woman suffering from a stomach pain
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei stomacului și poate apărea brusc (gastrită acută) sau se poate dezvolta lent, în timp (gastrită cronică). Poate duce la diverse complicații, inclusiv ulcer gastric, anemie, deficite de vitamine și minerale, sângerări gastrice sau chiar cancer gastric. De aceea este important să fie depistată și tratată corespunzător și să se ia măsuri pentru a o preveni. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre simptomele sale și ce poți face pentru a evita dezvoltarea acestei inflamații! 

De ce apare gastrita?

Gastrita poate fi declanșată de o serie de factori, inclusiv infecții bacteriene, dintre care cea mai cunoscută este cea cu Helicobacter Pylori. Această bacterie se transmite contact direct cu saliva, voma sau fecalele persoanei infectate ori prin alimente și apă contaminată. Gastrita poate fi cauzată și de infecții virale sau parazitare. Un alt factor important îl reprezintă utilizarea excesivă de medicamente care pot deteriora mucoasa gastrică, favorizând apariția inflamației.

Alți factori de risc pentru gastrită sunt: vârsta înaintată, stresul, chimioterapia și radioterapia, dieta săracă în fibre și bogată în alimente procesate, prăjeli și grăsimi, refluxul de bilă, consumul excesiv de alcool sau cafea, fumatul și consumul de droguri. De asemenea, există și anumite afecțiuni care pot crește riscul de gastrită, inclusiv HIV/SIDA, boala Crohn, boala celiacă, sarcoidoza, anemie pernicioasă, boala Hashimoto și diabetul zaharat tip I.

Cum se manifestă gastrita și ce implică tratamentul acesteia?

Simptomele gastritei tind să fie destul de neplăcute. În multe cazuri, persoanele afectate resimt o durere în capul pieptului sau în abdomenul superior, asemănătoare cu o presiune sau arsură. Alte manifestări frecvente pot include balonarea, eructațiile, senzația de sațietate precoce, indigestia, senzația de greață, vărsăturile și scăderea poftei de mâncare.

În ceea ce privește tratamentul gastritei, acesta depinde în mare măsură de cauza sa. În general, presupune un regim igieno-dietetic și un tratament medicamentos. Acesta din urmă poate varia în funcție de tipul de gastrită. De exemplu, în cazul gastritei cronice bacteriene provocate de H. pylori, tratamentul presupune administrarea de antibiotice și medicamente care scad aciditatea gastrică.

Află mai multe despre ce simptome și ce tratament are gastrita!

Cum se poate preveni gastrita?

Există numeroase măsuri pe care le poți lua pentru a o preveni sau a reduce riscul de apariție a gastritei. Evită utilizarea prelungită a medicamentelor care pot irita mucoasa stomacului, fumatul și consumul excesiv de alcool. Limitează consumul de cafea și alimente acide sau picante și ia măsuri pentru a evita stresul sau cel puțin reduce nivelul zilnic al acestuia. Adoptarea unei diete alimentare sănătoase, fără exces de grăsimi, dulciuri, alimente procesate sau alimente de tip „fast-food” este, de asemenea, esențială.

Mai poți lua măsuri și pentru a preveni infecția cu Helicobacter pylori, una dintre cauzele principale ale gastritei. Acestea pot include spălarea corectă a mâinilor, cu apă și săpun, mai ales după folosirea toaletei sau înainte de a te așeza la masă, menținerea unei igiene corespunzătoare a veselei de bucătărie și a tacâmurilor, evitarea contaminării mâncării și a apei potabile, precum și evitarea contactul intim cu persoane infectate (sărut, folosirea în comun a periuței de dinți, tacâmurilor, paharelor etc.).

În majoritatea cazurilor, gastrita se poate vindeca ușor, prin respectarea unui regim alimentar adecvat și cu ajutorul medicamentelor. Dacă nu este tratată, poate duce însă la complicații. Nu ignora potențialele semne de alarmă și adresează-te unui medic pentru a afla ce măsuri trebuie să iei!

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu reprezintă un substitut pentru vizita la medic și recomandările acestuia. Dacă te confrunți dureri, indigestie sau alte simptome neplăcute, programează-te la o consultație pentru a beneficia de un diagnostic corect și de un tratament adecvat!  

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/gastrita-cauze-simptome-tratament-regim-alimentar

https://www.medlife.ro/articole-medicale/helicobacter-pylori-cea-mai-raspandita-bacterie-gastrica.html

Ultima oră