farmaciile solicită cnas implementarea urgentă a unui nou flux de raportare în sistemul ro e-factura
Surse foto: Spynews.ro

Colegiul Farmaciștilor din România și asociațiile reprezentative cer conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să implementeze “urgent” un nou flux de raportare în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pentru farmacii.

Farmaciștii atrag atenția asupra faptului că schimbarea modului de preluare a facturilor transmise prin sistemul RO e-Factura la nivelul Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, verificarea acestora conform prevederilor contractuale și însoțirea lor cu documentele care stau la baza decontării medicamentelor eliberate vor duce la întârzieri în realizarea plăților către farmacii, având consecințe grave pentru pacienții români.

Farmaciștii susțin că, odată cu implementarea sistemului RO e-Factura, sunt în “imposibilitate obiectivă” de a respecta termenul de 5 zile în care au obligația legală de a transmite facturile emise către Spațiul Privat Virtual (SPV).

Colegiul Farmaciștilor din România explică într-un comunicat de presă că farmaciile trebuie mai întâi să finalizeze raportările facturilor către CNAS, o etapă care durează mult mai mult de 5 zile.

“Este discriminatoriu și incorect ca farmaciile, în calitate de furnizori de medicamente în slujba pacientului, care îndeplinesc o obligație de serviciu public, să fie penalizate sever din cauza lipsei unei soluții tehnice care trebuia deja implementată de CNAS până la 1 iunie 2024”, se mai arată în comunicat, citează Agerpres.

Ultima oră