Dan Perjovschi va purta o discuție cu Matei Câlția și Monica Dănilă despre rezidența Șona AIR, duminică, 23 iunie, începând cu ora 16:00. Această conversație face parte din secțiunea de conferințe speciale organizate în cadrul FITS 2024. Evenimentul va avea loc la Forumul German, în Sala Oglinzilor.
Şona AIR adoptă modelul rezidenţelor individuale, adresându-se artiştilor din diverse domenii culturale, atât din România cât şi internaţionali. Programul promovează interdisciplinaritatea şi colaborarea, oferind artiştilor spaţiu, timp şi resurse financiare necesare pentru finalizarea proiectelor lor. În aceeași locație, la ora 17:00, va avea loc o discuție cu participanții PAV. După discuție, gazdele vor ghida un tur al încăperilor.
„PAV 2024 este un network de spații, proiecte și artist run space-uri independente din Sibiu care fac la Sibiu, de ani buni, artă contemporană profesionistă fără mirajele lui „Cel mai mare” și „Cel mai tare”. Și fără lamentări inutile. O mică hartă a unor idei și locuri unde se face artă în condițiile existente de subfinanțare cronică și în contra obsesiei de hipnotizare spectaculară a publicului. Lucrurile importante se pot produce și în spațiile mici, aparent fără vizibilitate planetară”, menționează Artistul Dan Perjovshi.
PAV 2024 recunoaște și sprijină simbolic (și microfinanciar) munca din spatele acestor nume și locuri din Sibiu: Cer Deschis, Arta Non Stop, Dragoste, Mielul Alb, Spațiul Telescopic al Cunoașterii/Biblioteca Astra, Galeria Raft & Postmaraton/Kultuzentrum, Ziarul Orizontal.
Pe parcursul celor 10 zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), vor fi organizate un total de 21 de conferințe speciale. Participarea la aceste conferințe este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Tot duminică, 23 iunie, Matei Vişniec intră în dialog cu artistul polonez Lukasz Twarkowski, în cadrul unui eveniment ce face parte din Sezonul Cultural Polonia-România 2024-2025. Tot duminică, Octavian Saiu va dialoga cu ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu și cu Emanuel Tăvală pe tema cărţii „Români de seamă din Viena de altădată” semnată de profesorul Nicolae Dura.