Un manuscris vechi de aproape 1.800 de ani, prezentat ca fiind cea mai veche carte din lume dintr-o colecție privată și cea mai veche carte liturgică creștină cunoscută, a fost vândut la licitația Christie’s din Londra pentru 3,065 milioane de lire sterline (3,9 milioane de dolari), relatează AFP, scrie News.ro
Denumit Codexul Crosby-Schøyen, acesta este unul dintre cele mai vechi exemplare de carte într-o formă recunoscută în prezent. Specialistul principal al Christie’s în manuscrise medievale și renascentiste, Eugenio Donadoni, a subliniat raritatea și importanța istorică a acestei cărți, menționând că este extrem de puțin probabil să mai apară vreodată la licitație o astfel de piesă.
Licitația a început de la 1,7 milioane de lire sterline (2,17 milioane de dolari) și a atras atât participanți online, cât și în persoană. După o licitație intensă, manuscrisul a fost adjudecat de un ofertant anonim prin telefon, depășind estimările inițiale.
Codexul conține primele copii complete ale textelor biblice ale lui Iona și ale primei epistole a lui Petru, oferind o perspectivă unică asupra creștinismului timpuriu. A fost produs într-una dintre primele mănăstiri creștine din Egiptul Superior, pe parcursul a patru decenii de către un singur scrib în limba coptă, o limbă egipteană folosită în textele importante ale creștinismului timpuriu.
Descoperit în 1952 într-un borcan îngropat în nisip în apropierea orașului Dishna, Egipt, Codexul a fost inițial achiziționat de Universitatea din Mississippi și a schimbat mai multe proprietăți până când a fost cumpărat în 1988 de colecționarul Martin Schøyen. Este parte dintr-o colecție mai largă de manuscrise ale lui Schøyen, una dintre cele mai mari și mai cuprinzătoare colecții de acest gen din lume, cu peste 20.000 de piese care acoperă 5.000 de ani de istorie.