usr sibiu cere renumărarea voturilor nule din șase secții de votare

Reprezentanții USR din Sibiu au înaintat mai multe sesizări privind rezultatele alegerilor locale, semnalând discrepanțe semnificative. Printre acestea se numără un număr de 1.535 de voturi nule în cadrul alegerilor pentru Consiliul Local Sibiu, precum și dispariția inexplicabilă a 77 de buletine de vot în municipiul Sibiu. În acest sens, USR Sibiu cere renumărarea voturilor nule din șase secții de votare din municipiul Sibiu.

În contextul în care, în Consiliul Local Sibiu, doar 27 de voturi pot determina obținerea a 5 consilieri din partea Alianței Dreapta Unită, aceste nereguli sunt deosebit de împortante pentru reprezentanții Alianței.

Adrian Echert, a declarat în cadrul unei conferințe de presă desfășurată vineri la ora 13:00 la sediul USR Sibiu, că procesul electoral recent a fost unul dintre cele mai haotice organizate la care a participat vreodată. Acesta a descris procesul ca fiind marcat de „haos, indolență, incompetență și, posibil, chiar rea voință” din partea celor responsabili de organizare.

„A fost un proces dezastruos, aș putea să spun. A fost cel mai haotic organizat proces electoral din toate la care eu am participat. Haos, indolența, incompetență, poate chiar rea voință sunt cuvintele care pot descrie organizarea dar și pe cei care ne-au răspuns la solicitările noastre din ultimele zile”, a spus politicianul.

usr sibiu cere renumărarea voturilor nule din șase secții de votare

Sunt 77 de buletine de vot care au dispărut de pe liste

ADU a efectuat numărători paralele și a verificat procesele verbale emise de birourile electorale. Aceștia au centralizat datele atât în noaptea alegerilor, cât și în zilele următoare, identificând diferențe importante de cifre. Printre acestea, 1535 de voturi nule la Consiliul Local Sibiu, un număr semnificativ mai mare decât la alegerile anterioare, și 77 de buletine de vot care lipsesc fără urmă în municipiul Sibiu.

„Noi am avut atât numărători paralele, dar am și verificat procesele verbale fizice, originale, emise de către birourile electorale. Le-am avut și le-am centralizat și în noaptea alegerilor și în zilele ce au urmat, ne-au ieșit câteva numere în evidență pe care apoi le-am și sesizat. În primul rând, sunt 1535 de voturi nule la Consiliul Local Sibiu, care în teorie ori nu au nicio ștampilă pe ele, ori au mai multe pe mai mulți competitori electorali. Lucrul acesta am vrut noi să îl aflăm. E un număr mult mai mare decât la alegerile trecute. Am făcut o primă solicitare către Biroul Electoral de Circumscripție Sibiu, care se ocupă de alegerile din mun. Sibiu, exact pe aceste buletine nule și, ulterior, și pe buletinele care lipsesc. Într-un proces verbal există mai multe categorii. Câte buletine de vot au fost trimise în secția de votare, total, saci sigilați și așa mai departe, trebuie să iasă exact același număr cu buletinele valabile exprimate, buletinele nule, dar și buletinele anulate care au fost deja desfăcute din saci. Ei bine, aceste cifre nu dau. În ceea ce privește municipiul Sibiu, sunt 77 buletine de vot care nu apar nicăieri, lipsesc efectiv. Adică nu sunt în niciuna din aceste categorii. Și aici a făcut obiectul sesizării noastre și acest aspect. În județ, vă mai dau câteva cifre legate de aceste buletine fantomă, care nu o să se regăsească pe niciun proces verbal. Repet, procesele verbale, oficiale, validate de președinți, validate de BEC, nu ale noastre, nu calculele noastre separate în Excel-uri, procesele lor verbale, de acolo reies numerele respective”, a mai spus Echert.

Toate buletinele de vot (valabile, nule, anulate) și toate buletinele distribuite în secțiile de votare ar trebui să se potrivească fără discrepanțe. Aceasta înseamnă că totalul buletinelor de vot trimise trebuie să corespundă exact cu suma buletinelor valabile, nule și anulate. Potrivit reprezentanților USR, la nivelul întregului județ, pentru toate alegerile, s-au constatat discrepanțe între numărul total de buletine de vot și buletinele valabile, nule sau anulate:

– Pentru alegerile de primar în județul Sibiu, lipsesc 108 buletine de vot.
– Pentru consiliile locale, lipsesc 206 buletine de vot (din care 77 doar în municipiul Sibiu).
– Pentru Consiliul Județean, lipsesc 189 buletine de vot.
– Pentru președintele Consiliului Județean, lipsesc 703 buletine de vot.

Aceleași probleme au fost observate și la alegerile europarlamentare.

„În mod normal, nu trebuiau să li se închidă cheile. Atât la birourile care au verificat, cât și la secțiile de vot. Pentru județ, în total vorbesc de toate buletinele de vot de la toate alegerile din județ, nu doar pentru municipiu. Deci pentru primar, în tot județul, sunt 108. Pentru consiliile locale, sunt 206, din care 77 doar pe municipiul Sibiu. La Consiliul Județean sunt 189 și la președinte de Consiliu Județean sunt 703. Deci 703 buletine nu există, sunt fantomă. Același aspect, aceeași problemă, este și la europarlamentare”, a mai explicat Echert.

Solicitările au fost declarate „inadmisibile”

Solicitarea lor a fost „plimbată” timp de patru ore în cadrul biroulrilor electorale, fiind ulterior suspendată.

„Am trimis în primă fază solicitări la Birou Electoral de Circunscripție a municipiului Sibiu. Au fost patru solicitări, trei făcute de candidații noștri și una făcută de partid. Cele trei ale candidaților, au primit răspuns că nu se admite cererea de verificare a voturilor nule, așa cum am cerut noi în primă fază. La asesizarea noastră, a cincea, a partidului, e un istoric cel puțin ciudat pe care va trebui să-l urmărim și pe toate celelalte aspecte ale justiției, s-a luat în discuție sesizarea noastră. Cei de la Biroul Electoral de Circumscripţie locală au mers între timp că erau programați să predea la BEJ sacii de vot cu alegerile președintelui de Consiliul Județean și Consiliul Județean, s-a prelugit tot procesul, s-au suspendat dezbaterile pe sesizarea noastră, s-au reluat, iarăși s-au suspendat că ba a plecat cineva, ba s-a întors altcineva. A durat vreo 4 ore acest proces(…)Nu am primit răspuns scris la solicitarea noastră de verificare a voturilor nule și de găsirea acelor 77 de voturi lipsă. Am mers mai departe, la Birou Electoral Județean, cu sesizarea. Acolo am dat detalii și mai mari legate de secțiile de vot, de unde sunt acele diferențe. Am solicitat același lucru ca la Birou Electoral Municipal, anume de verificare a voturilor nule și de găsit cele 77 de buletine de vot care nu există”, a mai explicat Adrian Echert.

usr sibiu cere renumărarea voturilor nule din șase secții de votare

Reprezentanții USR au explicat că buletinele de vot lipsă provin din șase secții de votare, dintre care în una singură sunt înregistrate 52 de buletine de vot lipsă.

„E vorba de secțiile de vot: 12, secția 23, secția 39, secția 52, secția 59 și secția 103. Sunt șase secții. Doar din una lipsesc 57 de buletine de vot, din secția 52. Din calcul lor, încă o dată”, a mai adăugat membrul ADU-USR.

ADU ar putea avea un consilier în plus în Consiliul Local Sibiu

Ionuț Ghișe, consilier local din partea USR, a subliniat că aflarea adevărului ar putea avea un impact major asupra structurii Consiliului Local Sibiu. Diferența dintre ADU și PNL este de numai 26 de voturi, iar o renumărare a acestora ar putea modifica rezultatul final.

„Eu sunt consilier local și mă interesează foarte mult Consiliul Local. În dimineața alegerilor, după alegeri, de fapt bătălia mare s-a dat la Consiliul Local. Pentru 26 de voturi, Alianța Dreapta Unită este în spatele, Partidului Național Liberal. Încă 26-27 de voturi însemna un Consilier în plus, locul doi pentru USR după FBGR și întâietate, să zic, la negocieri pentru un viceprimar, poate. Nu se știe. Nu contează. Dar e vorba de corectitudinea votului, că de fapt asta am apărat. Corectitudinea votului în municipiu Sibiu pentru Consiliul Local”, a mai zis Ionuț Ghișe.

usr sibiu cere renumărarea voturilor nule din șase secții de votare

USR cere renumărarea voturilor nule din șase secții de votare din municipiul SIbiu

Membrii USR au afirmat că vor continua demersurile penale în cazul în care nu vor primi răspunsuri. Totodată, Echert a declarat că își asumă posibilitatea unei numărători care să nu le fie favorabilă și care să genereze mai puține voturi pentru ADU, atâta timp cât procesul este corect.

„Vom face demersuri și către Birou Electoral Central și dacă va fi nevoie și nu vom primi răspunsuri, vom merge și pe calea penală. Pentru că nu e normal ca oameni care au votat, oameni care și-au dedicat timp și au mers și au exprimat o opțiune, buletinile lor să nu existe pur și simplu. Nu este normal ca procesul să aibă orice urmă de îndoială. Iar dacă la urma lui, la reverificarea voturilor nule reiese, să vedeți că USR, Alianța Dreapta Unită, au și mai puține voturi. Foarte bine, foarte corect”, a mai declarat Adrian Echert.

În cursul zilei de vineri, 14 iunie, reprezentanții USR vor depune o sesizare la Biroul Electoral Central, solicitând verificarea tuturor voturilor nule și dispariția a 77 de buletine de vot din cele șase secții de votare.

Ultima oră