mitropolitul serafim al germaniei, fost episcop al sibiului, a slujit de înălţare la biserica de pe mihai viteazul
Foto Ora de Sibiu: Mitropolitul Serafim al Germaniei, la Sibiu

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a slujit joi, 13 iunie 2024, la Sibiu, la Biserica de pe Bulevardul Mihai Viteazu. După oficierea slujbei, arhiereul a ţinut o predică, în faţa credincioşilor prezenţi la liturghie, mulţi dintre aceştia fiind îmbrăcaţi în port popular românesc.

mitropolitul serafim al germaniei, fost episcop al sibiului, a slujit de înălţare la biserica de pe mihai viteazul
Mitropolitul Serafim la Biserica cu hramul Înălţării Domnului, din Sibiu, împreună cu un sobor de preoţi din parohie

Biserica are hramurile „Înălțarea Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae”, iar slujirea a avut loc, alături de un sobor de 6 preoţi, chiar în ziua de mare sărbătoare creștină, care comemorează Înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului.

Mitropolitul Serafim a împlinit în urmă, cu o săptămână, 30 de ani de la întronizar. Născut în data de 4 septembrie 1948 în localitatea Boholţ, Făgăraş, într-o familie cu cinci copii, a urmat studiile Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), apoi le-a continuat la Institutul St. Serge din Paris (1982-1985), unde a obţinut doctoratul cu teza: Le renouveau hesychaste dans les pays roumains.

I.P.S Serafim a fost, la început, preot necăsătorit, în satul Pojorta – Făgăraş (1974-1975) şi a primit hirotonia în 22 septembrie 1974.

Venit la Sibiu, între 1989-1990 a fost duhovnic şi asistent la Institutul Teologic din Sibiu, unde, din data de 11 martie 1990 a fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu titlul de Făgărăşanul.

În 16 octombrie 1993 a fost ales Mitropolit pentru românii ortodocşi din Germania şi Europa Centrală de către Adunarea eparhială întrunită la Aachen, Germania, confirmat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 12 ianuarie 1994 și întronizat la München în 5 iunie 1994, se precizează în biografia sa, de pe site-ul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei

Cei 30 de ani, de când Dumnezeu ne-a adus în Germania și ne-a așezat Întâistătător al acestei mitropolii, au fost ani binecuvântați. În această perioadă, am văzut pretutindeni cum Dumnezeu a făcut minuni. Minunile Sale se văd pentru cei ce au ochi duhovnicești” şi-a început Mitropolitul Serafim discursul, cu prilejul festivităţii de la Biserica „Sfântul Silvestru” din München  care a avut loc, acum o săptămână, în prezenţa clericilor şi a unui sobor format din arhiereii celor două mitropolii ortodoxe române ale Europei.

Sunt încredințat că Dumnezeu ne va ajuta să mergem mai departe și să consolidăm diaspora românească ortodoxă din această parte a Europei, prin construirea sau procurarea de Biserici, o prioritate în viața noastră și mai ales prin grija față de copiii și tinerii noștri ”, a continuat Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, prin  mesajul său.

Ultima oră