mai mulți candidați contestă rezultatele alegerilor din mediaș și cer renumărarea voturilor acuzând că s-a făcut fraudă electorală

Mai mulți candidați din municipiul Mediaș au contestat rezultatele alegerilor locale și au cerut renumărarea voturilor, aducând acuzații de fraudă electorală. Unele dintre sesizării au fost transmise către Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș. 

mai mulți candidați contestă rezultatele alegerilor din mediaș și cer renumărarea voturilor acuzând că s-a făcut fraudă electorală
Alegeri locale

AUR cere anularea alegerilor locale

Una dintre contestații a fost depusă de către AUR la Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) Mediaș, prin care s-a solicitat anularea alegerilor locale sau renumărarea voturilor valabil exprimate, a celor nule și a celor anulate, cât și anularea buletinelor de vot ștampilate fără utilizarea ștampilei valide deoarece „există suspiciunea că au fost premarcate în favoarea candidatului PNL”. 

Plângere la poliție și acuzații de fraudă electorală

De asemenea, AUR, dar și PP (Partidul Patrioților) au cerut să fie renumărate și verificate buletinele de vot nule din cadrul secției de votare nr. 147. Cele două formațiuni acuză PNL că ar fi împărțit buletine de vot deja ștampilate în dreptul candidatului Gheorghe Roman în această secție unde funcționează un azil de bătrâni. 

 „În motivarea contestației s-a arătat, în esență, că între candidatul PP și candidul PNL la funcția de primar a fost o diferență foarte mică de 226 de voturi, ceea ce reprezintă 1,1% din numărul total de alegători cu drept de vot, iar această diferență a fost hotărâtoare în atribuirea mandatului de primar, voturile fiind obținute prin încălcarea legii electorale de către PNL. În cadrul contestației s-a susținut că numita N. R. din municipiul Mediaș a fost solicitată în ziua alegerilor în mod telefonic să aducă cartea de identitate a mamei sale L. E. în vârstă de 81 de ani, internată la azilul pentru persoane vârstnice ”Sf. Mihail Mărturisitorul”, pentru a putea vota, cu toate că bolnava suferă de demență severă și nu are discernământ. S-a mai învederat că în această situație s-au aflat încă 48 de persoane internate în același azil care au votat în favoarea PNL fără să ștampilez în mod personal buletinul de vot, aceste voturi fiind obținute prin fraudarea legii electorale, astfel că, doamna N. R. a sesizat Poliția Municipiului Mediaș, care a deschis dosarul penal nr. 14779/P/2024, după cum în fals s-a mai votat și la un alt cămin destinat persoanelor vârstnice, administrat de Primăria Municipiului Mediaș. În dovedirea contestației s-a depus sesizarea adresată de numita N. R. Biroului Electoral de Circumscripție Municipală nr. 2 Mediaș”, se arată în hotărârea formulată de BEC Mediaș. 

BEC a respins contestația și a trimis-o la Parchet 

Biroul Electoral de Circumscripție nr.2 Mediaș a precizat că faptele semnalate, referitor la practicarea votului fără utilizarea ștampilei standard sau prin folosirea unor buletine de vot preștampilate, conduc către aspecte de natură penală, care trebuiesc documentate și anchetate de către organele judiciare penale, iar anularea alegerilor locale nu poate fi dispusă de către BEC Mediaș, ci doar de către Biroul Electoral Central, în cazul în care se constată, pe baza probelor administrate, că votarea și stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția electorală respectivă.

Astfel, BEC Mediaș a respins contestația formulată de AUR și PP în ceea ce privește renumărarea voturilor și a înaintat-o către Biroul Electoral Central, competent în a se pronunța în această speță. De altfel, BEC Mediaș a trimis contestația și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș. 

mai mulți candidați contestă rezultatele alegerilor din mediaș și cer renumărarea voturilor acuzând că s-a făcut fraudă electorală

USR acuză că s-au împărțit mai multe buletine candidaților 

O contestație a fost depusă la BEC Mediaș și de către USR, care a semnalat că „buletinele de vot au fost predate birourilor electorale ale secțiilor de votare într-o manieră de natură să vicieze grav procesul electoral, în sensul că buletinele de vot au fost livrate introduse unele în altele, ceea ce a permis ca alegătorii să primească mai multe buletine de vot care ulterior au și fost introduse în urnă”.

USR a mai arătat că procesul electoral a fost suspendat în mai multe secții de votare, au existat dificultăți în încheierea proceselor verbale, din cauza oboselii fiind posibil să apară calificarea greșită a buletinelor de vot ca fiind nule sau valabil exprimate. 

Formațiunea a solicitat să fie renumărate voturile și verificate toate buletinele de vot neîntrebuințate și anulate, dar BEC Mediaș a respins contestația. 

Vă reamintim că Primăria Mediaș a fost câștigată de actualul primar Gheorghe Roman (PNL). La distanță mică, pe al doilea loc, s-a aflat Horațiu Potra (PP).

Ultima oră