victor, primul elev de etnie romă care a absolvit liceul din tălmaciu
Victor, alături de părinți

Victor Carole este primul elev de etnie romă care a absolvit liceul din Tălmaciu. La finalul celor 12 ani de școală, tânărul i-a transmis un mesaj emoționant învățătoarei sale, pe care a numit-o „a doua mamă”, ea fiind cea care i-a fost sprijin și mentor la fiecare pas în toți acești ani. 

Liceul Tehnologic „Johannes Lebel” din Tălmaciu se mândrește cu Victor Carole, primul elev de etnie romă care a reușit să își atingă visul de a absolvi studiile, în ciuda tuturor obstacolelor ce i-au venit în cale de-a lungul anilor. 

„Unitatea noastră școlară culege astăzi roadele multiplelor acțiuni desfășurate pentru integrarea elevilor de etnie  rromă și  susținerea acestora pentru a combate părăsirea timpurie a școlii. Primul elev de etnie rromă a absolvit liceul, fiind un exemplu de perseverență și dorință de a se depăși pe el însuși. Cu sprijinul familiei sale, elevul Carole Victor a reușit să-și atingă visul de a absolvi liceul în ciuda tuturor obstacolelor”, spun reprezentanții școlii într-o postare pe Facebook. 

victor, primul elev de etnie romă care a absolvit liceul din tălmaciu

Victor, un exemplu pentru comunitate

Victor a conștientizat cât de importantă este educația în viața fiecărui individ, dând astfel un exemplu întregii comunități. Școala se mândrește cu el, fiind primul elev de etnie romă care a absolvit liceul. 

„Acest elev respectă cu sfințenie tradițiile comunității din care face parte, dar în același timp conștientizează cât de importantă este educația în viața sa. Pe parcursul celor 12 ani de școală, Victor dovedit calități remarcabile, fiind apreciat de către toți colegii și profesorii săi. Sperăm că acest exemplu va inspira și alți copii din comunitatea rromă să urmeze aceeași cale și să își urmeze visurile, indiferent de obstacolele întâlnite. Această realizare deschide o nouă perspectivă și demonstrează că și din comunitatea rromă se pot ridica oameni valoroși și talentați”, mai spun reprezentanții școlii.

Mesajul emoționant transmis de Victor

În ziua absolvirii, Victor i-a transmis un mesaj emoționant, plin de recunoștință, celei care i-a fost învățătoare la Scoala Gimnazială din Tălmaciu, iar mai apoi sprijin și mentor pe parcursul următorilor ani de studiu. Tânărul o numește pe învățătoarea Aura-Maria Avram-Radu „a doua mamă”. 

victor, primul elev de etnie romă care a absolvit liceul din tălmaciu
Victor, alături de învățătoarea lui

„Mulțumesc pentru tot sprijinul, ați fost și sunteți o a doua mamă, nu am să uit nicicând momentul când ați fost alături de mine la înscrierea la liceu. Vă mulțumesc pentru răbdarea pe care ați avut-o cu mine, pentru încredere și pentru că ați văzut ceva în mine încă din grupa mijlocie când mi-ați dat rolul renului în serbarea de Crăciun. Vă mulțumesc ca ați văzut potențial în mine și că m-ați sprijinit, chiar și când am fost în punctul de a ceda. Ați fost alături de mine și m-ați sfătuit, ceea ce am vrut cu toată ardoarea să obțin am obținut cu ajutorul dumneavoastră. M-am ținut de cuvântul dat în prima zi de clasa 1 când am zis că vreau să fac 13 clase, neștiind câte sunt posibile, 12, și nu m-am lăsat pradă obstacolelor puse în fața mea în ultimii 4 ani. Am ascultat de dumneavoastră și iată că nu îmi pare rău. Vă promit că și de acum înainte când veți auzi de numele meu, nu veți fi dezamăgită și veți fi mândră că mi-ați fost învățător și educator, dar și mentor, iar eu mă mândresc cu o așa doamnă sau mai bine spus, cu o așa mamă de la școală”, a spus Victor. 

Ultima oră