românii, cei mai expuși la sărăcie din uniunea europeană
foto RomaniaTV

Românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și deprivare materială din Uniunea Europeană, conform informațiilor publicate miercuri, 12 iunie, de Eurostat, scrie Ziare.com

românii, cei mai expuși la sărăcie din uniunea europeană

Aproape o treime (32%) dintre români erau expuși anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, aceasta fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul țărilor membre ale UE în 2023, arată datele Eurostat.

Anul trecut, 94,6 milioane de persoane din UE (echivalentul a 21% din populație) erau supuse riscului de sărăcie și excluziune socială. Aceste persoane trăiau într-o gospodărie care se confrunta cu cel puțin una dintre următoarele situații: risc de sărăcie, deprivare materială și socială severă și/sau trăiau într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii. Eurostat precizează că cifra a scăzut ușor comparativ cu 2022, când 95,3 milioane de persoane din UE (21,6% din populație) erau supuse riscului de sărăcie și excluziune socială.

În rândul statelor membre, cele mai mari ponderi ale persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială se înregistrau în România (32%), Bulgaria (30%), Spania (27%) și Grecia (26%). Pe de altă parte, cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda și Polonia (ambele 16%).

În cazul României, ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială a scăzut de la 34,4% în 2022, la 32% în 2023. La nivelul UE, riscul de sărăcie și excluziune socială era în 2023 mai mare pentru femei decât pentru bărbați (22,3% comparativ cu 20,3%). De asemenea, peste o cincime (22,4%) din populația UE care trăia într-o gospodărie cu copii dependenți era în risc de sărăcie și excluziune socială.

Ultima oră