jigniri și atacuri xenofobe ale primarului din laslea. pe un contracandidat l-a făcut ”cioară de sas” și pe germani i-a numit „o mână de naționaliști naziști” (video)

Comuna Laslea a fost pe 9 iunie, la alegerile locale, scena unei competiții intense pentru funcția de primar, între Ioan Onea (PSD) și Kristian Roth Otto (PNL). În final, Ioan Onea a câștigat alegerile și a fost reconfirmat ca primar, dar victoria lui a trecut în plan secundar. Asta pentru că în noaptea de 9 spre 10 iunie, edilul comunei a ținut un discurs în fața susținătorilor, insultând pe Kristian Roth despre care spus că este o „cioară de sas”, dar și comunitatea germană din localitate pe care a numit-o „o mână de naționaliști naziști”. Contactat de Ora de Sibiu, actualul primar spune că nu retractează nimic din ce a declarat și că rămâne pe poziții.

Într-un videoclip transmis în direct pe Facebook, Ioan Onea îl atacă virulent pe contracandidatul său de origine germană, folosind apelativul „cioară de sas”. De asemenea, el adresează cuvinte ofensatoare și alegătorilor care au votat pentru Kristian Roth Otto (PNL), și le transmite sec, să îl „pupe undeva”.

„Le-am arătat astă seară și la o parte din românii noștri că ați fost mai români ca ei. Pentru toți lingăii aștia care ați votat o cioară de sas, să mă pupe undeva. Să le fie rușine că au batjocorit familiile noastre, au mințit, au mers cu minciuni dar nu i-a ajutat Dumnezeu. Și cu tot felul de șiretlicuri, și zgripțuroaica aia care nu a lăsat un om să voteze, să meargă în Sighișoara. Victoria e a voastră. V-am spus și ați ascultat. Cine nu a ascultat să le fie rușine pentru că oamenii ăștia sunt periculoși, să țineți minte. N-aveți nevoie de așa ceva la primărie”, a spus Ioan Onea în videoclipul postat pe Facebook.

Pe fundal, se aud partizanii primarului care scandează: „Onea Primar! Onea Primar! Regele nostru!”.

Primarul spune că nu retrage nici un cuvânt din declarație

Ulterior, Ioan Onea a declarat pentru Ora de Sibiu că nu regretă ce a spus, și că „ar fi trebuit să fie mult mai dur”, argumentând că respectiva poreclă este una veche, pe care nu el a inventat-o. Primarul a mai menționat că nu s-a referit la toată comunitatea, ci doar la „o mână de naționaliști naziști”.

jigniri și atacuri xenofobe ale primarului din laslea. pe un contracandidat l-a făcut ”cioară de sas” și pe germani i-a numit „o mână de naționaliști naziști” (video)

„În noaptea aceea, după ce am câștigat și lumea a ieșit și chiar era revoltată, am avut un moment mai cald și am folosit cuvântul „cioară de sas”. Nu eu am înființat porecla asta. Porecla asta este veche. Sunt sași foarte onorabili care m-au și votat. Deci vă pot da și denumiri de sași onorabili care au votat și n-au acceptat un asemenea comportament. Deci am peste șase familii din comunitatea lor care m-au votat pe mine. Și sunt oameni onorabili. Nu le pot da numele aici pentru că votul este secret (…) Sunt o mână, nu sunt toți sașii. Vă repet, sunt o mână de naționaliști naziști care trebuie să respecte această țară. Fiica mea stă în Germania, este medic, sunt mândru de ea. Și stă în Germania și nu murdărește numele Germaniei. În schimb, alții vin și își permit să murdărească comuna, să murdărească țara, să murdărească tot ceea ce avem mai bun, valorile din țara noastră. Vă repet, rămân pe poziție. Nu regret ce am spus. Am spus-o la cald. Dacă era mai la cald, prin ce a trecut soția mea sâmbătă și duminică, ar fi trebuit să fiu cu mult mai dur”, a declarat Onea.

Kristian Roth cere dreptate la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Kristian Roth afirmă că videoclipul a ajuns până la Bundestag, în Germania, iar Comunitatea germană este profund dezamăgită de atitudinea și retorica actualului primar.

„Comunitatea germană e tare dezamăgită de atitudinea dânsului, mai ales de discurs. Să știți că a ajuns videoclipul inclusiv la Bundestag, în Germania. O să fie un scandal destul de mare”, a declarat Roth.

jigniri și atacuri xenofobe ale primarului din laslea. pe un contracandidat l-a făcut ”cioară de sas” și pe germani i-a numit „o mână de naționaliști naziști” (video)

În situația de față, contracandidatul la primăria Laslea, Kristian Roth, a înaintat o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„În fapt, în noaptea de 10.06.2024, după aflarea rezultatelor de la alegerile locale pentru funcția de primar, domnul Onea Ioan a susținut un discurs jignitor la adresa celor peste 700 de persoane care au crezut în contracandidatul dânsului, Roth Kristian-Otto (subsemnatul), folosind cuvinte jignitoare la adresa mea și a minorității germane din Transilvania. Relatez o scurtă parte a discursului domnului Onea Ioan, primarul comunei Laslea: „Ați arătat în seara asta că ați fost mai români ca românii noștri. Pentru toți lingăii ăștia care au votat o CIOARĂ DE SAS, să mă pupe undeva…”. Expresia „cioară de sas” este o dovadă a urii de etnie care există în interiorul domnului One Ioan față de etnicii sași”, se menționează în document.

jigniri și atacuri xenofobe ale primarului din laslea. pe un contracandidat l-a făcut ”cioară de sas” și pe germani i-a numit „o mână de naționaliști naziști” (video)
jigniri și atacuri xenofobe ale primarului din laslea. pe un contracandidat l-a făcut ”cioară de sas” și pe germani i-a numit „o mână de naționaliști naziști” (video)

Cum justifică primarul Onea atitudinea sa față de Kristian Roth

Onea susține că Roth și susținătorii săi au folosit insulte și denigrări în campanie, referindu-se la el cu apelative jignitoare precum „cichicen” (n.r. Jackie Chan), „regele țiganilor”, și „piticul atomic”.

„Toată campania m-au făcut în tot felul: piticul atomic, țigan din Seleuș, regele țiganilor, m-au făcut cichicen”, a explicat primarul din Laslea.

Kristian Roth respinge categoric acuzațiile aduse de primarul Onea, subliniind că pe parcursul întregii campanii nu au existat astfel de referiri la adresa primarului.

„Din partea Partidului Național Liberal, n-a avut parte nici un fel de acuză la persoana dânsului sau unui contracandidat de pe lista de consilieri locali. Într-adevăr, au fost conflicte din comunitate împotriva dânsului, dar nu din partea noastră. Sunt oameni care ne-au simpatizat, dar nu sunt membri al Partidului Național Liberal sau colegi de echipă”, a explicat Kristian Roth.

Onea a prezentat o listă detaliată de nereguli pe care contracandidatul său și echipa de campanie le-ar fi comis, explicând astfel atitudinea sa din seara anunțării rezultatelor alegerilor. Printre acuzații se numără: demisia lui Roth din postul de director și profesor la școala din comună, utilizarea grupurilor de WhatsApp cu părinții pentru campanie, sabotarea lucrărilor de canalizare în timpul campaniei, ruperea steagului României de pe un stâlp.

„L-am prins că făcea sondaje pe grupul de părinți de la școală, pe WhatsApp. Am găsit pe grupul lor pe internet, făceau sondaje ei. Au făcut sondaje autorizate și îmi foloseau numele, unde îmi dădeau 3%, ei aveau 60, aveau 70 (…) Am avut în timpul campaniei lucrări de asfaltare. Am avut lucrări prinse în bugetul local și sașii n-au vrut să-și tragă mașinile de pe drum să nu pot să fac drumul care-i drumul comunității (…) Și-a dat demisia când putea să se suspende și după ce și-a dat demisia, și-a dat demisia și de la ore, a făcut o mie de posturi în Consiliul de Administrație. El și directoarea adjunctă și încă șapte profesori, deci au politizat școala (…) Drapelul României de la familia Maur, în Nou Săsesc că a fost dat jos cu suport cu tot și aruncat într-o portiță. Am trimis poliția acolo și au recuperat Drapelul (…) Eu nu accept în țara mea ca Drapelul să fie călcat în picioare. Vă rog să notați. Familia Maur este o familie de cioară, atâta timp cât aruncă Drapelul României pe jos. Și acest candidat care a vrut să preia Comuna Laslea”, a spus Ioan Onea.

jigniri și atacuri xenofobe ale primarului din laslea. pe un contracandidat l-a făcut ”cioară de sas” și pe germani i-a numit „o mână de naționaliști naziști” (video)

Kristian Roth dezminte toate acuzațiile afirmând că primarul este un om „fără scrupule” care caută și crează conflicte.

„Minte cu nerușinare, s-a folosit de multe argumente, omul e lipsit de scrupule. Da, mi-am dat demisia din funcția de director pentru că dânsul a apelat la inspectorul general școlar datorită candidaturii mele. Și n-am vrut să duc școala într-o postură proastă sau în discuții inutile legate de candidatura mea și activitățile mele politice, așa că am demisionat. Profesor sunt în continuare predau, sunt la clasă. Sunt titularul școlii. Și campania a fost una cât de cât curată din partea noastră. N-am jignit, n-am făcut atac la persoană, nimic (…) Într-adevăr, au utilaje pe vale, dar nu au încurcat de asfaltarea drumului. Sunt utilaje și lemne pe vale, lângă drum, deci nu au încurcat cu nimica. Au fost doar un pretext ca să iște un nou conflic (…) Domnul care a agățat drapelul cu o remorcă, cu un utilaj agricol, s-a urcat în cupă, l-a luat jos și a vrut să-l repare. Și un consilier de-al dânsului l-a văzut, l-a surprins și a sunat la 112. Deci nu a rupt nimeni drapelul, s-a rupt cu un utilaj, că era aplecat. A fost doar legat cu o sârmă de stâlpul electric. Și s-a lăsat, pur și simplu drapelul și nu e singurul, sunt mai multe lăsate. Deci omul l-a agățat cu remorcă și de acolo a pornit toată nebunia asta. Deci sunt chestii inventate de dânsul ca să aibă un conflict în comunitate”, a spus Kristian Roth.

FDGR-ul se abține deocamdată

Ora de Sibiu a luat legătura cu Paul Porr, liderul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), filiala Sibiu.jigniri și atacuri xenofobe ale primarului din laslea. pe un contracandidat l-a făcut ”cioară de sas” și pe germani i-a numit „o mână de naționaliști naziști” (video)


Ziarul nostru i-a prezentat imaginile video în care se vede cum actualul primar al comunei Laslea îi jignește pe etnicii germani. Porr a decis să nu facă nicio declarație referitoare la această situație. „Nu comentez”, a transmis Paul Porr pentru Ora de Sibiu.

Ultima oră