începe recensământul berzelor, numărul puilor fiind într-o continuă creștere în cristian
Foto: Prietenii berzelor

Odată la zece ani se face recensământul berzelor albe, iar în Cristian recensământul va începe în 23 iunie. Până acum, s-a observat o creștere semnificativă a berzelor în județul Sibiu.

Berzele albe, ajunse în Cristian atrag atenția localnicilor și turiștilor. Anul acesta prima barză ajuns în 11 martie și „s-a stabilit” în cuibul de pe hornul unei case săsești vechi. Miruna Grițu de la Asociația „Prietenii Brezelor” a observat faptul că numărul puilor de barză din Cristian s-a dublat în anul 2023, față de anul 2022. De asemenea, anul acesta au apărut noi cuiburi prin urmare numărul păsărilor va fi și mai mare.

„Anul trecut la Cristian au fost 66 de cuiburi. Prin faptul că am construit suporturi pentru berze, în ultimii zece ani s-a dublat populația de barză albă din Cristian. Sunt mai multe berze decât anul trecut, sunt cel puțin patru cuiburi noi în plus. În fiecare cuib poate să fie unu, doi, trei, patru, cinci pui, deci e complicat.

Creșterea populației de berze din Cristian se datorează suporturilor pentru cuiburi construite de asociația sibiană. „Prin faptul că am construit suporturi, cuiburile au fost supraînălțate, nu au mai reprezentat un pericol. A dispărut pericolul să ia foc”, a spus Miruna.

Cele mi veci cuiburi din Cristian sunt cele de pe stâlpii de curent și cele care au mai rămas pe hornurile caselor săsești. „Avem cuiburi și pe stâlpi de curent electric și pe hornuri. Oamenii au început să le distrugă cuiburile. Abia din 1970 au început să apară cuiburi pe stâlpi de curent. Sunt mai multe cuiburi vechi ale berzelor. Unul dintre cele mai vechi cuiburi a fost distrus de o familie care a construit o casă nouă, cel de pe casa lui Nenea Sami, un sas bătrân cu o casă micuță. Destul de vechi sunt cuiburile de pe școală și cele de pe stâlpi. În Cristian avem cuib și în brad și în tei”, a mai spus Miruna.

Asociatia „Prietenii Berzelor” își dorește ca anul acesta să reușească să facă o acțiune de inelare a puilor de barză albă din Cristian.

 

 

Ultima oră