lista cu primarii marilor orașe ale româniei: brașovul are un nou edil și ce s-a întâmplat la cluj, craiova, constanța, iași și timișoara
foto Antena3CNN

În întreaga țară, participarea la vot a fost semnificativă! Conform Observatornews.ro, peste 9 milioane de români și-au ales primarii și președinții de consilii județene pentru următorii patru ani. Alegerile locale din 2024 au adus schimbări în unele zone, în timp ce în alte orașe, actualii edili și-au sărbătorit victoria în fața contracandidaților.

Primăria Timișoara

Dominic Fritz a câştigat detaşat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Timişoara – rezultate parţiale. Dominic Fritz, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru un nou mandat de primar al municipiului Timişoara, este câştigătorul acestui scrutin cu 51.910 voturi (49,65%), indică datele parţiale. Pe locul al doilea s-a situat candidatul Alianţei PSD-PNL, Nicolae Robu, cu 39.421 voturi (37,7%). Dominic Fritz a reuşit să adune, în urma scrutinului electoral de duminică, mai multe voturi de la alegatori decât obţinuse în 2020. Dacă în 2020 Fritz a obţinut 49.191 de voturi, acum, potrivit rezultatelor parţiale, are 51.910 voturi, adică 49,65%.

La rândul său, principalul contracandidat al lui Fritz, Nicolae Robu, care a candidat din partea Alianţei PSD-PNL, obţinea, în urmă cu patru ani, 27.596 de voturi de la timişoreni, iar acum are 39.421 de voturi, adică 37,7%. Pe locul al treilea s-a situat, în urma alegerilor de duminică, candidatul AUR, Ilie Vasile Sîrbu, care are 4.511 voturi, adică 4,31%.

Primăria Cluj

Emil Boc a câștigat al 6-lea mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca. Potrivit numărătorii paralele, Boc (PNL) conduce cu 47% din voturi, urmat de Sabin Sărmaș, independent, cu 30%. Primarul Emil Boc conduce cu 47% din voturi, urmat de Sabin Sărmaș, independent, cu 30%. Emil Boc a fost ales pentru prima dată primar al Clujului în anul 2004.

Primăria Braşov

George Scripcaru, primar al Brașovului în perioada 2004 – 2020, a câștigat un nou mandat după ce l-a învins pe primarul în funcție, Allen Coliban, la alegerile de duminică. „Experimentul userist s-a închiat. Oamenii au ales deblocarea Brașovului”, spune George Scripcaru, pe pagina sa de Facebook, luni dimineața. După centralizarea a 91% dintre procesele verbale diferența dintre George Scripcaru și Allen Coliban era, luni dimineața, mai mare de 6%.

De altfel, puțin după miezul nopții de duminică spre luni, Allen Coliban a anunțat că diferența dintre el și George Scripcaru este de circa 1.000 de voturi. „Avem undeva la 48% din secții numărate. E o diferență undeva de 2 procente, adică undeva la 1.000 de voturi pe care trebuie să o recuperăm. Vreau să le mulțumesc celor care au fost la vot. A fost o mobilizare exemplară la Brașov, un scor cred că record pentru ultimii ani, aproape 30.000 de voturi în plus față de 2020”, a spus Coliban. Allen Coliban a câștigat un mandat la Primăria Brașov în 2020, în fața primarului în funcție la acea dată, George Scripcaru (PNL), care fusese primar timp de patru mandate, în perioada 2004 – 2020.

Primăria Sibiu

Primarul Sibiului, Astrid Cora Fodor (FDGR), câștigă un nou mandat potrivit numărării parțiale a voturilor. Și Daniela Câmpean (PNL) câștigă un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Sibiu. După ce s-au numărat voturile din 94 din cele 107 secții de votare din Sibiu, Astrid Cora Fodor a câștigat un nou mandat de primar al Sibiului cu 39,74%.

Fodor este urmată de Lucian Găvozdea (independent) – 19,4%, de Adrian Bibu (PNL) – 11,4% și de Ruxandra Cibu (ADU) – 9,82%. Pentru Consiliul Județean Sibiu, funcția de președinte a fost câștigată din nou de Daniela Cîmpean (PNL), după ce s-au numărat voturile din 301 din cele 381 de secții din județ, cu 34,86%. Este urmată de Bogdan Gheorghe Trif (PSD) – 21,7% și de Adrian Echert (ADU) – 12,5%.

Astrid Cora Fodor a devenit din 2016 primar al municipiului Sibiu, aleasă din partea FDGR. Între 2008 – 2014 a fost viceprimar al Sibiului, iar din 2 decembrie 2014, până la alegerile locale din 2016, a fost primar interimar al orașului în locul lui Klaus Iohannis, ales președinte al României.

Primăria Constanța

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a câștigat un nou mandat la alegerile de duminică, potrivit numărătorii parțiale. El l-a învins pe candidatul ADU, Stelian Ion. Potrivit primelor rezultate parțiale, Vergil Chițac (PNL), primarul în funcție, a câștigat alegerile pentru un nou mandat la Primăria Constanța, cu 35%, scrie Replica Online. La o diferență de 7 procente se află Stelian Ion (ADU), care a obținut 27,08%.

Pe locul trei se clasează Horia Constantinescu (PSD), cu 24%, în timp ce Ovidiu Cupșa a obținut 11 %. Potrivit Prefecturii Constanța, majoritatea secțiilor de votare din municipiu au prezentat erori în completarea materialelor electorale. De asemenea, s-au format cozi. „Mai mult, au fost cazuri în care nu au ieșit cheile de control, au lipsit semnături sau chiar liste electorale. Soluționarea acestor probleme a condus la un timp suplimentar de până la 45-60 de minute pe secția de votare, față de cât era alocat inițial, respectiv 10-12 minute. Acest lucru înseamnă că până în momentul de față au fost procesate aproximativ 150 de secții de votare, jumătate din numărul care ar fi trebuit procesat. În plus, secțiile din municipiul Constanța au început să sosească pentru predarea buletinelor începând cu ora 2:00, față de ora 00:00, iar cele din județ, începând cu ora 6:00”, transmite, luni dimineața, Prefectura Constanța.

Primăria Craiova

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a câștigat un nou mandat la Primăria Craiovei. De asemenea, și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a câștigat un nou mandat. „Conform rezultatelor exit poll de la ora 21, comandat de Jurnalul Olteniei, pe Craiova, am obținut scorul de 65,32 la sută pentru funcția de primar, iar PSD are 61,02 la sută la Consiliul local. Mulțumesc tuturor craiovenilor care mi-au acordat votul și echipei de militanți care m-a ajutat în campanie! Rămânem concentrați până la numărarea finală în secțiile de vot!”, a scris, pe Facebook, Lua Olguța Vasilescu.

Conform exit-poll-ului realizat de Inter Regional Media, la comanda „Jurnalul Olteniei”, Olguța Vasilescu este urmată în preferențile alegătorilor de Emilia Neagu (Alianța Dreapta Unită), Marian Vasile (AUR) și Nicolae Giugea (PNL). Sondajul a fost realizat în 40 de secții de votare din Craiova.

Primăria Iași

Rezultatele parțiale ale alegerilor arată că, în Iași, Mihai Chirica are șanse pentru un nou mandat, având 33% din voturi. Este urmat de Marius Bodea – 25,1%, de Cosette Chichirău -14,2% și Bogdan Balanișcu – 13,4%. Rezultatele parțiale publicate de AEP arată că, după numărarea a aproape 60% dintre voturile exprimate pentru funcția de primar, adică peste 170 din 261 de secții, Mihai Chirica își consolidează prima poziția cu 33%, potrivit Ziarul de Iași. Actualul edil este urmat de Marius Bodea (25,1%), Cosette Chichirău (14,2%), Bogdan Balanișcu (13,4%) și Tudor Ciuhdoru (9,1%).

Ultima oră