cutremul politic în franța după alegerile europarlamentare. macron dizolvă parlamentul și declanșează alegeri anticipate

Macron dizolvă Adunarea Națională și convoacă alegeri legislative după victoria extremei drepte în alegerile europene

Într-un mesaj transmis de la Palatul Élysée, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea Adunării Naționale și convocarea unor noi alegeri legislative. „Am decis să vă ofer opțiunea pentru viitorul vostru parlamentar. (…) Această decizie este dificilă, dar este mai ales un act de încredere. Am ascultat mesajul vostru”, a declarat Macron.

În alegerile europene, partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen a obținut 32% din voturi, dublu față de candidata partidului lui Macron, Valérie Hayer. „Francezi, astăzi trebuia să votați în aceste alegeri europene. Principala lecție este clară: acesta nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa”, a spus Macron.

Partidul Regruparea Națională (RN), condus de Marine Le Pen, a obținut 32,4% din voturi, cu o participare fără precedent în ultimii 30 de ani. Este cel mai mare triumf al unui partid în alegerile europene din 1984 și cel mai puternic rezultat electoral pentru Marine Le Pen, care continuă procesul de normalizare a discursului său politic. RN devine astfel al doilea partid cu cea mai mare reprezentare în Parlamentul European.

Alegerile legislative vor avea loc pe 30 iunie pentru primul tur și pe 7 iulie pentru al doilea tur, conform decretului ce urmează să fie semnat de Macron.

Sursa: El Mundo

Ultima oră