Sute de copii și tineri de la Junii Sibiului au umplut scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în două zile de spectacol (video)
Screenshot

Vreme de două zile, scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” i-a găzduit pe copiii și tinerii dansatori ai ansamblului „Cindrelul – Junii Sibiului”. Spectacolul „Copilărie în pași de dans” i-a impresionat pe spectatori. 

Un număr de 500 de copii și tineri, dansatori în cel mai vechi ansamblu profesionist de dansuri populare din România, „Cindrelul – Junii Sibiului”, au participat în ultimele zile la un spectacol fascinant pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu”. „Copilărie în pași de dans” s-a numit spectacolul, care a înglobat ramuri bulgărești, sârbești, germane, maghiare, grecești, mexicane, americane și italiene, potrivit Agerpres. 

Istoria de 80 de ani a brandului naţional „Junii Sibiului”, cei care au reprezentat România pe scenele de pe aproape toate continentele, se contopeşte cu istoria familiei de dansatori şi coregrafi Macrea din comuna Gura Râului. Fondat de coregraful Ioan Macrea, ansamblul a crescut şi a ajuns să aibă şi o şcoală de dans care îi poartă numele, după ce acesta a decedat. Prima profesoară a dansatorilor de acum care formează „Cindrelul – Junii Sibiului” este Silvia Macrea, soţia lui Ioan Macrea. Aceasta este prezentă la spectacolele „Junilor”. Fiicele celor doi, Silvia şi Ioana, fac şi ele parte din această familie a „Junilor”. În timp ce Ioana Macrea încă dansează în formaţia de veterani ai „Junilor”, managerul şi coregraful ansamblului şi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu este celebra coregrafă Silvia Macrea, recunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate. Fiica Ioanei Macrea, Adriana Ioniţă, coordonează activitatea Şcolii de dans „Ioan Macrea”. Copilul acesteia, la rândul său, a apărut deja pe scenă alături de „Junii Sibiului”. Trei generaţii de sibieni din familia Macrea şi din alte familii de iubitori ai folclorului românesc duc mai departe tradiţia şi poartă cu mândrie costumul tradiţional pe scenele din ţară şi din străinătate.

„În anul aniversar „Junii 80”, am promis publicului evenimente speciale, inedite, organizate pe parcursul întregului an. Luna iunie este dedicată copiilor şi nu putea lipsi un spectacol realizat de copiii şi tinerii care reprezintă pepiniera ‘Junilor Sibiului’. Cred că o premieră realizată la Sibiu a însemnat acest proiect spectacol intitulat „Copilăria în paşi de dans”, prin care am dorit să readucem lumina şi energia pură a copilăriei în sufletul spectatorilor. Am dorit, de asemenea, să prezentăm frumoasă tradiţie a dansului popular, care de 80 de ani este vie la noi în Sibiu”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul coregraf Silvia Macrea.

Foarte rar spectatorii au ocazia să vadă spectacole în care apar copiii şi nepoţii unor artişti renumiţi alături de părinţii lor. Ce a fost o premieră la Sibiu este faptul că, de această dată, printre spectatori s-au numărat chiar artiştii consacraţi, care au putut să îşi aplaude copiii şi nepoţii aflaţi pe scenă.

„Am dorit ca profesioniştii de la „Junii Sibiului”, o parte dintre ei, să fie spectatori şi să aplaude evoluţiile copiilor şi tinerilor, iar alţii, în calitate de profesori, să împărtăşească copiilor de la Şcoala de dans ‘Ioan Macrea’ şi de la Ansamblul ‘Ceata Junilor’ o parte din experienţa dobândită în cadrul Ansamblului ‘Junii Sibiului’. Am dorit ca o parte din dansatorii ‘Junilor’ să îşi aplaude proprii copii care au evoluat pe scenă şi să trăiască emoţiile unui show, de data aceasta în calitate de spectatori-părinţi. Ceea ce ne-am propus am reuşit cu siguranţă, însă acest proiect a reuşit să depăşească aşteptările noastre datorită celor 500 de copii, tineri dansatori, instrumentişti, dascăli de excepţie care au transformat acest spectacol într -un proiect magic, plin de culoare, lumină sinceră, diversitate, energie debordantă şi profesionalism”, a mai precizat managerul coregraf, Silvia Macrea.

Reportajul complet poate fi citit pe AGERPRES. 

Ultima oră