Sibianul Dan Barna deschide lista Alianței Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) pentru alegerile europarlamentare, care vor avea loc duminică, 9 iunie și a vorbit într-un interviu pentru ziariștii.com despre prioritățile pentru Parlamentul European, copilăria la Sibiu, parcursul politic și povestea USR – singurul partid liberal de opoziție din România și despre cum a fost blocată lupta USR de la guvernare pentru reforme.
Din Parlamentul European, Dan Barna va lupta pentru susținerea și dezvoltarea zonei economice și antreprenoriale într-o Europă care are provocări foarte mari de competitivitate, pentru susținerea parcursului de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova unde este nevoie de un suport consistent dinspre Bruxelles. O altă altă prioritate pentru el în Parlamentul European este cea legată de ceea ce se numește susținerea «rule of law», statul de drept, ținând cont că în contextul necesar și corect al susținerii Ucrainei, atenția și reactivitatea instituțiilor europene și a Comisiei Europene la încălcările democratice din România a slăbit foarte mult.
„Apărarea modului de viață european de agresiunea Rusiei presupune și apărarea democrației în fața unor modele de guvernare cum am avut în Polonia până nu demult și avem azi în Ungaria, Turcia sau Belarus. E necesar de asemenea ca românii să fie reprezentați mai activ și mai vocal la Bruxelles, nu doar prin a fi campionii Parlamentului European la chiul și absențe cum ne-au arătat cu rușinos succes liderii PSD și PNL în mandatul care tocmai se încheie. O reprezentare consistentă o va face echipa Alianței Dreapta Unită, va reprezenta românii și va lupta pentru șansa copiilor din comunitățile românești din Europa, de a învăța în limba maternă”, a declarat Dan Barna, vicepreședinte USR și cel care deschide lista Dreptei Unite pentru Parlamentul European.
Născut pe 10 iulie 1975, la Sibiu, Dan Barna este unul dintre tinerii cu cariere solide pe care valul #Rezist (pro-justiție, anti-corupție) i-a adus în prim-planul scenei politice. Primul pas l-a făcut în 2016, când tragedia de la clubul Colectiv a spulberat Guvernul Ponta. Dan Barna împlinise 41 de ani și nu știa cât de departe îl va duce acea implicare ca secretar de stat în Guvern, la Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea. La 48 de ani, sibianul are o experiență politică solidă: a fost secretar de stat în Guvernul Cioloș și viceprim-ministru în Guvernul Cîțu, a condus USR timp de patru ani (2017-2021), și-a dus partidul la guvernare, dar a trăit și dezamăgirea de fi trădat de partenerii de guvernare: PNL și președintele Klaus Iohannis, sibian și el.
Dan Barna a vorbit în interviu cu siguranța dată de multele bătălii pe care le-a purtat, de experiența pe care a căpătat-o când s-a aflat în epicentrul linșajelor declanșate de televiziunile oligarhilor penali. Campania „Fără penali în funcții publice”, a cărei coordonare și-a asumat-o personal atunci când proiectul s-a blocat, i-a atras ostilitatea sporită a celor – foarte puternici și influenți – care au văzut crescând un partid nou ce le contesta privilegiile, un partid ce nu putea fi condus, manevrat sau influențat de la Grivco.
„Echipa Dreapta Unită va continua lupta pentru modernizarea Sibiului și României și drumul nostru european din Primării, Consilii Locale și din Parlamentul European. Votul din 9 iunie este despre implicare și datorie civică, puterea votului fiecărui sibian, fiecărui român va decide direcția și valul schimbării spre modernizare pe care doar noi o putem face, alegând România modernă. În momentul de față, pentru România, lucrurile sunt mai limpezi ca niciodată: avem, pe de-o parte, PSD-ismul – cleptocrat, că nu se poate altfel – cu tot ce înseamnă el, în care PNL-ul se scufundă în fiecare zi și a devenit un PSD galben mai mic; în partea cealaltă, avem extremismul pro-rus AUR, varianta de mers spre Belarus și spre Rusia și mai avem varianta modernă, pro-eropeană, pe care o reprezintă Alianța Dreapta Unită. Eu sunt foarte optimist în privința rezultatului la alegeri, pentru că e formula semnificativ mai bună decât opțiunile individuale pe care le-ar fi putut avea cele trei partide. Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD, nu mai există liberalism la PNL. Singura opțiune liberală de dreapta pentru Sibiu, pentru România este Dreapta Unită”, a transmis Dan Barna, candidat Dreapta Unită pentru europarlamentare.
Alianța Dreapta Unită este singura formațiune care și-a prezentat prioritățile pentru Parlamentul European: https://dreaptaunita.eu/prioritati
Duminică, 9 iunie, votul tău decide viitorul fiecărei localități, viitorul european al României. Votează Dreapta Unită pe toate cele cinci buletine de vot.
_____________________________________________
Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța Dreapta Unită USR-PMP-FD). Cod unic de identificare: 41240005.