legea jocurilor de noroc ilegale, contestată la curtea constituțională
foto Shutterstock
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție consideră că legea este neclară. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în unanimitate, sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, în ceea ce privește Legea pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Aceasta decizie a venit după ce PSD a depus la Camera Deputaților un amendament la legea deja intrată în vigoare, prin care primarii care eliberează administratorilor sălilor de jocuri de noroc adeverințe false, atestând că localitatea ar avea mai mult de 15.000 de locuitori pentru ca acestea să poată funcționa, să fie pedepsiți cu închisoarea. Aceeași pedeapsă ar urma să o primească și patronii care acceptă să funcționeze pe baza acestor adeverințe false, scrie Antena3.

Judecătorii ÎCCJ au sesizat CCR deoarece legea ar fi neclară și ar încălca principiul bicameralismului. Inițial, inițiativa legislativă viza modificarea articolului 335 din Codul penal privind conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere și a fost respinsă de Senat. Ulterior, la Camera Deputaților, au fost introduse două noi articole, respectiv “nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc” și “tulburarea folosinței locuinței”, care au fost adoptate.

Articolul 348 indice 1, privind „nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc”, prevede: „Desfășurarea activității cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverință, eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus, care atestă amplasarea spațiului într-o localitate cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Eliberarea de către primărie a adeverinței ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Național de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populației și locuințelor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, potrivit formei finale adoptate de Camera Deputaților.

În temeiul art. 146 lit. a) din Constituția României și art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu participarea unui număr de 83 judecători, respectând cerințele de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în unanimitate, sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, în ceea ce privește Legea pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr. 137/2023) în raport cu prevederile constituționale ale art. 61 alin. (2) și art. 75 alin. (1) privind principiul bicameralismului, precum și cele ale art. 1 alin. (5) privind claritatea, previzibilitatea și predictibilitatea legii.

După redactare, hotărârea pronunțată de Secțiile Unite va fi publicată în format integral pe pagina de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție – www.iccj.ro.

Ultima oră