o sibiancă bolnavă de cancer acuză medicii de la upu că au ignorat-o pentru că „nu mai au ce să-i facă”

O sibiancă diagnosticată cu cancer într-o fază avansată acuză personalul medical al Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu de lipsă de profesionalism. Femeia susține că nu a beneficiat de atenția necesară și consideră că acest tratament deficitar se datorează bolii sale. Reprezentanții Spitalului Județean infirmă acuzațiile pacientei, oferind clarificări cu privire la desfășurarea evenimentelor.

o sibiancă bolnavă de cancer acuză medicii de la upu că au ignorat-o pentru că „nu mai au ce să-i facă”

Casiana Matilda Stoichițescu suferă de mielom multiplu cu metastaze osoase. Femeia a solicitat intervenția unei ambulanțe la domiciliu în ziua de marți, 28 mai, după ce a avut dureri mari în piept și în mâna stângă. Femeia a declarat că deși echipajul ambulanței s-a dovedit a fi foarte profesionist, la Unitatea de Primiri Urgențe, medicul de gardă nu ar fi acordat atenția necesară. Matilda consideră că, din cauza diagnosticului său, medicul nu a efectuat nicio investigație suplimentară și i-a comunicat soțului ei că „nu mai are ce să-i facă”. În cele din urmă i s-a administrat un algocalmin și a fost externată, fiind trimisă acasă.

„Ieri după-masă am solicitat un apel de urgență, a venit ambulanța cu niște oameni deosebit de buni acasă. M-au dus la urgență și am avut o primire șocantă, nu mi s-a întâmplat așa ceva niciodată. Din cauza diagnosticului meu, pur și simplu am fost ignorată și nu am primit niciun fel de consult, cel puțin nici analize să-mi facă nu mi-au făcut. Cei doi asistenți care au venit la patul meu ziceau: <<Hai să-i luăm sânge, poate se răzgândește și îi face doamna doctor și analizele>>”, spune Matilda.

o sibiancă bolnavă de cancer acuză medicii de la upu că au ignorat-o pentru că „nu mai au ce să-i facă”

„Mi-a făcut o perfuzie cu algocalmin și mi-a dat drumul acasă. Ca și cum, oricum trebuie să mor”

Femeia a afirmat că felul în care a fost primită la UPU a fost influențat de faptul că starea ei de sănătate nu a mai prezentat interes pentru personalul medical. După cum relatează pacienta, nu i-au fost efectuate alte investigații și a fost trimisă acasă. Matilda se întreabă de ce a fost pusă în această situație și se simte nedreptățită.

„M-au ținut nu știu cât timp în urgență pe targă. După ce m-a băgat doamna doctor și a văzut foile cu ce sufăr și că sunt de la oncologie, nici măcar analiza de sânge nu mi-a făcut-o. Soțul a cerut să îmi facă un film la umăr ca să vedem de ce am durerea. Nici măcar nu m-a consultat. Mi-a făcut o perfuzie cu algocalmin și mi-a dat drumul acasă. Ca și cum, oricum trebuie să mor. A venit o asistentă la mine la pat și a zis: <<Hai să îi luăm sânge doamnei>>. Un băiat care era asistent a zis: <<Nu-i mai lua că a zis doamna doctor că nu are rost să-i mai luăm>>. Fata asistentă a zis: <<Hai să îi luăm, că poate se răzgândește doamna doctor și îi face analizele>>. Mi-a luat sânge degeaba, nu mi-a dus nicio probă la laborator. Pur și simplu nu a știut cum să scape mai repede de mine după ce a văzut diagnosticul. Dar noi nu plătim la stat? Soțul meu nu plătește la stat impozit? Chiar dacă sunt bolnavă, toți avem același drept la urgență, toți avem același drept la viață. Ei, ca medici, ar trebui să își facă meseria, nu? Nu e normal așa ceva”, a mai explicat sibianca.

o sibiancă bolnavă de cancer acuză medicii de la upu că au ignorat-o pentru că „nu mai au ce să-i facă”

Matilda afirmă că nu a primit nicio explicație cu privire la motivul pentru care a fost trimisă acasă și consideră că a fost o greșeală din partea ei să prezinte documentele care indică alte diagnostice.

„Nici măcar o explicație soțului nu i-au dat, s-a rugat soțul, ginerele, și n-a băgat în seamă pe nimeni. A fost prostia mea pentru că m-am prezentat cu toate foile de la oncologie, cu RMN, cu tot ce am făcut și la privat, la neurolog și toate recomandările. Am zis că poate e bine să știe ce medicamente iau acasă, la ce sunt alergică. S-a uitat la foaia pe care o am de la doamna doctor de la oncologie și mi-a dat un singur medicament pentru calmare. În rest, nu a vrut să-mi facă un film, nu a pus ceasul ăla pe mine să mă consulte să vadă la inimă”, a mai explicat femeia.

o sibiancă bolnavă de cancer acuză medicii de la upu că au ignorat-o pentru că „nu mai au ce să-i facă”

Reprezentanții Spitalului Județean infirmă acuzațiile pacientei

Reprezentanții Spitalului Județean au explicat pentru Ora de Sibiu desfășurarea evenimentului din 28 mai. Conform declarațiilor, pacienta s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe din Sibiu pe data de 28 mai 2024, acuzând agravarea unor dureri cronice. Medicul de gardă a constatat că aceasta prezenta multiple afecțiuni și, având în vedere alergia pacientei la analgezicele puternice, i-a prescris medicamente pentru a calma durerea.

„Pacienta s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu la data de 28.05.2024, pentru exacerbarea mai multor dureri cronice. A fost consultată de medicul de gardă, iar din anamneză, precum și din investigațiile imagistice efectuate anterior, accesate din sistemul informativ al spitalului, s-a evidențiat faptul că pacienta era luată în evidență cu mai multe patologii. Medicul de gardă a prescris trei medicamente pentru tratarea durerilor cu care pacienta s-a prezentat la urgență, luându-se în considerare și alergia pacientei la antialgice majore. A primit inclusiv rețetă pentru acasă, așa cum se poate observa și pe copiile trimise de aparținători”, a declarat dr. Daniel Chelcea, managerul Spitalului Județean Sibiu.

o sibiancă bolnavă de cancer acuză medicii de la upu că au ignorat-o pentru că „nu mai au ce să-i facă”

„Unul dintre obiectivele activității medicale în UPU este ameliorarea durerii pacienților”

Scopul principal în UPU a fost ameliorarea durerii, considerându-se inutile investigațiile radiologice suplimentare, deoarece acestea fuseseră efectuate cu aproximativ trei luni în urmă, în luna februarie 2024.

„Patologia de care suferă pacienta generează, din nefericire, dureri intense și de lungă durată. Unul din obiectivele activității medicale în UPU îl reprezintă ameliorarea durerii pacienților. Întrucât simptomatologia prezentată era în concordanță cu patologia preexistentă și s-a exclus clinic o patologie acută, nu s-a considerat necesară repetarea investigațiilor imagistice, mai ales având în vedere că cele mai recente au fost realizate în februarie 2024, când pacienta a fost evaluată și investigată pentru aceeași patologie, prezentând aceleași simptome”, a explicat managerul spitalului.

Medicul de gardă a recomandat asistență de specialitate pe secția de oncologie

Potrivit declarațiilor, medicul de gardă explicat aparținătorului că durerea a fost ameliorată în UPU și că investigațiile suplimentare nu ar aduce beneficii. S-a stabilit un plan de tratament pentru controlul durerii și s-a recomandat monitorizare și tratament de specialitate în cadrul secției de oncologie. Managerul Spitalului Județean a subliniat că responsabilitatea formulării unei scheme de tratament eficiente pentru cazul pacientei revine specialităților medicale care se ocupă de această patologie.


„Alegerea terapiei cronice eficiente împotriva durerilor generate de această boală reprezintă o provocare și este apanajul în principal al specialităților care tratează și urmăresc acest tip de patologie. În acest sens, aparținătorului i s-a explicat că s-a reușit la momentul respectiv, în UPU, ameliorarea durerii prin medicația administrată, că staționarea prelungită în serviciul de urgență pentru investigații nu îi va aduce niciun beneficiu, s-a stabilit împreună cu aparținătorul o schemă de tratament pentru controlul durerii, recomandându-se dispensarizare în serviciul de oncologie pentru monitorizare, consiliere și tratament de specialitate””, a mai explicat Daniel Chelcea.

Ultima oră