Mii de persoane s-au strâns pe străzile din Istanbul, pentru a protesta faţă de un proiect de lege care prevede eutanasierea câinilor vagabonzi, pentru a limita înmulțirea lor în întreaga ţară, informează Libertatea.
În piaţa Yenikapi, pe malul european al oraşului Istanbul, manifestanţii adunați au purtau tricouri imprimate cu fotografii ale câinilor și pisicilor și au fluturau pancarte decorate cu imagini ale animăluțelor ai căror ochi păreau că imploră să fie salvate de la moarte.
Apărătorii drepturilor animalelor, de toate vârstele şi cu simpatii politice diferite, s-au opus unei iniţiative a partidului AKP, aflat la putere, privind controlul asupra celor 4 milioane de câini vagabonzi din Turcia, potrivit statisticilor oficiale. În 2022, Ministerul Agriculturii anunţase că acest număr era de 10 milioane.
Un proiect de lege ar viza capturarea în masă a animăluțelor, sterilizarea şi microciparea lor şi, în absenţa unei adopţii, eutanasierea. Opozanţii proiectului pledează însă pentru campanii ample de sterilizare şi denunţă lipsa de mijloace alocate în acest scop.
În același timp, Turcia este considertă o „ţară cu risc înalt”, la capitolul răspândiri turbării, raportat la statelor membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În ultimii 5 ani, peste 50 de decese au fost cauzate de câini, prin muşcături sau prin accidentele de circulaţie pe care aceștia le-au provocat.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat, săptămâna trecută, că Turcia are „o problemă cu câinii vagabonzi, care nu există în nicio ţară dezvoltată”, și a punctat, în special, creşterea numărului de cazuri de turbare. „Trebuie să trecem la metode mai radicale”, a insistat şeful statului turc, promovând sterilizarea şi campaniile de adopţie pentru a evita „trecerea la etapa următoare”.
O lege în vigoare din 2021 obligă municipalităţile să creeze adăposturi, dar care să aibă cu un termen-limită pentru găzduirea animalelor, în funcţie de mărimea acestora. Potrivit Federaţiei pentru drepturile animalelor (Haykonfed), peste 1.000 dintre cele, aproape, 1.400 de municipalităţi din Turcia nu dispun de astfel de adăposturi.