revine fenomenul la niña și se așteaptă schimbări climatice importante

Fenomenul climatic El Niño, asociat evenimentelor meteorologice extreme, precum incendiile de pădure şi cicloanele tropicale, este prognozat să fie înlocuit, spre sfârşitul acestui an, de condiţiile specifice fenomenului La Niña. Cel din urmă atrage, în general, condiții meteo mai răcoroase. Anunţul a fost făcut de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), potrivit Libertatea.

El Niño reprezintă fenomenul ciclic de încălzire a apei în centrul şi estul Oceanului Pacific tropical, care influenţează precipitaţiile, vânturile şi curenţii oceanici şi care face, totodată, să crească temperaturile medii globale. Fenomenul La Niña produce asupra climei globale efecte inverse faţă de El Niño. Meteorologii identifică, astfel, acest fenomen printr-o răcorire a Oceanului Pacific oriental pe o perioadă cuprinsă între un an şi trei ani. La Niña atrage condiţii, în general, mai umede în anumite regiuni din Australia, Asia de Sud-Est, India, în sud-estul Africii şi în nordul Braziliei, precum și condiţii mai uscate în anumite regiuni din America de Sud. Totodată, fenomenul mai poate grăbi nașterea uraganelor violente din Oceanul Atlantic. Meteorologii anticipează, prin urmare, că anul 2024 va fi unul antipic, în care sunt prevăzute, estimativ, şapte uragane majore.

Conform OMM, există 40% şanse ca trimestrul iulie-septembrie să rămână o perioadă neutră, între cele două cicluri, urmată de 30% şanse ca, în perioada august-noiembrie, probabilitatea de apariţie a fenomenului La Niña să crească pe măsură ce anul 2024 se va apropia de final.

Posibila revenire a fenomenului La Niña, încă din această vară, nu va fi suficientă pentru a produce, însă, o răcorire în regiunile din Asia de Sud-Est, afectate încă din luna martie de valuri excesive de căldură. Răcororirea specifică fenomenului La Niña ar putea fi, în medie, foarte slabă, susțin climatologii, și asta din cauza încălzirii provocate de emisiile de gaze cu efect de seră.

Cel mai recent El Niño a început în iunie 2023 și s-a clasat printre cele mai intense cinci fenomene de acest tip măsurate vreodată, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale. Cu toate că El Niño s-a atenuat, primele patru luni din 2024 au continuat să doboare recorduri de căldură, un fapt care nu reprezintă însă o surpriză, întrucât ciclul său duce, în general, la creşterea temperaturilor în anul următor apariţiei sale.

Ultima oră