hibernarea umană e noua afacere care prinde contur în europa

Un medic german experimentează hibernarea pe subiecți umani, propunându-și să demonstreze că această metodă le poate conserva corpurile… pe vecie. Starea lor de hibernare se dorește a fi menținută până când tehnologiile medicale din viitor le vor putea readuce, întru totul, la viață. Patru corpuri ale unor persoane rămase fără suflare sunt ținute, deja, în azot lichid la o temperatură de, aproape, -200 de grade. Serviciile medicale de acest tip sunt, însă, destul de costisitoare. Cu toate acestea, compania are deja două oferte pentru doritori.

Medicul german Emil Kendziorra, fondatorul companiei Tomorrow Biostasis, spune că își dorește să creeze o lume în care oamenii să decidă cât vor să trăiască. Prin urmare, acesta a experimentat hibernarea prin criogenare. Există, așadar, patru corpuri pe care le ține în azot lichid la -196 de grade, într-un laborator special. Medicul a decis să criogeneze corpurile persoanelor care au murit, sperând că medicina va putea să le readucă la viață, la un moment dat, potrivit G4media. Cele patru cadavre sunt depozitate în orașul elvețian Rafz. Alte peste 400 de persoane s-au înscris și ele pe lista de hibernare, iar pentru asta plătesc o taxă lunară de 25 de euro. Din 15 iunie, însă, acestea vor fi nevoite să scoată din buzunar mai mulți bani, tariful crescând la 50 de euro.


Criogenarea, soluția care ar putea garanta viața veșnică

La nu mai mult de o oră de la decesul persoanei în cauză, pentru a fi evitată moartea celulară a organismului, cadavrul trebuie să treacă printr-o serie de proceduri. Corpului i se vor efectua compresii toracice, i se va administra oxigen și va fi scufundat în gheață. Apoi, trupul neînsuflețit va fi transportat cu o ambulanță specială și depozitat în centrul Rafz. Sângele va fi drenat din corp și înlocuit prin injectare cu un amestec de antigel și substanțe chimice, creat pentru conservarea organelor. Întregul proces a fost denumit vitrificare. După ce au fost parcurși acești pași, cadavrul va fi scufundat în azot lichid la, aproape, -200 de grade și va fi ținut într-o celulă de oțel, înaltă de trei metri.

Compania pune deja la bătaie două oferte pentru cei interesați: crioconservarea întregului corp, care costă 200 de mii de euro, și crioconservarea creierului, care ajunge la prețul de 60 de mii de euro.

Medicul german e optimist și susține că, deși la momentul actual nu este posibilă învierea, poate că peste 100, 300 sau 500 de ani aceasta se va putea realiza.

Există și suspiciuni legate de metoda de conservare, pe care medicul german o promovează. S-ar părea că unii experți pun la îndoială faptul că organele ar putea fi păstrate în stare intactă, pentru o perioadă atât de îndelungată. Aceștia susțin că, în urma procesului de vitrificare, organismul s-ar degrada, iar cel care ar avea cel mai mult de suferit ar fi creierul.

Ultima oră