zile libere pentru toți salarații din românia în luna iunie

În prima lună de vară, salariații din România vor avea parte de trei zile libere legale. Conform Codului Muncii, angajații beneficiază de zile libere cu ocazia sărbătorilor legale. Totuși, anumite categorii de salariați trebuie să lucreze și în aceste zile, scrie Antena3.

Este vorba despre angajații din unitățile sanitare și de alimentație publică, precum și cei din sectoarele în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. Conform Codului Muncii, dacă aceștia trebuie să muncească în zilele libere legale, trebuie să fie compensați cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul la un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă zilele libere legale salariaților riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Ziua de 1 iunie, dedicată copiilor, este, de câțiva ani, o zi liberă pentru toți salariații, conform Codului Muncii, indiferent dacă aceștia lucrează în sectorul public sau privat. De această zi liberă beneficiază toți salariații, indiferent dacă sunt părinți sau nu.

Anul acesta, 1 iunie cade într-o sâmbătă, zi în care majoritatea salariaților din România, care lucrează de luni până vineri, sunt oricum liberi.

Ultima oră