Orașul Cisnădie este cea mai mare localitate din jurul Sibiului, dar n-a reușit niciodată să-și fructifice acest avantaj, pentru că primarii care s-au perindat la conducerea orașului au preferat să-l golească de resurse și n-au vrut să-l scoată din trecut și să-l modernizeze. Lucrurile s-ar putea schimba la aceste alegeri, odată cu apariția unui nou candidat pentru primărie: Mircea Orlățan, un specialist în accesarea de fonduri europene, care are toate instrumentele pentru a duce Cisnădia mai aproape de locul pe care îl merită, în România modernă.
Ce caută Mircea Orlățan, cunoscut specialist în evaluări și implementări de programe de finanțare cu fonduri europene nerambursabile, într-o competiție pentru Primăria Cisnădie?
Sunt de mulți ani locuitor al orașului Cisnădie și sunt intrigat de la un an la altul cum o localitate cu atâta potențial, cu o istorie atât de bogată, cu oameni de o calitate extraordinară, se degradează pas cu pas și devine ostilă cu propriii locuitori. Asta m-a făcut să mă întreb: de ce să nu fac ceea ce știu în folosul acestui oraș? Așa a încolțit ideea. Apoi am început să fac planuri, să aflu ce presupune asta și am ajuns aici, în fața acestor alegeri. Nu a fost ușor, dar nu-mi pare rău nicio secundă de această decizie, pentru că sunt la un pas de a începe ce mi-am propus: să transform Cisnădia într-un oraș modern.
Spuneți că se degradează Cisnădia. La ce vă referiți? Care sunt problemele reale ale acestui oraș?
Problemele reale sunt foarte multe, dar o să încerc să le numesc pe cele mai grave. În primul rând primăria s-a desprins complet de oameni, nu mai există transparență, nu există comunicare cu cetățenii, nimeni nu știe ce se întâmplă în spatele ușilor primăriei. Se iau decizii dictatoriale, iar efectele se văd.
De aici încep și restul problemelor. În primul rând nu există o funcționare normală a administrației din Cisnădie. Nu sunt investiții serioase, nu există un plan al veniturilor, un plan clar pentru cheltuieli. Gândiți-vă că primarul preferă să vândă terenuri, avuția Cisnădiei, pentru a face rost de bani pentru cheltuieli mărunte. Și ajungem în acest fel la fonduri europene, finanțări nerambursabile. Care lipsesc cu desăvârșire. De ce? Probabil pentru că cineva nu înțelege mecanismele finanțărilor europene sau poate pentru că din acești bani nu se poate fura.
Dar fără un buget consistent, fără venituri serioase, fără finanțări europene nu poți ajunge decât unde suntem acum în Cisnădie. Nu avem școli și grădinițe pentru copiii noștri, nu avem transport în comun, deși este un oraș destul de întins, nu există locuri de muncă suficiente și bine plătite și oamenii sunt nevoiți să meargă în Sibiu pentru a câștiga un salariu. Din aceleași motive nu sunt străzi la standarde normale de calitate, nu sunt parcuri verzi, nu sunt locuri de joacă suficiente.
Ce se întâmplă în Cartierul Arhitecților? Primăria reușește să țină pasul cu dezvoltarea acestui loc?
Nici pe de parte. De fapt, primăria nu a făcut nimic pentru oamenii din acest cartier. S-a mulțumit să dea autorizațiile de construire și a abandonat complet cel mai nou cartier al orașului, deși i-a păcălit pe oameni să vină și să se mute acolo pentru că totul ar fi bine. Orașul a crescut cu 10.000 de persoane de care nu-i pasă nimănui, deși plătesc impozite la fel ca toți ceilalți. Din acest motiv, în Arhitecților nu există școli, nu există creșe, grădinițe,nu există centre comunitare, cabinete medicale, nu există străzi publice la standarde normale. Așa că este de înțeles și de ce nu a vrut să înființeze nici secție de vot. Primarului îi este teamă de oameni.
Ați spus că vreți să folosiți experiența profesională după ce veți ajunge primar. Care este planul pentru Cisnădie?
Eu și echipa mea de consilieri am numit acest plan Restart Cisnădie și nu întâmplător. Vrem să începem dezvoltarea acestui oraș, după toți anii de stagnare. Vrem să oprim risipa puținilor bani care există, vrem să creștem semnificativ veniturie la bugetul local, prin atragerea de investitori, stimularea afacerilor locale și prin atragerea de finanțări nerambursabile și vrem să începem să construim școli, grădinițe, străzi, locuri de joacă, parcuri, centre comunitare, zone publice de recreere, să completăm sistemul de alimentare cu apă și canalizare al Cisnădioarei, să modernizăm corect străzile din întregul oraș.
Vrem să redăm libertatea cisnădienilor, cu un transport în comun modern, civilizat. Aici avem în planul nostru două puncte: să aducem Tursib până în Cisnădie și să punem bazele propriei companii de transport public. În acest fel, oamenii vor putea să se deplaseze în voie, fără să mai aibă nevoie de autoturisme la fiecare activitate. Primele trasee vrem să fie funcționale încă din primele luni de mandat. Apoi de anul viitor, odata cu implementarea Transportului public metropolitan, vom opera complementar, pentru a asigura toate traseele necesare în interiorul orașului la frecvențe optime.
Al doilea punct important, aș spune chiar primul din perspectiva mea, este educația copiilor. Am anunțat și mă angajez ferm că voi duce la bun sfârșit o grădiniță și o creșă de mare capacitate, în Cartierul Arhitecților, chiar în 2025. Folosim construcții modulare, pentru început pentru a putea avea un răspuns rapid la situația actuală. Tot în 2025 voi realiza și prima creșă de stat din orașul Cisnădie, urmată în 2026 de prima școală gimnazială din Cartierul Arhitecților. De asemenea, în școlile din Cisnădie Vatră vreau să investim în așa fel încât să le aducem pe toate la cele mai moderne standarde de educație și a le asigura eficiența energetică.
În paralel, mă voi concentra pe investițiile în infrastructură, pentru că orașul are nevoie de intervenții majore la străzi, domeniul public, apă și canalizare. De asemenea, în spații verzi, parcuri, locuri de joacă și terenuri de sport. Pentru toate acestea există surse de finanțare și le vom accesa operativ.
Toată lumea știe că mulți cisnădieni merg să muncească în Sibiu, nu au alternativă. Există vreo soluție pentru a opri acest lucru?
Oamenii se duc acolo unde sunt cel mai bine plătiți, de aceea este nevoie ca o administrație responsabilă să atragă investitorii acolo unde locuiesc oamenii. Mă voi implica direct în atragerea investitorilor din domenii economice cu mare valoare adăugată, voi promova Cisnădia ca locație ofertantă pentru afaceri. Planul nostru prevede extinderea zonei industriale din Cisnădie și crearea unui nou parc industrial, inclusiv un Hub de dezvoltare în noi tehnologii, pentru că acesta este viitorul. Dar nu lăsăm la o parte micii investitori, pentru că sunt extrem de importanți pentru un oraș. Vrem să sprijinim deschis afacerile locale, cu toate instrumentele permise de lege. Iar dacă locurile de muncă vor fi atractive, sunt convins că cisnădienii vor alege să muncească aici, lângă casă, nu în Sibiu.
Ce veți face după ce vă preluați funcția? Care sunt primele măsuri pe care le veți lua?
În primul rând vreau să fac din Primăria Cisnădie o instituție transparentă pentru cetățeni. Ușile primăriei trebuie să fie deschise. Digitalizăm toate serviciile cu publicul, pentru a elimina pierderile de timp și de resurse, acest lucru este o prioritate. De asemenea, vreau să punem la punct, odată pentru totdeauna, sistemul de bugetare participativă, pentru că este cea mai bună cale pentru ca orașul să fie administrat de oameni. Pe lângă acestea, relația cu Consiliul Local va fi normalizată în cel mai scurt timp, trebuie să colaborăm, nu să ne luptăm, cum se întâmplă astăzi. Vom crea proceduri clare de lucru in fiecare sector de activitate, precum si mecanisme de control intern. Vom crea o echipa de top in accesarea fondurilor europene și naționale , echipă care va fi direct subordonata primarului. Astfel vom atrage fondurile necesare dezvoltarii orașului.
Cum vedeți Cisnădia după ce veți ajunge primar?
Orașul Cisnădie trebuie să devină un oraș modern, care să pună pe primul loc oamenii, calitatea vieții acestora. Când te gândești la administrația unei localități, primul gând te duce la ideea de respect față de cetățeni și față de taxele plătite de aceștia. Asta vreau să devină orașul Cisnădie. Primarul nu trebuie să mai fie un privilegiat al sistemului, ci un angajat în slujba cetățenilor.
Îmi doresc ca în scurt timp, cetățenii Cisnădiei sa devina o comunitate unitară și solidă, indiferent că locuiesc in Cisnădia veche, Cartierul Arhitectilor sau Cisnădioara.
Vreau să folosesc experiența considerabilă în proiectele de dezvoltare locala și în atragerea de fonduri europene și plec la drum cu dorința de a reda strălucirea și demnitatea acestui oraș care are o istorie remarcabilă și oameni extraordinari. Sunt pregătit să muncesc atât cât este nevoie pentru ca transformările să fie vizibile pentru oamenii de aici în cel mai scurt timp.
De aceea îi aștept la vot pe toți cisnădienii, pe 9 iunie, pentru a debloca orașul. Restart Cisnădie.
Mai multe detalii pe cisnadie.usr.ro
Comandat de USR. COD AEP: 21240009