salariul minim net crește cu 284 de lei de la 1 iulie

Salariul minim pe economie va fi majorat, începând cu data de 1 iulie. Aproape 1,8 milioane de români vor lua în mână mai mulți bani ca până acum. Decizia Executivului nu este favorabilă doar pentru salariați, ci și pentru Stat, care va beneficia de o creștere a încasărilor din taxele pe muncă, potrivit Digi24.

Decizia Executivului, în ceea ce privește majorarea salariului minim, urmează să fie adoptată săptămâna viitoare. Salariul salariul brut va crește până la 3.700 de lei. Din această sumă, 300 de lei vor fi scutiți de taxe. Prin urmare, cei care sunt plătiți cu salariul minim vor primi în mână cu 284 de lei mai mult decât în prezent. Astfel, un angajat va încasa lunar 2.363 de lei net, în timp ce Statul va reține 1.337 de lei din brutul de 3700.

Executivul a aprobat majorări salariale pentru mai multe categorii de angajați din sistemul bugetar. Vor primi mai mulți bani românii care lucrează în domeniul cultural, diplomații și funcționarii din instituțiile subordonate și primăriile mici. Totodată, există presiuni pentru a fi efectuate noi creșteri salariale.

Cu toate acestea, creșterea sumei scutite de taxe la 300 de lei va conduce la o reducere a veniturilor la bugetul public cu aproape 300 de milioane de lei, în comparație cu estimările inițiale.


Salarii mai mari, încasări mai mari la bugetul Statului


Salarii mai mari înseamnă încasări mai mari la bugetul statului. Până la 1,3 miliarde de lei vor fi adăugate la bugetul național. Această sumă ar fi fost cu 261 de milioane de lei mai mare dacă Guvernul României ar fi impozitat întreaga sumă.

Executivul a decis, totuși, să păstreze facilitățile fiscale acordate deja și chiar să le extindă, majorând suma scutită de taxe și contribuții la 300 de lei. Acest fapt se datorează, în mare parte, contextului politic actual. Anul acesta urmează patru runde de alegeri, chiar dacă situația financiară a țării este dificilă.
Comisia Europeană a emis recent un avertisment, care arată că România se confruntă cu pericolul unui deficit bugetar de aproape 7% din Produsul Intern Brut. În același timp, Guvernul își propune să limiteze diferența dintre veniturile și cheltuielile statului la 5% din PIB.

Pe finalul lunii aprilie 2024, deficitul bugetar sărise de 57 de miliarde de lei, reprezentând 3,2% din PIB. Această creștere poate fi, parțial, atribuită plății în avans a pensiilor pentru mai 2024. Totuși, datele indică un ritm de creștere a cheltuielilor de două ori mai rapid decât al încasărilor.

Guvernul României va trebui să ofere lămuriri și cu privire la angajații altor domenii, precum agricultura și construcțiile. Salariul minim pentru angajații din agricultură va crește la 3.700 de lei, iar salariul minim pentru muncitorii din construcții va rămâne la suma din prezent, respectiv, 4.500 de lei.

Ultima oră