Primarul Sibiului consideră că măsurile fiscal-bugetare luate de Guvernul PSD-PNL nu sunt bune (video)

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, consideră că măsurile luate de guvernanți pentru a reduce cheltuielile, prin care au fost restructurate mai multe servicii din cadrul primăriei, nu vor ajuta la „salvarea” României. Edilul este de părere că măsurile nu sunt bune și lezează autonomia locală. 

Mai multe servicii din cadrul Primăriei municipiului Sibiu au fost comasate, iar asta a condus la modificarea organigramei. Municipalitatea a fost nevoită să adopte astfel de măsuri fiscal-bugetare pentru a reduce cheltuielile, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea financiară a țării pe termen lung. În ultima ședință dinainte de alegerile locale din 9 iunie, consilierii locali au adoptat un proiect de hotărâre privind noua organigramă a primăriei. 

Citește și: Două servicii din cadrul primăriei vor fi comasate 

Despre noile modificări aduse de măsurile impuse de Guvernul PSD-PNL a vorbit și consilierul local Wolfgang Alexander Guib. 

„Unul dintre motivele care au stat la baza acestui proiect de hotărâre, prin care activitatea, dar și personalul Serviciul Public Baze Sportive și de Agrement este transferat la Serviciul Public Baia Populară, este numărul mai mare de angajați pe care îi are SP Baia Populară. Adică 31 de angajați versus 18 angajați pe care îi are SP Baze Sportive și de Agrement. Un alt argument este și experiența îndelungată a personalului SP Baia Populară care este mai mare decât cea a SP Baze Sportive și de Agrement. Aceasta a devenit operațională în 2020, iar SP Baia Populară are deja peste 20 de ani de activitate în spate. Un alt punct este că Serviciul Public Baia Populară este plătitor de TVA din aprilie 2019, iar SP Baze Sportive nu este. Dacă s-ar lua decizia ca alt serviciu public să preia Baia Populară, din cauză că nu este plătitor de TVA, întreagă activitate ar trebui suspendată până când s-ar obține codul fiscal pentru plătitor de TVA, ceea ce nu ne dorim. Serviciul Public Agrement și Sport va fi noul nume. Acest proiect de hotărâre este o soluție pur administrativă care trebuie luată din cauză că guvernanții României au văzut ca necesare măsuri de acest gen”, a precizat consilierul local Alexander Guib (FDGR). 

Adrian Bibu a adăugat, în cadrul ședinței, că înainte de a fi luată această măsură, erau necesare discuții între aleșii locali. „Așa cum este sănătos să faci în orice parteneriat, era bine dacă ne consultam înainte”, a spus Adrian Bibu. Ulterior, consilierii PNL s-au abținut la acest proiect. 

[brid video=”1663821″ player=”38897″ title=”Primarul Sibiului, despre măsurile fiscal-bugetare” duration=”214″ description=”Primarul Sibiului, despre măsurile fiscal-bugetare” uploaddate=”2024-05-29″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1663821_th_6656f669373b3_1716975209.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1663821_sd_6656f669373b3_1716975209.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1663821.mp4″ width=”16″ height=”9″]

Fodor: „Nu consider că sunt măsuri bune” 

Primarul Sibiului este de părere că măsurile fiscal-bugetare luate de Guvernul PSD-PNL nu sunt bune și nu vor aduce schimbări semnificative.  

„Acest act normativ care ne-a pus în situația să facem aceste comasări îl consider total inadecvat. La nivelul Primăriei municipiului Sibiu, noi ne-am organizat pe servicii publice pe specializări, unele cu 10 oameni, altele cu 20. Personalul a fost bine instruit, iar lucrurile au mers bine. A venit această reglementare, această lege, care ne-a pus în situația să facem niște cumulări de servicii a căror eficiență, sincer, eu nu o consider a fi bună. Mai ales că n-am câștigat nimic. Din 17 directori, au rămas 14. Din 17 contabili șefi, au rămas 14. În rest, directorii s-au transformat în șefi de servicii. Diferența de salariu este nesemnificativă. Eu nu cred că salvarea României consta în aceste măsuri care s-au luat de guvernul PSD-PNL. Din punctul meu de vedere, nu a fost cea mai bună decizie, nu va aduce multe beneficii României, dar a trebuit să le punem în aplicare. Sincer vă spun, nu consider că sunt măsuri bune. În primul rând lezează autonomia locală, vorbim de descentralizare, iar toate aceste principii de care se vorbește de după Revoluție au fost total ignorate. Toată lumea să știe că noi nu suntem fericiți că a trebuit să luăm aceste măsuri, dar le-am luat sub imperiul legislației existente”, a adăugat primarul Astrid Fodor. 

Ultima oră