Un indian și un portughez au pus bazele primului restaurant cu mâncare indiană din Sibiu. Khan Shahrukh a reușit să aducă gustul autentic al preparatelor și o parte din cultura indiană în orașul transilvănean.
Khan este un tânăr plin de entuziasm și fericit să împărtășească o bucățică din cultura indiană cu sibienii. Provenit dintr-o familie modestă, din Goa, Khan nu a putut să urmeze o facultate din cauza condiției financiare a familiei, dar, ambițios de fel, a obținut o diplomă în domeniul ospitalității după care la vârsta de doar 19 ani s-a mutat în Dubai unde a lucrat pentru mai mulți ani.
„Lucram în Dubai la un hotel de cinci stele ca recepționist și într-o zi un bărbat a intrat în hotel și mi-a pus câteva întrebări, după care am avut o lungă conversație și a început să îi placă de mine. După care mi-a arătat că lucrează în domeniul ospitalității în Sibiu. La momentul acela nu știam nimic despre Sibiu, era complet nou pentru mine. Mi-a scris un e-mail dacă vreau să vin la Sibiu să administrez proprietățile sale și m-a ajutat cu toate documentele, iar în 2021 m-am mutat în Sibiu”, povestește Khan.
„M-am îndrăgostit de Sibiu”
Khan povestește că din momentul în care a ajuns la Sibiu și-a dorit să își deschidă un restaurant indian. „Prima dată nu m-am simțit în largul meu la Sibiu pentru că era totul nou. Venisem din Dubai și la început Sibiul mi s-a părut puțin plictisitor, dar acum sunt îndrăgostit de Sibiu. Este vorba despre oameni, sunt foarte prietenoși și le place viața simplă. În Dubai era vorba mai mult de lucruri scumpe, dar aici este viața reală. Din ziua în care am aterizat în Sibiu, visul meu a fost să îmi deschid un restaurant indian”, spune Khan.
De la prieteni la asociați
La doar 27 de ani, Khan are în spate ani mulți de muncă asiduă în domeniul ospitalității. Tânărul spune că experiența obținută în Dubai i-a fost de mare ajutor pentru ca mai apoi visul de a-și deschide un restaurant să devină realitate. Surpriza cea mai mare pentru Khan a fost la deschiderea restaurantului, când a observat că în Sibiu sunt foarte mulți iubitori ai preparatelor indiene. Khan spune că a plâns când a văzut că în ziua deschiderii s-a făcut coadă, oamenii așteptând să prindă un loc la una din mesele din restaurant.
„Sibienii iubesc mâncarea indiană. 95% au fost români care ne-au trecut pragul restaurantului. Ei cunosc gustul mâncării indiene din alte călătorii și spuneau că le era dor de un gust autentic. Nu cred că este vorba doar despre mâncare, le place și cultura indiană”, spune Khan.
Cu ajutorul portughezului Luis Serol, stabilit și el la Sibiu, visul lui Khan a devenit realitate. „Când lucram la angajatorul din Sibiu, cu care m-am întâlnit în Sibiu, mă gândeam să încep o mică afacere. Apoi l-am întâlnit pe Luis. El lucra cu mine la aceeași companie. Eu i-am propus ideea deschiderii unui restaurant indian și ne-am înțeles. El m-a ajutat cu actele. Am învățat că aici orice document este foarte important și foarte greu de obținut. A fost un proces lung. După care a găsit acest loc de închiriat și i-am spus lui Luis. Eu mă gândeam că sunt mulți asiatici care lucrează în Sibiu și tuturor le este dor de casă. Nu eram sigur dacă românilor le place mâncarea picantă. Așa gândeam la momentul respectiv. Partea cu actele a fost cea mai grea. Am folosit toate economiile pentru a deschide acest restaurant, sora mea m-a ajutat și ea”, povestește tânărul.
S-a ocupat de decorarea spațiului
Spațul restaurantului a fost gândit să te transpună într-o altă lume colorată, veselă și plină de optimism. Khan și Luis s-au ocupate de renovarea spațiului de la zero. Mai mult, tânărul indian a redat locului specificul țării natale prin motivele tradiționale pictate în jurul ferestrelor, iar pereții au culoarea curry-ului. De asemenea, personajul pictat pe unul dintre pereți este făcut de către Khan.
„Când am găsit acest loc mi-am dat seama că va fi foarte mult de muncă. Înainte funcționase ca florărie, după care spațiul a fost închis pentru cel puțin patru ani. Eu și Luis am reușit să renovăm locul. Noi am făcut totul, nu am angajat pe cineva. Îmi amintesc cum am vopsit totul. Picturile și detaliile le-am făcut eu. Când eram mic obișnuiam să desenez, dar când m-am mutat în Dubai nu am mai avut timp, doar lucram”, mai povestește Khan.
Mai mult decât o echipă, o familie
Khan este prezent zilnic la locația restaurantului unde preia comenzi și se asigură că cei care trec pragul locației sunt primiți cu un zâmbet cald. Lucrează cot la cot cu echipa, astfel încât atât sibienii cât și restul clienților să se bucure de o experiență gastronomică și culturală autentică, indiană.
În spatele preparatelor delicioase stă Karamjit Singh este bucătarul indian care are grijă să redea gustul autentic al celor mai apreciate și cunoscute preparate din India. Karamajit are 16 ani de experiență în bucătărie, fiind foarte dedicat. În spatele draperiei turcoaz de la Soul Indian Cuisine nu stă doar o echipă care muncește din greu pentru a pune pe mesele clienților preparatele tradiționale, ci o întreagă familie care se bucură de fiecare moment petrecut împreună și mai ales de fiecare client care pleacă mulțumit.
Orezul și toate condimentele sunt aduse din India pentru a reda mâncării gustul inconfundabil. „Butter Chicken and Naan” este preparatul care face furori în rândul celor care au trecut pragul restaurantului indian de pe strada Ocnei, nr. 8. Soul Indian Cuisine s-a deschis în data de 19 aprilie și este primul și singurul restaurant cu specific indian din Sibiu.