spirometrii gratuite miercuri la shopping city pentru sibienii care vor să afle cât de sănătoși au plămânii

Echipa medicală a Spitalului de PneumoftiziologieSibiu efectuează miercuri, 29 mai, gratuit, spirometriipentru cetățenii care doresc își evalueze gradul de sănătate a plămânilor. Sesiunea de spirometrii gratuite va fi organizată în Mall Shopping City Sibiu între orele 11.00 -13.00.

Acțiunea face parte din calendarul evenimentelororganizate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu încadrul celei de-a șaptea ediții a Campaniei Antifumat.

Spirometria este un test simplu, neinvaziv: persoaneleexpiră într-un dispozitiv și primesc pe loc rezultatulinvestigației, din care rezultă capacitatea funcțională a plămânilor. Acțiunile fac parte din cea de-a VII-a ediție a Campaniei Antifumat 2024, derulată de Spitalul de Pneumofiziologie Sibiu.

Fumatul determină în principal aparițiaBronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC) – o boalăinflamatorie cronică, ce duce la limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. Riscul de a dezvoltaBPOC este în relație atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât și cu numărul de ani de fumat.

„Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă nu resimt încă simptome îngrijorătoare, vină la controaleperiodice, precum și efectuarea acestor spirometrii,întrucât astfel putem preveni o deteriorare accentuată a capacității pulmonare. În plus, bolile obstructive cronicerespiratorii evoluează treptat și atunci este indicat ca funcția pulmonară fie monitorizată regulat”, spune dr. Sebastian Buga, medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Cea mai utilă investigație pentru diagnosticarea BPOC, permițând și aprecierea severității afectării pulmonare estespirometria. Medicul mai poate recomanda și efectuareaunei radiografii toracice, analize de laborator și, în cazuriselectate, de CT toracică (dacă există suspiciune de asocierea unui cancer pulmonar). În evoluția BPOC pot apăreacomplicații: insuficiență respiratorie (care în stadiileterminale devine oxigenodependență), cord pulmonarcronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menținestatutul de fumător.

Renunțarea la fumat este principalul factor care poateîncetini evoluția bolii.

O nouă sesiune de spirometrii gratuite va fi organizată pentru cetățeni chiar de Ziua Mondială FărăTutun, vineri, 31 mai 2024, orele 11:00 – 13:00, în Mall Promenada Sibiu .

Ultima oră