Coreea de Nord și-a „invadat” vecinii cu baloane pline cu gunoi

Peste 90 de baloane pline cu deșeuri au fost detectate de către armata sud-coreeană, ca fiind trimise în teritoriul său de către Coreea de Nord. S-a întâmplat la doar câteva zile după Phenianul a ameninţat că va răspunde trimiterii de materiale de propagandă împotriva regimului de către activişti ai Seulului, informează Adevărul.ro.

Statul Major Întrunit (JCS) din Coreea de Sud a anunțat, încă de marți seara, că baloanele au trecut granița și au căzut în diferite locuri din țară. Până miercuri, au fost observate nu mai puțin de 150 de astfel de baloane.

Armata sud-coreeană a fost cea care a observat obiectele în zbor, în zonele de frontieră. Multe dintre baloane încă plutesc, dar cele care au ajuns deja pe teritoriul sud-coreean conţin gunoi. Asta arată și fotografiile publicate în presa sud-coreeană. Baloanele erau umplute cu resturi menajere, inclusiv hârtie igienică, sticle de plastic, baterii, pantofi uzati și chiar cu gunoi de grajd. Armata a trimis unități de protecție chimică și biologică pentru a colecta și examina mizeria împrăștiată sfatuindu-i, totodată, pe locuitori să nu atingă baloanele sau conţinutul acestora şi să informeze autorităţile militare sau de poliţie atunci când le găsesc.

Un răspuns la baloanele cu manifeste ale activiștilor sud-coreeni

Coreea de Nord susține că acesta a fost un răspuns pentru activiștii sud-coreeni care lansează de mult timp baloane ce conțin manifeste critice la adresa conducerii Coreei de Nord. De altfel, pe 26 mai, autoritățile nord-coreene anunțau că vor lua măsuri în oglindă, ca reacție la împrăștierea materialelor propagandistice în zona de frontieră.
Guvernele anterioare din Coreea de Sud au încercat să-i oprească pe activiști să mai organizeze astfel de campanii. Oficialii au atras atunci atenția că genul acesta de acțiuni nu promovează pacea amenințând, de fapt, siguranța locuitorilor nord-coreeni din apropierea graniței. În 2021 a fost inițiată chiar și o interdicție a lansărilor de baloane în Coreea de Sud, însă Curtea Supremă a țării a declarat-o, la scurtă vreme, ca fiind neconstituțională considerând că aceasta încalcă libertatea de exprimare a cetățenilor.

Coreea de Sud, considerată „principalul inamic”

Phenianul a etichetat Coreea de Sud, încă de la începutul acestui an, drept „principalul inamic”. Mai mult, a închis agenţiile dedicate reunificării şi a stopat dialogul, ameninţând că va merge la război pentru orice încălcare a teritoriului său. Relaţiile dintre cele două state sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Totodată, începând cu anul 2022, Coreea de Nord şi-a mărit testele de arme, inclusiv testarea rachetelor cu încărcătură nucleară. În plus, şi-a intensificat retorica atât împotriva SUA, cât şi împotriva Sudului, ambele considerate de Phenian drept state inamice.

Războiul Coreean (1950-1953) nu s-a încheiat cu un tratat care să stabilească pacea existând, în schimb, doar un armistiţiu. Prin urmare, Nordul şi Sudul rămân în război din punct de vedere tehnic şi sunt separate de o graniţă puternic fortificată.

Ultima oră