școala din vurpăr, modernizată cu 4 milioane lei 

Școala de pe strada Oituz din Vurpăr urmează să intre într-un proces de modernizare. Clădirea va fi supusă unor intervenții de renovare energetică, urmând ca la finalul lucrărilor să fie dotată cu mobilier școlar modern.

Clădirea Școlii Gimnaziale din localitatea Vurpăr urmează să fie modernizată. Primăria a scos la licitație caietul de sarcini și caută o firmă care să execute lucrările. Se va interveni atât la demisol, cât și la parter, etaj și mansardă, fiind vorba despre o serie de lucrări de renovare energetică. 

Potrivit caietului de sarcini, toate accesele în clădire vor fi refăcute și vor fi reconfigurate grupurile sanitare existente la nivelul demisolului. În magaziile aflate la parter se vor face pardoseli din beton, iar în sălile de clasă, în băi și în ateliere se va monta pardoseală din PVC care să reziste la trafic intens. Totodată, se va reface finisajul pe treptele scării de acces cu PVC pentru trafic intens și va fi prevăzut profil antiderapant pe fiecare treaptă. 

La nivelul parterului, dar și la etajul 1, se vor amenaja grupuri sanitare separate pe sexe pentru elevi, pentru cadre didactice și penru persoane cu dizabilități. Pe ambele nivele, casa de scară existentă se va închide. Accesele în clădire se vor reface și se va monta o platformă autoridicatoare pentru accesul persoanelor cu dizabilități la accesul principal în clădire. Proiectul prevede și execuția unei căi de evacuare de urgență, în exterior, de la etajul 1, cu o structură metalică și închisă perimetral cu panouri de tablă perforată expandată. La nivelul mansardei, va fi amenajată o sală de lectură, respectiv o bibliotecă/un centru de informare. Podul va fi refăcut și va fi reabilitat energetic. 

Tâmplăria exterioară existentă va fi înlocuită cu tâmplărie din aluminiu cu geam termopan, iar exteriorul clădirii va fi izolat cu vata minerală de 10 cm grosime, fiind finisat apoi cu tencuieli decorative de culoare bej.

Sursa de încălzire și răcire pentru școală va fi asigurată de către 6 pompe de căldură aer-apă cu control prin invertor. „Pompele de căldură vor fi complet echipate și automatizate cu boiler bivalent pentru preparare apă caldă menajeră și piffer de acumulare agent termic pentru instalația de încălzire”, se arată în caietul de sarcini. Suplimentar, pentru prepararea apei calde în sezonul cald se va prevedea un sistem solar format din șase panouri. 

Proiectul este finanțat prin PNRR – Componenta 10, dar și prin bugetul local al comune Vurpăr. Investiția depășește 4 milioane de lei, din care contribuția primăriei este de 400.000 de lei. 

Ultima oră