replici acide în ședința de consiliu local de la sibiu. bibu: ”nu mă întrerupeți”, ghișe: ”trebuie trecut la fapte”, fodor: ”toată lumea e în campanie”! (video)

Constituirea ADI Pol Dezvoltare SIBIU, adică zona metropolitană care se va dezvolta în jurul reședinței de județ – Municipiul Sibiu, a trezit o dispută între mai mulți consilieri locali, în cadrul ultimei ședințe de Consiliul Local dinaintea alegerilor din luna iunie.

Proiectul de hotărâre privind plata cotizaţiei pe anul 2024, ce revine Municipiului Sibiu
în calitate de membru al „ ADI POL DEZVOLTARE SIBIU” a stârnit nemulțumiri printre consilierii locali. Ionuț Ghișe, consilierul local din partea USR, a cerut primarului Sibiului un raport în care să poată vedea activitatea desfășurată până acum a ADI POL Dezvoltare Sibiu. Mai mult, acesta a spus că trebuie trecut de la vorbe la fapte.

„În 2023 am votat în Consiliul Local aprobarea participării Sibiului la constituirea Adi Pol Dezvoltare Sibiu și am aprobat statutul asociației. După ce ani și ani de zilele s-a anunțat cu surle și trâmbițe acest certificat de naștere a Zonei Metropolitane Sibiu, am spus atunci așa „că dumnezeu le-a dat în sfârșit primarilor Sibiului mintea de pe urmă și avem un acord politic legal de înființarea Zonei Metropolitane Sibiu”. M-am înșelat. Acord politic a fost dar implementare oare că nu. I-am îndemnat de atunci pe colegii de la PNL să fie direct responsabili cu buna desfășurare și operaționalizare tot mai rapidă a proiectului având în vedere că majoritatea primarilor implicați sunt PNL și am solicitat ca toate posturile aferente administrării Zonei Metropolitane să fie ocupate printr-un proces transparent de concurs.

Iată că suntem astăzi aici, după un an de zile, și nu s-a întâmplat nimic. Eu, „ca și consilier metropolitan”, nu cunosc informații despre ADI POL Dezvoltare Sibiu, iar prin tergiversarea privind operaționalizarea, UAT-urile mici pierd fonduri importante pentru dezvoltare, întrucât apelurile pentru finanțările pe Programul Operațional Regional Centru 2021-2027 se derulează până în 2024. Vă solicit, așadar, în mod oficial Doamna Primar, să cereți Consiliului director al Asociației să ne transmită un raport referitor la activitatea desfășurată până acum – calendar de acțiuni și activități care urmează, planul de resurse umane și modalitatea de angajare a aparatului tehnic al asociației. Astăzi votăm valoare cotizației de membru al UAT Sibiu, dar nu cunoaștem nimic din ce se întâmplă acolo. Noi cei de la USR credem că trebuie trecut de la vorbe la fapte, iar operaționalizarea Zonei Metropolitane să se realizeze urgent, nu doar pe hârtie (…) „Nu știm nimic ce se întâmplă acolo. Știm doar că este în Șelimbăr”,  a spus consilierul local din partea USR, Ionuț Ghișe.

replici acide în ședința de consiliu local de la sibiu. bibu: ”nu mă întrerupeți”, ghișe: ”trebuie trecut la fapte”, fodor: ”toată lumea e în campanie”! (video)

Consilierul Adrian Bibu a intervenit și a susținut că intervenția consilierului Ghișe este pe fondul campaniei electorale. „Mă bucur că de fiecare dată grupul USR vorbește de fapte, nu de vorbe. Țin să vă reamintesc că inițial nu am putut să mă înțeleg cu FDGR, acum trei ani de zile, să facem Zonă Metropolitană iar USR m-a refuzat să facă Zona Metropolitană cu grupul PNL și țin să vă spun domnule Ghișe că dacă făceați cu noi Zona Metropolitană la tip, nu mai era nevoie să se voteze în iunie și, iată, erau fapte. Erau fapte cu mulți ani în urmă și puteați să cereți un raport despre Zona Metropolitană mult mai din timp și să facem lucruri, nu astăzi, în plină lună de campanie în care USR vorbește de fapte și nu de vorbe (…) Din păcate, în acești ani atât dumneavoastră, cât și colegii dumneavoastră ați devenit politicieni și sunteți mai puțin aplicat pe problemele comunității și mai mult aplicat pe cum aranjați lucrurile și cum să spuneți numai niște lucruri, fără să se întâmple”, a spus Adrian Bibu, consilier local din partea PNL.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a venit cu precizarea că va pregăti un raport cu activitatea ADI POL Dezvoltare Sibiu. „Am luat notă de solicitarea dumneavoastră, îi cerem comitetului să pregătească un astfel de raport și cu siguranță după terminarea alegerilor, că toată lumea este în alegeri ca să fim cinstiți și să nu ne mai ascundem după deget, lucrurile se vor liniști și toată lumea va trece la treabă”, a spus Primarul Sibiului, Astrid Fodor.

replici acide în ședința de consiliu local de la sibiu. bibu: ”nu mă întrerupeți”, ghișe: ”trebuie trecut la fapte”, fodor: ”toată lumea e în campanie”! (video)

Cătălin Stanciu, consilier local din partea PSD, a susținut că este important ca politica să fie lăsată de o parte pentru ca zona metropolitană să devină realitate. „Dacă vă aduceți aminte în ’98, în contextul pregătirii României pentru aderarea la Uniunea Europeană, în România nivelul regional nu exista. Atunci s-a luat o decizie politică la nivel național ca aceste regiuni să fie create, niște regiuni statistice. Aceste regiuni au fost create cu scopul de a intra în Uniunea Europeană și de a respecta cu totul legislația. În regiunea centru există un pol de creștere care este Brașovul și care are o zonă metropolitană deja consacrată, există poluri regionale de creștere care sunt Alba, Târgu Mureș și Sibiu. Tuturor acestor structuri li se acordă posibilitatea absolvirii unor fonduri în ideea de a implementa proiecte de interes comun, fie că vorbim de educație, transport. Cine și ce partid reprezintă nu are nici o legătură. Zona Metropolitană se constituie prin liberul acord al celor care urmează să o constituie. În primul rând Sibiul că el este centrul și polul principal de dezvoltarea a Zonei Metropolitane și UAT-urile din vecinătatea imediat, urmând să se stabilească până unde vrea să se meargă cu granița acestei Zone Metropolitane, în rest culorile politice nu au nici o legătură”, a spus Cătălin Stanciu, consilier local din partea PSD.

Citește și: Achiziția autobuzelor electrice pentru Zona Metropolitană a Sibiului s-ar putea finaliza într-un an. Fodor: „Strategia este aprobată”

 

Ultima oră