În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Sibiu din 28 mai, a fost adusă în discuție problema înscrierilor la grădinițe. Mai precis, s-a subliniat dificultatea pe care ar putea-o întâmpina unii părinți în găsirea unui loc disponibil la grădinițe, din cauza preînscrierilor efectuate de la creșe. Acest subiect iscat șicane între consilieri.
[brid video=”1663134″ player=”38897″ title=”Problema locurilor în grădinițele din Sibiu motiv de ceartă” duration=”null” description=”” uploaddate=”2024-05-28″ thumbnailurl=”” image=”” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1663134.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Luni, 27 mai 2024, a început prima etapă de înscriere în învățământul preșcolar. Pentru această etapă, la nivelul județului Sibiu, sunt disponibile 819 locuri la grupa mare, 1067 locuri la grupa mijlocie și 3207 locuri la grupa mică. Între 27 mai și 14 iunie 2024 se desfășoară prima etapă de înscriere la grădiniță, pe locurile rămase libere după perioada de reînscriere. (Detalii aici)
În acest context, Ionuț Ghișe, consilier USR, a subliniat faptul că legislația actuală permite înscrierea automată a copiilor din creșe la grădiniță, limitând locurile disponibile. A mai afirmat că desființarea circumcripțiilor școlare complică situația, astfel că copiii din apropierea grădinițelor ar putea să nu găsească locuri. Consilierul a cerut o soluție de la Inspectoratul Școlar Județean, adresând întrebarea Monicăi Munteanu, inspector școlar general adjunct.
„Avem înscrierile la grădinițe zilele astea, iar conform legislației, cei care sunt în creșă în momentul de față se pot înscrie automat la grădiniță fără nicio condiționare, fără niciun criteriu și fără niciun impediment, de altfel. Situația aceasta poate să ducă la creșterea unor neplăceri care sunt destul de greu de gestionat și anume că, dacă vor opta toți cei din creșe să se înscrie la grădiniță, este posibil să nu mai fie locuri la grădiniță, sau foarte, foarte, foarte puține locuri. Înțeleg că s-au desființat și circumcripțiile școlare(…) Întrebarea mea este ce facem cu copiii care locuiesc în spatele unor grădinițe și care nu vor avea loc în grădiniță datorită faptului că preînscrișii din creșă vor ocupa toate locurile, indiferent dacă sunt din municipiul Sibiu acum, sau cu loc de muncă, sau cu flotant, sau cu altceva. Înțeleg că orice scriem, orice se citește, asta e legislația, grădinițele sunt acoperite de hârtii, dar totuși oamenii ce fac?”, a întrebat Ionuț Ghișe.
Monica Munteanu a propus o soluție „năstrușnică”
Monica Munteanu a propus construcția unor unități mobile care să deservească o anumită zonă pe o perioadă determinată, acestea urmând să fie mutate în funcție de densitatea populației și necesitatea din zona respectivă. Inspectorul a explicat, de asemenea, că la nivelul Inspectoratului Școlar, termenul de domiciliu de reședință se traduce pur și simplu ca domiciliu.
„Veniți și discutăm la Inspectorat. Totuși, aici am rolul de consilier… întotdeauna vor fi probleme atâta timp cât mobilitatea la ora actuală este primordială pentru copii și părinți. Ăsta este un lucru bun până la un punct. Poate ne vom gândi pe viitor, viitorii aleși se vor gândi la construcții mobile care, timp de 10 ani, de exemplu, să funcționeze într-un loc, iar dacă peste 10 ani acolo populația este îmbătrânită sau nu mai există mobilitatea respectivă, să îți iei construcția frumos, să o aduni șurubel cu șurubel și să o muți în altă parte. E o idee, poate năstrușnică, dar e o idee. Important este, și din fericire este un drept al omului, conform Constituției, să aibă buletin, respectiv o reședință, iar în legislația din învățământ, domiciliul de reședință este tradus domiciliu”, a spus Munteanu Monica Adriana, inspector școlar general adjunct.
„Poți să ai o mie de reședințe și un singur domiciliu”, a mai adăugat Ghișe. Monica Muntean a explicat faptul că: „prezumția de nevinovăție trebuie să o duci până în momentul în care descoperi că omul nu respectă legea. Noi, ca și învățământ, nu putem să considerăm că un părinte încalcă legislația”, referindu-se la modul în care părintele justifică adresa de domiciliu în vederea înscrierii copilului la grădiniță.
Și Adrian Bibu a intervenit în discuție, adăugând faptul că există o listă de soluții pentru această problemă, dezvoltate și gândite de Comisia de Educație PNL.
„Știm prea bine că investițiile în infrastructură le face Primăria. În urmă cu două sau trei săptămâni, la ultima ședință, v-am spus că vom da publicității niște soluții. Dacă urmăriți și pagina mea de Facebook, o să vedeți că toate acele propuneri care sunt acolo au fost făcute de Comisia de Educație a grupului PNL, în care a fost inclusiv doamna inspector, și am propus acolo niște soluții sănătoase pe termen scurt, mediu și lung. Important este ca cine conduce să și implementeze, atât”, a spus consilierul PNL.