Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectorarul Școlar Județean Sibiu organizează faza națională a concursului Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, eveniment ajuns la ediția XXVII-a. Evenimentul va avea loc în perioada: 17 iulie– 21 iulie 2024
Condiţii de participare: Pot participa copii cu vârsta între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, ai specificului artizanal din satul de origine, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban.
Observație: elevii din învățământul primar vor putea participa la faza județeană în afara concursului, ca o formă de promovare a culturii populare la școlarii mici, și vor fi premiați doar de către Complexul Naţional Muzeal ASTRA.
Prezenţa la concurs este aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent.
Lucrările prezentate şi realizate pentru concurs trebuie să respecte tradiţia locală a genului, lasând loc şi exprimării talentului şi creaţiei proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul tradiţiei populare.
Materialele de lucru NU sunt asigurate de către organizatori.
În cazul secțiunilor pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn și pictură naivă, în concurs elevii trebuie să reproducă, la alegere, din următoarele teme:
- secțiunea pictat icoane pe sticlă: Maica Domnului cu Pruncul Iisus Hristos în braţe sau Prăznicar cu scene din viaţa Sfântului Ierarh Nicolae;
- secțiunea pictat icoane pe lemn: Întâmpinarea Domnului Iisus Hristos sau Intrarea Maicii Domnului în Biserică;
- temă secțiunea pictură naivă: Satul românesc astăzi.
Suportul brut (nu este admis nici conturul) trebuie să măsoare, la alegere 210 × 297 mm (format A4) sau 297 × 420 mm (format A3).
Fiecare judeţ va asigura participarea în concurs, la faza naţională, a unei echipe formată din elevii câştigători ai locului I la faza judeţeană, pentru unul din meşteşugurile tradiţionale, precum: olărit,modelat ceramică, confecţionat instrumente muzicale, pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă, potcovit ouă, prelucrarea artistică a lemnului, sculptat icoane de vatră, mobilier pictat, prelucrare metal, pirogravură, metaloplastie, xilogravură, prelucrarea artistică a osului, prelucrarea artistică a cornului, confecţionat măşti, ţesut în război orizontal, ţesut în război vertical, confecţionat piese de costum popular, confecţionat păpuşi, cusut, brodat, confecţionat podoabe, împletit fibre vegetale, împletit ciucuri, dantelă cu suveica, dantelă cu ciocănele, artă decorativă și oricare dintre domeniile artei populare etc.
Fiecare judeţ va asigura participarea în concurs a unei echipe (cu număr limitat, conform Anexei II) formată din elevii câştigători ai locului I la faza judeţeană şi a unui cadru didactic însoţitor.
În concurs elevii se pot înscrie şi concura la o singură secţiune.
Concursul constă în confecţionarea/ realizarea unor obiecte pornind de la materialul brut (excepție secțiunea țesut la război orizontal), concurentul fiind nevoit totodată să demonstreze că: posedă cunoştinţe temeinice legate de meşteşugul practicat; posedă cunoştinţe referitoare la tema reprezentată în lucrarea înscrisă în concurs; stăpâneşte tehnicile de lucru privind confecţionarea; modelarea şi/sau decorarea artistică a obiectelor; conform tradiţiei; posedă cunoştinţe temeinice despre costumul popular pe care îl poartă în concurs.
Jurizarea se realizează numai asupra lucrărilor confecţionate în perioada desfăşurării fazei naţionale a Olimpiadei conform metodologiei stabilite de organizatori cu respectarea riguroasă a principiilor de concurs stabilite de Comisia de Jurizare.
Desfășurare/ Locație:
Ziua 1/ 17 iulie 2024 – orele 1700 ședința tehnică cu profesorii însoțitori
Ziua 2/ 18 iulie 2024 – concursul se desfășoară pe secțiuni în spațiile pavilionare din Muzeul în aer liber
Ziua 3 – 5/ 19 – 21 iule 2024 – concursul se desfășoară în Muzeul în aer liber
Înscrierea la concurs se va face în scris până la data de 30 iunie 2024 pe baza fişei de înscriere, completată integral, pe adresele: