Pentru că se apropie Ziua Copilului, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului a început efectuare mai multor controale în magazine și supermarketuri din județul Sibiu, în ceea ce privește respectarea reglementărilor astfel încât jucăriile să nu reprezinte un pericol pentru cei mici.
Protecția Consumatorului a identificat mai multe nereguli în privința jucăriilor aflate pe rafturilor magazinelor din județul Sibiu. Până la acest moment, au fost controale la 60 de operatori economici, s-a aplicat un număr de 60 de amenzi contravenționale în valoare de 98.500 de lei și un număr de 19 avertisment. De asemenea, produsele periculoase au fost retrase de la comercializare iar cele ale căror probleme puteau fi remediate, au fost retrase temporar.
Amalia Cindrea, șeful Protecției Consumatorului Sibiu a dat exemple deficiențe găsite la jucării în magazine, dar și de magazine unde au fost găsite nereguli, Jumbo aflându-se pe lista acestora.
„Deși mi-am propus ca la această ședință să nu dau exemple pentru că ar fi nedrept, numărul operatorilor economici controlați fiind foarte mare, pentru că m-ați întrebat, a fost control tematic la Jumbo în perioada sărbătorilor pascale, cât și pentru tematica de jucării s-au găsit deficiențe, s-a aplicat amendă contravențională și s-a oprit de la comercializare un număr de jucării, cât și produse cosmetice”, a declarat Amalia Cindrea, șeful Protecției Consumatorului Sibiu.
Mai multe nereguli descoperite la magazinele de jucării din județul Sibiu
Neregulile descoperite în magazinele de jucării din Sibiu, nu au fost deloc puține. Unele jucării pot fi contrafăcute și care nu respectă normele Uniunii Europene. Ca exemple de jucării periculoase, șeful de la Protecția Consumatorului a enumerat slime-urile care nu au marcaje specifice, pistoale cu gloanțe de jucărie, jucării cu muchii care pot răni au jucăriile cu piese mici care se pot disloca și ingera.
„Am constatat următoarele deficiențe: lipsa datelor concrete privind datele importatorului, lipsa unor informații privind producătorul a instrucțiunilor de folosire și utilizare și a marcajului CE, lipsa unor instrucțiuni de utilizare în limba română, lipsa totală a elementelor de identificare, lipsa avertismentelor specifice, traduse în limba română, lipsa informațiilor corecte, complete și precise la etichetarea jucăriilor, precum și lipsa avertismentelor specifice, informații greu lizibile pe etichetele unor produse. Dacă cei care cumpără aceste jucării sunt atenți la aceste elemente există riscuri ca un copil să utilizeze necorespunzător jucăria respectivă sau să conțină substanțe neadecvate vârstei lui. Rugămintea mea este să se respecte aceste recomandări din partea părinților”, a transmis șeful Protecției Consumatorului, Amalia Cindrea.