elevii de la școala 18 din sibiu nu vor mai face cursuri după-amiaza din toamnă (video)

Astrid Fodor a dat asigurări, la finalul ședinței de Consiliu Local, că toți elevii de la Școala Gimnazială nr. 18 din municipiul Sibiu vor face cursuri după-amiaza începând cu noul an școlar. „Am găsit soluții”, i-a răspuns edilul unui părinte care s-a prezentat în fața aleșilor locali cerând să fie rezolvată problema. 

Sibianul Marius Girigan a venit pentru prima dată în fața aleșilor locali în luna aprilie și a prezentat trei propuneri prin care s-ar fi putut rezolva problema sufocării Școlii Gimnaziale nr. 18. A revenit la ședința ordinară a Consiliului Local din 28 mai pentru a vedea ce s-a decis, fiind interesat ce soluții există mai ales că este părintele unui elev al acestei unități de învățământ. 

Citește și: Problema școlilor supraaglomerate, dezbătută în Consiliul Local

„Acum 5 ani se făceau ore într-un singur schimb la această școală. De 5 ani, sunt 10 clase care fac schimbul doi. Am propus trei soluții: containere modulare, săli de clasă în clădirea Apă Canal de lângă și construcție pe terenul Apă Canal care este tot al Primăriei Sibiu. Am aflat din presă că mai e o a patra soluție. Pe Gladiolelor e un vechi orfelinat și s-ar investi acolo și ar reveni în folosința Școlii 18. Asta probabil se va întâmpla în 2800 sau cine știe când. Eu vă întreb concret acum, ce soluții sunt?”, a întrebat Marius Girigan. 

Primarul Astrid Fodor a precizat că, în urma discuțiilor din luna aprilie, a mers personal la școală pentru a vedea care este situația, confirmând că s-a găsit o soluție astfel încât toți elevii să facă cursuri doar de dimineață începând cu noul an școlar. 

„După intervenția dumneavoastră în Consiliul Local, m-am deplasat la Școala 18, m-am întâlnit cu directoarea școlii, cu personalul și cu președinta grupului elevilor din clasa a VIII-a. Discuțiile au fost pozitive și am găsit împreună soluții. Una este o soluție pe termen lung, dar nu până în 2080. Această școală, Orfelinatul Maria Tereza, va fi finanțat prin fonduri europene, suntem în fază foarte avansată și va intra la finanțare. Va fi una dintre cele mai moderne școli din Sibiu. Păstrăm însă acel stil arhitectural, în rest va fi o școală cu 33 de clase și care se va comasa cu Școala 18. Este un proiect de viitor, va dura 2 sau 3 ani până va fi gata. Între timp am discutat și soluții ca în anul școlar 2024-2025 clasa a VIII-a să își continue cursurile înainte de masă fără a fi nevoie ca încăperea CDI sau sala profesorală să fie afectate. Soluțiile există, vom ieși cu ele clar după ce ele sunt bătute în cuie. Vom discuta și cu Inspectoratul Școlar propunerile noastre, pentru că suntem parteneri cu toții în acest demers. Însă vreau să vă asigur că ceea ce am discutat cu conducerea școlii și cu reprezentanții părinților de acolo vom pune în aplicare cu începutul anului școlar 2024-2025”, a precizat Fodor. 

Întrebată de sibian de ce nu sunt puse în aplicare aceste măsuri încă de pe acum, Astrid Fodor a răspuns că anul școlar se va încheia în curând. „Că se termină școala, mai avem o lună. O să vă răspund concret când se vor lua deciziile definitive, în 2, 3, 4 săptămâni”. 

Astrid Fodor a afirmat, de asemenea, că măsurile propuse de sibianul al cărui copil învață la Școala 18 nu pot fi implementate. „Nu sunt soluțiile propuse de dumneavoastră. Acel teren face parte din capitalul social al Apă Canal. Mai mult, Apă Canal își păstrează acolo sediul, doar își mută utilajele grele pe celălalt teren pe care îl amenajează acum. Terenul este al societății comerciale Apă Canal și va avea birouri acolo. (…) Dumneavoastră nu dirijați și societățile comerciale, și primăria, și școlile. Fiecare își face partea lui. A fost o propunere și mulțumim pentru ea, nu poate fi pusă în aplicare, dar avem alte soluții care vor fi comunitate în timp util tuturor cetățenilor”, a adăugat Astrid Fodor.  

Ultima oră