comunele rășinari, sadu și cârțișoara colaborează pentru realizarea unor investiții în munți
Sursă foto: www.muntii-nostri.ro

Un parteneriat strategic între localitățile Rășinari, Sadu și Cârțișoara susține un proiect ambițios ce vizează reabilitarea bazei Salvamont din Bâlea, construirea unui refugiu pe vârful Prejba și amenajarea unui punct de belvedere pe vârful Bătrâna. Proiectul va fi depus pentru finanțare în cadrul Programului Regional Centru 2021-2027.

Consiliul Județean va supune la vot, în cadrul ședinței ordinare din data de 30 mai, un proiect de hotărâre ce vizează aprobarea documentațiilor tehnico-economice și a indicatorilor aferenți proiectului “Protejarea și valorificarea patrimoniului natural și creșterea siguranței turiștilor în munții Cindrel, Lotru și Făgăraș”. Valoarea totală a acestuia se ridică la suma de 1.022.742,25 lei, cu TVA.

Printre necesitățile județului Sibiu identificate de Consiliul Județean se numără conservarea și valorificarea patrimoniului natural pentru promovarea ecoturismului de calitate. Analizând teritoriile cu potențial turistic, s-a constatat că resursele naturale importante sunt concentrate în zona de sud a județului – masivele muntoase Cindrel, Lotru și Făgăraș, conform unui raport de specialitate.

În acest context, se va solicita finanțare prin Programul PR Centru pentru trei obiective:

1. Construirea unui punct de belvedere în Munții Cindrel, în apropiere de Vârful Bătrâna.

comunele rășinari, sadu și cârțișoara colaborează pentru realizarea unor investiții în munți
Screenshot


2. Construirea unui refugiu montan pentru turiști și Salvamont care va servi pentru situațiile de urgență și va fi construit pe Vârful Prejba în Munții Lotrului. Acesta va putea adăposti până la 18 persoane, fiind un punct de siguranță și reper al traseelor din această zonă;

comunele rășinari, sadu și cârțișoara colaborează pentru realizarea unor investiții în munți
Screenshot


3. Reabilitarea și modernizarea Bazei Salvamont Bâlea Lac, proiect ce presupune o reabilitare totală a bazei Salvamont. Pe lângă renovarea energetică, se vor avea în vedere și lucrări pentru stabilitatea structurală, se va schimba tâmplăria, se vor reface finisajele interioare, dar și pereții exteriori.

comunele rășinari, sadu și cârțișoara colaborează pentru realizarea unor investiții în munți

La data de 18 aprilie 2024 a fost semnat contractul de servicii cu SC SFERA CON SRL, având ca obiect elaborarea documentației tehnico-economice, faza studiu de fezabilitate, pentru următoarele obiective: amenajarea unui punct de belvedere/observare avifaunistică în localitatea Rășinari și construirea unui refugiu montan pe teritoriul UAT Sadu – Prejba.

În data de 30.08.2023 a fost încheiat contractul de servicii SC 3D PASCAL PROIECT SRL, în vederea prestării serviciilor de proiectare – faza DALI pentru investitia „Reabilitarea, modernizarea și dotare Bază de Salvare Bâlea Lac Sibiu”.

Proiectul vizează creșterea siguranței turiștilor


Proiectul “Protejarea și valorificarea patrimoniului natural și creșterea siguranței turiștilor în munții Cindrel, Lotru și Făgăraș” are obiectivul de a proteja și valorifica resursele naturale din aceste arii naturale protejate.

Obiectivele specifice ale proiectului includ valorificarea potențialului turistic natural în zona Vârfului Bătrâna (UAT Rășinari) prin construirea unui punct de belvedere pentru drumeți și turiști, și ameliorarea siguranței acestora în zona Vârfului Prejba (UAT Sadu) prin edificarea unui refugiu montan dedicat turiștilor și echipei Salvamont. În plus, proiectul urmărește creșterea siguranței celor care parcurg traseele montane prin reabilitarea, modernizarea și dotarea Bazei Salvamont Bâlea Lac, județul Sibiu. Aceste investiții în infrastructura turistică au ca scop principal protejarea și valorificarea durabilă a patrimoniului natural din mediul rural al Regiunii Centru, alături de sporirea siguranței turiștilor.

Ultima oră