Un cioban din Boița a ieșit cu turma pe DN7 în semn de protest, nemulțumit că Primăria nu i-a atribuit teren pentru pășunat. Ciobanul presupune că primarul favorizează anumite persoane și că terenul care i s-ar fi cuvenit lui a fost atribuit viitorilor săi cuscri. Bărbatul se simte lipsit de opțiuni și a decis să protesteze, blocând Valea Oltului până când va interveni o schimbare. Primarul neagă acuzațiile și oferă clarificări referitoare la evenimentele petrecute.
Miercurea trecută, în data de 22 mai, Mihai Leu a luat jumătate din cele 1000 de oi pe care le deține și a pornit din Boița spre Sibiu, intenționând să le aducă în Parcul Sub Arini ca formă de protest. La Tălmaciu a fost oprit de șeful de post și a făcut cale întoarsă.
„Am pornit cu o parte dintre oi și am vrut să le aduc în Parcul Sub Arini. Dar a venit după mine șeful de post de la Tălmaciu și m-a rugat să mă întorc. Eu am vrut să vorbesc la Prefectură, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă”, a spui ciobanul.
Oierul din Boița se simte nedreptățit de primărie întrucât, așa cum declară, nu i-a fost alocat teren pentru pășunat. Acesta susține că, deși a câștigat licitația organizată de primărie, oferta sa a fost respinsă ulterior, iar terenul respectiv a fost atribuit unor rude ale primarului.
„Noi avem 1000 de oi. Am licitat terenul. Trebuia să mi-l atribuie prin atribuire directă, că așa a dat la toată comunitatea, așa s-a dat la noi în comună. Când a fost vorba de atribuire, a chemat viitorii lui cuscri în primărie. Am licitat, am câștigat licitația și a doua zi mi-a trimis foaie că oferta nu a fost convenabilă pentru primărie. Le-a făcut contract lor mai departe. Fostul primar ne-a atribuit, înainte. Am licitat ca și acum”, a spus Mihai.
Mihai afirmă că mai deține două parcele de teren de pășunat pentru care a depus o cerere de prelungire a contractului de închiriere, însă aceasta nu a fost aprobată de primărie. Ciobanul se simte neînțeles și consideră că singura soluție rămasă este să-și vândă animalele. După încercarea eșuată a protestului în Parcul Sub Arini, bărbatul amenință că va bloca Valea Oltului cu oile până când se va schimba ceva.
„Mai avem încă două parcele atribuite și avem drept la prelungire încă doi ani și nu mi-a acceptat prelungirea. A zis că în următoarea ședință de consiliu va accepta cererea, dar probabil o să o pună după ce se termină campania de la APIA pentru subvenții, în 7 iunie”, spune ciobanul. Am zis că mâine sau poimâine blocăm Valea Oltului până ne ajută cineva. Nu avem altă soluție decât să ne vindem animalele”, a mai adăugat ciobanul.
Primarul din Boița spune că licitația s-a desfășurat conform legii
Primarul comunei Boița, Nicolae Cocoș, a declarat pentru Ora de Sibiu că licitația terenurilor de pășunat s-a desfășurat în conformitate cu legislația în vigoare. Consiliul Local Boița a scos la licitație terenurile disponibile pentru pășunat, respectând prevederile Ordonanței 34 din 23 aprilie 2013, care reglementează organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente, inclusiv procedurile de atribuire a acestor terenuri. Nicolae Cocoș a menționat că ciobanul a participat la licitație, dar s-a retras din procesul de licitație, ceea ce a permis atribuirea terenului către un alt ofertant care a licitat un preț mai mare.
„În conformitate cu legea, Consiliul Local al Primăriei comunei Boița a scos toate terenurile libere pentru pășunat la procedura de atribuire pe Ordonanța 34. Dânsul a avut un contract care a încetat datorită termenului. Noi am scos și acel teren la licitație, cu ghilimelele de rigoare. Pe acel teren au fost două sau trei persoane, din câte îmi aduc aminte, care l-au dorit. Fiind mai multe, modalitatea de atribuire este prețul cel mai mare. Dânsul a dat un preț și s-a oprit. Comisia nu a făcut altceva decât a atribuit contractul celui care a dat prețul cel mai mare, așa spune legislația, motiv pentru care domnul a și semnat procesul-verbal al licitației. În altă ordine de idei, Consiliul Local a scos mai multe terenuri de pășune la licitație. Dânsul nu a vrut să le ia. Și acum avem la dispoziție teren disponibil de pășunat, dar dânsul nu îl vrea, el vrea acel teren. Primarul nu poate, chiar dacă ar vrea, să modifice într-un fel sau altul o decizie a Comisiei de Licitație, care, repet, a fost o ședință publică, la care dânsul a participat. Alături de el a avut și un avocat. Noi nu avem ce să facem, primarul nu are ce să facă. Dânsul ne-a deschis un proces. Suntem și pe fond, suntem și pe ordonanță președințială, așteptăm deciziile instanței. Noi considerăm că procedura a fost corectă, egală, și nu putem să atribuim contracte după bunul plac. Dacă este nemulțumit că a pierdut licitația, nu este de vină nici primarul, nici comisia”, a declarat primarul comunei Boița.
La acuzația conform căreia primarul ar fi atribuit terenul unor rude, acesta a declarat că informația este eronată. Chiar și în situația în care persoanele care au câștigat licitația ar fi fost înrudite cu primarul, acesta declară că procedura ar fi fost aceeași, respectând în totalitate normele legale.
„Rude cu mine nu sunt. Dacă mergem prin extindere, noi suntem rude cu toată localitatea, până la al cincilea sau al zecelea grad. Nu sunt rude cu mine. Din punctul meu de vedere, și dacă erau rude cu mine, erau aceleași principii”, a declarat primarul.
Ciobanul a intentat proces Primăriei Boița
Mihai Leu a intentat un proces și a inaintat o cerere de prelungire a perioadei de închiriere a terenurilor de pășunat. Primarul a declarat că propunerea va fi votată în ședința ordinară a Consiliului Local de la finalul lunii.
„Mai sunt încă două contracte pe care le au cu comuna Boița. Dânsul, într-adevăr, prin avocat, a depus două solicitări pentru cele două terenuri de pășune pe care le are închiriate la comuna Boița. Vreau să menționez că, din memorie spun acum, pentru fiecare mai are doi ani sau trei ani de contract. Noi i-am spus și dânsului că o să punem în prima ședință de Consiliu Local ordinară. Pentru noi nu există o motivație reală sau, până să îmi zică el acum, pentru care să convoc o ședință extraordinară de prelungire a acelor contracte de închiriere. Mai mult decât atât, le-am spus și dânșilor, contractele au fost pe șapte ani. Ei solicită prelungirea cu încă trei ani și jumătate, repet, vorbesc din memorie. Consiliul Local este cel care hotărăște. Până acum la nimeni nu s-a făcut niciun fel de prelungire. Vorbim de niște principii. Luna aceasta, când o să avem ședința de consiliu ordinară, o să se voteze de Consiliul Local”, a mai explicat Nicola Cocoș.
Primarul Nicolae Cocoș nu cedează amenințărilor
În ceea ce privește amenințarea ciobanului de a bloca DN7 cu turma sa de oi, primarul subliniază că Primăria nu ia decizii sub presiune, nici măcar în timpul campaniei electorale. Licitația a fost desfășurată legal și în prezent este subiectul unui proces juridic. De asemenea, ciobanul a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu.
Noi suntem instituție publică, noi nu putem să luăm niște decizii sub amenințare, că ne dă în cap, etc. E dreptul fiecăruia să protesteze. Noi acționăm în funcție de ce ne spune legislația și ce este legal, indiferent de amenințările care ni se aduc aici. Mai mult decât atât, în momentul în care nu am fost aici, am avut o zi de concediu, a venit aici peste colegele mele, le-a amenințat, motiv pentru care am anunțat și poliția pentru că nu se poate. Chiar dacă este campanie electorală, noi nu luăm decizii sub amenințare. Noi facem doar ce legislația ne spune. Repet, pentru licitația pentru care dânsul nu a mai vrut să liciteze și s-a oprit, este un proces pe rol și așteptăm finalizarea din punct de vedere juridic. Mai mult decât atât, a depus o plângere penală, din câte am înțeles de la poliție, pentru abuz în serviciu, cu toate că primarul nu are nicio atribuție referitor la organizarea acelei licitații pentru că comisia este formată de către Consiliul Local. Primarul nu o să meargă pur și simplu să spună cuiva să facă ceva ce nu este legal.