Teatrul întâlnește istoria la o nouă instalație teatrală intitulată „Semnături”. Evenimentul din cadrul seriei de teatru experimental „Experimente de gândire” va fi deschis publicului pe 24 mai, ora 18:00, la spațiul alternativ de artă Coolturada, de pe strada Liviu Rebreanu, nr. 22.
Echipa este alcătuită din Rada Constantinov, actriță, Georgi Georgiev, creatorul conceptului, și Andreea Țerbea, o educatoare care participă pentru prima dată la realizarea unui spectacol de teatru în această manieră.
„Semnături” este al doilea „Experiment de gândire” realizat de echipa Coolturada și spune povestea unei profesoare care a devenit membru de partid, primind o oportunitate de creștere a carierei. În memoriile sale, profesoara compară ziua semnării cărții de membru al partidului cu un examen de succes. Instalația de teatru răstoarnă această metaforă, punând întrebarea: Care au fost testele eșuate în fața conștiinței și memoriei umane în timpul comunismului?
„Inspirația pentru această instalație teatrală a luat naștere recent, în urma unei conversații cu o prietenă care s-a simțit intimidată de un activist politic ce strângea semnături printr-o campanie din ușă în ușă în cartierul ei. Această stare de neliniște era frecvent întâlnită în timpul dictaturii comuniste, când oamenii erau constrânși să semneze documente care le schimbau radical viața peste noapte. Campaniile violente de colectivizare din mediul rural, presiunea politică de a adera la partid sau mărturisirile forțate la poliție sunt doar câteva dintre acele momente dureroase. Acestea culminau adesea cu semnarea unor documente cruciale. Din păcate, amestecul zguduitor de intimidare, vinovăție, umilință, rușine sau furie din acele clipe a rămas adânc înrădăcinat în conștiința colectivă”, explică Georgi Georgiev.
Aceasta este tema centrală care unește fragmente de povești despre semnături descoperite în memorii și mărturii. În acest caz, textul de teatru se bazează în întregime pe experiențe reale de viață povestite de oameni obișnuiți.
„Odată ce avem o idee vagă despre ceva interesant ascuns în spatele unui obiect, ne întâlnim și începem o discuție despre instalația teatrală: Georgi explorează memorii, cărți de istorie și documente de arhivă pentru a aduna povești și relatări ale martorilor oculari legate de un anumit obiect, în timp ce Rada privește poveștile cu ochiul unui artist care se gândește cum să le prezinte pe scenă. Limbile istoriei și teatrului sunt complementare în acest proces creativ. Arta traversează, de asemenea, granițele geografice”, mai spun artiștii.
Seria „Experimente de gândire” explorează cum obiectele din perioada comunistă, încă prezente în casele din Sibiu, și pot „rosti” povești uitate. Receptoare radio vechi, mașini de scris, balansoare din lemn, fotografii cu pionieri, oracole și caiete de gătit sunt colectate prin apeluri către sibieni prin intermediul platformei Facebook. Oamenii răspund cu curiozitate și dorință de a contribui, iar comunitatea locală participă activ la crearea instalației teatrale.