ultimele noutăți despre maratonul internațional al sibiului. va fi cea mai mare ediție
Foto Arhivă

Aproximativ 6 la sută din populația Sibiului va participa anul acesta la cea de-a 13-a ediție a Maratonului Internațional Sibiu. Alergătorii, dar și spectatorii vor avea parte anul acesta de noutăți și surprize.

Maratonul Internațional se bucură de o creștere a popularității de la an la an. Cea de-a treisprezecea ediție aduce un număr record de cauze înscrise, dar și de alergători. „Ne confruntăm cu cea mai mare ediție a maratonului de până acum. Avem aproape 9.000 de alergători în total, din care peste 2200 sunt copii și adolescenți, lucru care ne bucură foarte tare pentru că asta ne arată că arată în ce fel evenimentul este relevant și pentru generațiile care vor urma și ne bucurăm să avem parte de copii care cresc cu maratonul. În momentul de față suntem la peste un milion de lei strânși pentru cele 51 de cauze pentru care alergăm. Mai avem puțin de strâns până să ne atingem obiectivul. Avem record de participare pe zece kilometri, cinci kilometri și maraton, deci este un an care ne provoacă cu date bune ca noi să fim la înălțime și să realizăm experiențe cât mai frumoase pentru toți participanții noștri”, a spus Ana Bugnariu, directorul executiv al Fundației Comunitare Sibiu.

Noutăți la Maratonul Sibiului

Pentru anul acesta, organizatorii Maratonului Sibiului au pregătit o serie de surprize și mai multe noutăți. De exemplu, pentru prima dată va fi un comentator sportiv prezent la eveniment, iar la corturile amplasate în Piața Mare vor avea urne pentru donații.

„La corturile partenerilor din Piața Mare vom avea urne de donații, ei alăturându-se practic efortului filantropic din eveniment. Fiecare dintre parteneri va colecta fonduri pentru cauza pe care și-a ales-o astfel încât să ajute la închegarea sumei finale care va ajunge în luna iunie, la asociațiile care sunt înscrise la maraton. Vă sfătuim să votați cu bani cash ca să puteți dona la fiecare stand, veți putea face și donații online, direct pe site-ul maratonului. La stand-uri vă va aștepta un QR cod pe care îl puteți scana”, au transmis organizatorii Maratonului Internațional Sibiu.

Ediția din 2024 a Maratonului Internațional Sibiu aduce o nouă formă de participare, oferind o opțiune inovatoare pentru cei interesați să se implice în proiectul de susținere a 51 de cauze umanitare, dar care nu împărtășesc pasiunea pentru alergare sau se simt mai puțin pregătiți din punct de vedere fizic. Peste o mie de participanți s-au înscris la această cursă.

Citește și: Cursă nouă la Maratonul Internațional Sibiu. Nu alergi, doar mergi alert și faci „Pași pentru oraș”

La cea dea 13-a ediție a maratonului, vor fi organizate mai multe momente artistice. Unul dintre acestea va fi cel dedicat voluntarilor, iar în zona Valea Aurie va fi instalat un tir care va deveni scenă unde va concerta trupa sibiană „Waves”. Sibienii sunt așteptați să descopere mai multe surprize în timpul evenimentului.

ultimele noutăți despre maratonul internațional al sibiului. va fi cea mai mare ediție

Două modificări de traseu

Traseul va suferi mai multe modificări deoarece numărul de participanți este foarte mare.„Avem două modificări de traseu anul acesta, ambele date de faptul că noi suntem tot mai mulți și nu mai încăpem pe străzile respective. Strada 9 Mai va fi parcursă în întregime. În anii trecuți intram pe strada Târgului, care la cei doi metri lățime deja, astfel mergem înainte pe strada 9 Mai, după aceea o să ocupăm prima bandă pe Constituției, o să urcăm pe panta de pe Magheru. Traseul nostru mai are o modificare pe Aleea Călăreților. Ieșim pe podul de pe strada Argeșului și vom merge înainte pentru că strada Theodor Aman este în lucru și devine foarte îngustă pentru parcurgerea ei, astfel că vom merge înainte pe strada Călăreților și vom face dreapta pe strada Ludoș”, a explicat Dani Troancă.

ultimele noutăți despre maratonul internațional al sibiului. va fi cea mai mare ediție

Arta se împletește cu sportul la Maratonul Internațional Sibiu

La ediția de anul acesta a maratonului, mai mulți artiști locali, cât și din străinătate vor da culoare evenimentului. Artistul sibian, Dan Perjovschi este cel care a desenat tricourile. „Tricoul nostru este de obicei desenat de un artist local. În anul acesta este vorba despre Dan Perjovschi, care a făcut un desen prin care transmite atât faptul că lumea să vină la maraton să alerge, pe atât ne dorim ca oamenii să meargă la vot. mesajul acesta civic este unul deosebit de important pentru fundația comunitară și Maratonul Internațional Sibiu. Noi suntem o organizație apolitică și nonpartizană, însă demersul civic de a susține votul este ceva ce ne asumăm”, a spus Ana Bugnariu.

Poarta de start de la Maratonul Internațional Sibiu a fost concepută pentru prima dată de artiști străini. „De asemenea, anul acesta poarta o îmbrăcăm într-o formă de artă nouă. A fost realizată de doi artiști internaționali. Ei au venit, au luat interviuri cu oameni din jurul maratonului, au extras tot felul de elemente relevante pe care le-au descoperit recurente în discursurile celor care sunt conectați cu maratonul și pe baza lor au construit desenele pe care le veți vedea în zilele de eveniment. Este prima colaborarea a Maratonului cu artiști internaționali pentru poartă. Unul dintre artiști vine din Berlin și unul din Serbia. Racolaj s-a ocupat de expoziția pentru cauze, sprijiniți de curatoarea Iris Ordean”, a mai declarat directorul executiv al Fundației Comunitare Sibiu.

ultimele noutăți despre maratonul internațional al sibiului. va fi cea mai mare ediție

Maratonul Sibiului costă 300.000 de euro

Întreaga organizare a evenimentului se ridică la suma de 300.000 de euro. Prin Agendele Sibiului, Primăria a finanțat Maratonul Internațional Sibiu cu aproximativ 25.000 de euro.

„Maratonul Internațional Sibiu costă undeva la 300.000 de euro, dacă adun toate calculele de pe un an de zile, cât durează să îl organizăm. procentul pe are îl primim din banii publici este foarte mic. Maratonul Internațional Sibiu a primit anul acesta de pe Agenda Sportivă 105.000 de lei. Mai avem o finanțare de la Primăria Sibiu prin Agenda Comunității care a fost de 4.000 de euro. Anul acesta am fost eligibili fătă finanțare pe Agenda Culturală pentru poarta. Restul banilor îi obținem de la parteneri și sponsori”, a mai spus Ana Bugnariu.

Peste 600 de voluntari și mai multe echipaje ISU se vor ocupa de o desfășurare cât mai eficientă a evenimentului. „Pe lângă noi și cei de la ISU sunt și 600 de voluntari care asigură siguranța alergătorilor. Preocuparea mea ca director tehnic și a Clubului Sportiv Comunitar este ca alergătorii să ajungă la finish sănătoși, doar atunci putem spune că avem o ediție reușită din toate punctele de vedere”, a spus Daniel Troancă, de la Clubul Sportiv Comunitar Sibiu.

Maratonul Internațional Sibiu 2024 va avea loc timp de 2 zileSâmbătă, pe 25 mai, se vor desfășura cursele de adulțiiar duminică, pe 26 maivor avea loc Cursele Copiilor.

 

Ultima oră