fermierii români care nu depun cererile până la 7 iunie vor rămâne fără subvenții pentru acest an
foto StiriAgricole.ro

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a lansat un apel la începutul lunii martie către primarii care încheie contracte de arendă pentru pășune cu fermierii din județ. El a cerut sprijinul acestora pentru a facilita accesul fermierilor la subvențiile de pășune oferite de APIA.

„Fac un apel la unitățile administrativ-teritoriale ca, acolo unde sunt situații de expirare a contractelor de închiriere sau concesiune a suprafețelor de pășuni dintre fermieri sau asociațiile crescătorilor de animale, să urgenteze demersurile. Rugămintea mea este să urgenteze procedura de concesionare a acestor suprafețe, astfel încât fermierii să nu intre în perioada de penalizare sau chiar să piardă subvenția,” a declarat Ovidiu Săvâșcă pe 1 martie, conform radiomures.ro.

APIA Mureș avertizează că fermierii pot pierde până la 25% din subvenție dacă depun cererea unică după data de 15 mai. „Am avut cazuri în anii anteriori în care fermierii aveau suprafețe în arendă și, din cauza întârzierilor în procedurile de licitație și contestație, ajungeau să depună cererea la sfârșitul perioadei de penalizări, pierzând astfel din subvenție. Dacă depun cererea în ziua 25 a perioadei cu penalizări, pierd 25% din subvenție,” a explicat directorul APIA Mureș.

Pentru a evita aceste pierderi, conducerea APIA Mureș solicită primarilor să ajute fermierii să se încadreze în termenul de 15 mai pentru depunerea cererilor unice fără penalizări.

Documente necesare pentru subvenții

În anul 2024, subvențiile se acordă în baza Ordinului MADR nr. 80/2023. Pentru a obține subvențiile pentru pășuni, fermierii trebuie să depună copia conformă cu originalul a contractelor de concesiune, închiriere sau comodat, încheiate cu primăriile, la data depunerii cererii. Documentele trebuie să indice clar suprafața de pășune utilizată.

Fermierii care dețin animale și au închiriat pășuni de la primărie trebuie să mai prezinte:

  • Copia cardului exploatației, conform Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a animalelor. Dacă nu dețin card de exploatație, trebuie să prezinte o adeverință eliberată de medicul veterinar autorizat, indicând codul exploatației valabil la data depunerii cererii de plată.
  • Codul/codurile de exploatație zootehnică și animalele declarate într-o cerere de plată nu pot fi declarate în același scop în mai multe cereri de plată.

Reamintim că fermierii pot depune cererea unică pentru subvenții începând cu 1 martie, iar campania pentru plățile pe hectar și cap de animal va fi activă timp de circa două luni și jumătate, fără penalizări, potrivit agrointel.ro.

Ultima oră