canicula a făcut ravagii în mexic: maimuțele cad moarte din copaci

Zeci de exemplare din specia maimuței urlătoare au căzut moarte din copaci, din cauza secetei și a valului de căldură nimicitor. S-a întâmplat în pădurile tropicale din sud-estul Mexicului, acolo unde temperaturile au sărit de 40 de grade Celsius, potrivit Digi24.ro.

Valul de căldură a făcut prăpăd în Mexic. Potrivit presei locale, peste 80 de maimuțe au murit din cauza deshidratării puternice. Autoritățile au confirmat situația, însă nu au transmis încă și un bilanț, chiar dacă lucrurile nu par să se îmbunătățească. În statul Tabasco, previziunile meteo arată că temperaturile sunt în continuă urcare și vor depăși, săptămâna aceasta, 45 de grade Celsius.

Voluntarii au adunat cadavrele maimuțelor urlătoare care au pierit din cauza temperaturilor ridicate. Mai mult, aceștia au cărat în păduri găleți cu apă și fructe, pentru a salva celelalte animale, afectate și ele de temperatura crescută din termometre.

Maimuța urlătoare cu manta este clasificată ca fiind vulnerabilă, figurând pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Președintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, originar din Tabasco, și-a arătat și el îngrijorarea față de animalele care și-au dat ultima suflare sub soarele dogorâtor: „Mor pentru că este o căldură foarte puternică. Am vizitat mult timp statele acestea și niciodată nu am simțit o căldură atât de puternică!”, a declarat șeful statului mexican. Totodată, acesta a oferit garanții în privința protejării maimuțelor rămase în viață.

Și Ministerul Mediului din Mexic a declarat că va lua măsuri pentru a preîntâmpina moartea animalelor, cauzată probabil de mai mulţi factori, printre care „valuri de căldură, deshidratare, malnutriție sau pulverizarea culturilor cu substanțe toxice”.

Mexicul se luptă de săptămâni bune cu temperaturi extrem de ridicate, iar semnalul de alarmă îi vizează și pe oameni. Ministerul mexican al Sănătății a anunţat că, în ultimele luni, cel puțin 20 de persoane au murit din cauza caniculei.

Ultima oră