transportatorii solicită eliminarea coplatei pentru despăgubirile rca
Traficul în zona noului mall

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) face apel către Camera Deputaților pentru a renunța la votarea amendamentelor introduse în proiectul de modificare a Legii RCA și pentru eliminarea coplății pentru despăgubirile RCA, scrie Ziare.com.

Potrivit COTAR, convenția propusă prin lege ar impune păgubitului să accepte sume mult mai mici decât cele necesare pentru o corectă reparație a vehiculului, calculate și plafonate de către asigurător. În plus, dacă păgubitul ar câștiga în instanță dreptul de a-și recupera sumele reale datorate de asigurător, dar plătite de vinovatul accidentului, penalitățile impuse de lege ar fi reduse drastic, de la 0,2% la doar 0,02% din suma datorată.

Organizația susține că această măsură ar încuraja societățile de asigurări să evite plata despăgubirilor, preferând să plaseze banii în depozite bancare sau în alte investiții profitabile și să achite sumele datorate doar după o perioadă îndelungată, în cazul în care ar pierde în instanță. COTAR consideră că penalitățile stabilite de legiuitor ar trebui să fie mai mari, pentru a descuraja asigurătorii să nu își plătească daunele la timp și integral.

Reprezentanții COTAR subliniază că legiuitorii trebuie să decidă dacă protejează interesele publice și legitime ale oamenilor sau susțin dorința de profit maxim a asigurătorilor. Ei atrag atenția asupra faptului că cei care au introdus amendamentele neconstituționale au profitat de contextul european și de necesitatea armonizării legislației pentru a introduce coplata din partea păgubitului pentru reparațiile vehiculelor avariate în accidente rutiere.

În final, COTAR solicită Camerei Deputaților să respecte Constituția și legile țării, renunțând la votarea amendamentelor și asigurându-se că milioanele de șoferi asigurați din România primesc despăgubiri echitabile și adecvate, fără a fi nevoiți să suporte costuri suplimentare.

Ultima oră