președintele iranului a murit după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo
foto Profimedia Images

Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, și-au pierdut viața în urma prăbușirii elicopterului care îi transporta într-o zonă muntoasă și în condiții de vreme extrem de rece. Această tragedie a fost confirmată de un oficial iranian, după ce echipele de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, conform informațiilor furnizate de Reuters, citează Ziare.com.

„Președintele Raisi, ministrul de Externe și toți pasagerii din elicopter au fost uciși în prăbușire”, a declarat un oficial iranian, menționând că aceste informații sunt furnizate sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului. Confirmarea acestor decese a fost făcută și de televiziunea de stat a Iranului, precum și de agenția de presă Mehr, care a descris pasagerii elicopterului drept martiri.

Elicopterul în care se aflau Raisi și Amirabdollahian ar fi fost complet ars în urma prăbușirii, potrivit declarațiilor anterioare ale unui oficial iranian pentru Reuters. Imaginile de la locul accidentului, difuzate de postul de televiziune de stat, au arătat că elicopterul s-a izbit de un vârf de munte, însă nu au existat declarații oficiale privind cauza prăbușirii.

Conform transmisiunilor, Raisi zbura cu un elicopter de fabricație americană Bell 212. Echipele de salvare au întâmpinat dificultăți în ajungerea la locul prăbușirii din cauza viscolului și a terenului dificil, însă la primele ore ale zilei de luni au confirmat că nu au fost detectate semne de viață printre pasagerii elicopterului.

Această tragedie a stârnit îngrijorare la nivel internațional, mai multe țări exprimându-și disponibilitatea de a oferi asistență în operațiunile de salvare. Președintele american Joe Biden a fost informat despre accident, iar China și Uniunea Europeană au exprimat profundă îngrijorare și au oferit sprijin în operațiunile de urgență.

Ultima oră