Târgul de Ecoturism de la Muzeul ASTRA este mai divers ca niciodată. De la bunătăți tradiționale din toate colțurile țării, până la activități și ateliere inedite pentru copii și adulți sunt printre principalele motive pentru care Târgul de Ecoturism reprezintă cu siguranță o destinație potrivită pentru petrecerea timpului liber la Sibiu. Mai mult, sâmbătă seara va urca pe scena de pe lac mult îndrăgita trupă Subacarpați.
[brid video=”1655014″ player=”38897″ title=”Targ de ecotursim (1)” duration=”61″ description=”undefined” uploaddate=”2024-05-18″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1655014_th_6648bfb74f4a4_1716043703.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1655014_sd_6648bfb74f4a4_1716043703.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1655014.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Zeci de producători locali, oameni cu inițiative inedite așteaptă sibienii cu tarabele pline de bunătăți și obiecte hand-made fie de decor, pentru bucătărie sau obiecte vestimentare, cercei și brățări, toate lucrate manual de mâini dibace, cu multă răbdare.
Spre deosebire de edițiile anterioare ale Târgului de Ecoturism, la cea de-a șasea sunt prezenți nu doar producători locali din Sibiu, ci din toată țara. Producătorii au venit din Cluj, Țara Dornelor, Țara Silvaniei, Brașov și, bineînțeles, din satele din județul Sibiu. Cristina a venit la Târgul de Ecoturism să promoveze frumusețea și activitățiile pe care turiștii le pot face în Colinele Transilvaniei.
„Așteptăm sibienii cu lucruri de făcut și văzut în preajma Sibiului, în Colinele Transilvaniei. Îi așteptăm cu traseele noastre clasice pentru bicicletă și drumeție, dar mai mult de atât îi așteptăm să descopere natura și să se uite spre cer pentru că avem unul dintre cele mai pline de stele din Europa. Așteptăm turiștii cu experiențe de răsfăț, cu sesiuni de yoga în șură, cu sesiuni de masaj, să se oprească din tumultul cotidian și să își ia timp să trăiască în tihnă și să redescopere cumva locurile faine din preajma casei. Fiind și Noaptea Muzeelor și concertul anunțat de diseară, ne așteptăm ca astăzi să vină cei mai mulți. Oamenii sunt așteptați cu diverse activități și azi și mâine. Avem ateleiere de descoperirea naturii atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ar trebui să vină nu doar sibienii, ci și care se află în vizită aici”, a spus Cristina Iliescu, manager la Colinele Transilvaniei.
Copii au putut participa la multe ateliere interactive din cadrul Târgului de Ecoturism. Cel mai mult le-a atras atenția spațiul amenajat din deșeuri găsite în cadrul activităților de „drumețenie”. Cei mici s-au arătat încântați de jocurile făcute din sticle recilcate. Alte ateliere pentru copii au inclus învățarea țesutului la război de către o bunicuță din Sibiu, ateliere de făcut lumânări din ceară, de pictat pe lemn și multe activități dedicate micilor cuioși.
Junii Sibiului, Filarmonica de Stat din Sibiu, dar și numeroși antreprenori din mărginimea Sibiului sau de pe Valea Avrigului sunt prezenți la Târgul de Ecoturism unde își prezintă serviciile, produsele și mai ales experiențele pe care atât sibienii, cât și turiștii le pot încerca.
Târgul de Ecoturism este acaparat de mirosul mâncărurilor tradiționale. Sibienii pot degusta ciorbă bucovineană din Ciocănești, păstrăv afumat în brad și cașcavaluri montane din Țara Dornelor, cozonac proaspăt copt, pastramă de oaie și tocană de la Porumbacu, verdețuri și fructe de primăvară de la Grădina Verde din Șelimbăr, pâini unse cu pesto de pătrunjel, năut, ghimbir murat și piure de țelină de la Sibiu Food Hub și lista poate continua.
Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a făcut un tur al Târgului de Ecoturism unde a vorbit cu fiecare producător în parte despre afacerile lor. „Ne bucurăm că sunteți alături de noi și la cea de-a șasea ediție a Târgului de Ecoturism, organizat în cadrul programului „Anii Drumeției”, program inițiat în urmă cu trei ani. Am început acest periplu la un punct care este nou în aceste târguri pe care le facem, un punct făcut din deșeuri adunate în campaniile de ecologizare, împreună cu voluntarii „Anilor Drumeției”. Am amenajat un spațiu cu care intenționăm să atragem atenția asupra faptului că ne-am dori ca în viitor să nu mai avem deșeuri. În acest an avem invitați din diferite județe din România, care învață din ceea ce facem noi aici, iar la rândul nostru vrem să învățăm de la ei pentru că doar împreună vom reuși ca nu numai județul, ci întreaga Românie să fie mai frumoasă și să aibă o imagine tot mai bună în afara țării”, a spus președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniel Cîmpean.
Toți vizitatorii târgului beneficiază în data de 18 mai de intrare liberă, de un program prelungit, între 12:00-00:00 și de un concert inedit al trupei Subcarpați. Târgul de Ecoturism va fi deschis publicului larg și duminică, 18 mai.