Noaptea Muzeelor este considerat un moment de cotitură pentru angajații muzeelor și pentru viitorul moștenirii culturale. „Noaptea Muzeelor, un eveniment important al sectorului muzeal din România, va marca la ediția cu numărul 20 un moment de cotitură pentru viitorul moștenirii culturale a țării și, de ce nu, a Europei. Nu vorbim doar de salarizare, dar și despre o posibilă și reală migrație a specialiștilor spre alte sectoare mai bine plătite. A cam ajuns cuțitul la os, e adevărat, dar s-au întâmplat, cel puțin în ultimul an, și lucruri care securizează muzeele și le dezvoltă infrastructura pe termen mediu și lung. Vorbim de aplicabilitatea Legii 296, unde Ministerul Culturii a demonstrat că ne este alături așezând pentru prima dată sectorul cultural alături de educație și sănătate.
Echilibrarea salarială din sectorul cultural, agreată de Ministerul Muncii, alte câteva instrumente de finanțare aflate pe circuitul de aprobare și nu numai, completează seria de fapte concrete unde Rețeaua Națională a Muzeelor din România a fost parte importantă și un partener principal pentru Ministerul Culturii, se arată în comunicat.
Citește și: Grevă printre o parte dintre angajații Muzeului Astra de Noaptea Muzeelor
Angajați ai muzeelor vor protesta sâmbătă la București
O parte dintre muzeele din țară vor fi închise în semn de protest, în seara de 18 mai când are loc a douăzecea ediție a evenimentului „Noapte Muzeelor”. În schimb, unele muzee vor fi deschise, dar o parte din angajați vor fi în grevă.
„Ne împărțim ca întotdeauna între binele publicului, al patrimoniului, dar si al celei mai importante resurse din sectorul muzeal: resursa umană!
O parte din muzee vor fi deschise si vor protesta în felul lor, o parte vor fi închise, dar până la urmă vom fi alături și de ai noștri, cei care trudesc zilnic ca valorile patrimoniale, identitare, să fie moștenire pentru generațiile viitoare, dar și pentru public, de fapt pentru întreaga societate, ca să vă bucurați de ceea ce ne definește ca tară.
Trebuie să fim uniți, nu doar noi din muzee, dar și dumneavoastră, dragă public. Să ne înțelegeți că trebuie să atenționăm, să arătăm realitatea și să prevenim prăfuirea patrimoniului României pentru viitor.
Prezența la București, în 18 mai, a angajaților din muzeele României trebuie să nu mai ridice semne de întrebare, ci să genereze dialog, soluții și o normalitate pentru moștenirea culturală a României.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România comunică astfel poziția oficială pe această pagină și prin acest mesaj. Invităm membrii, la o dată comunicată în curând, la Adunarea Generală, pentru a raporta și prezenta modul în care Rețeaua a fost stâlp de nădejde pentru multe lucruri pozitive și că prin viitoarea reorganizare vom fi și mai aproape de muzeele României, cu soluții concrete, aplicabile. Pe această cale, ne-am bucura, ca la Adunarea Generală să fie prezent câte un membru din sindicatul tuturor muzeelor din România, o persoană din conducerea de linie și managementul instituției”, mai transmit reprezentanții Rețealei Naționale a Muzeelor din România.