o asistentă din noua zeelandă vrea să facă la sibiu un adăpost pentru victimele violenței domestice

 

tă din Noua Zeelandă s-a mutat în Sibiu și vrea să dezvolte un proiect prin care să sprijine femeile care sunt victime ale violenței domestice dar și mamele singure care au nevoie de ajutor pentru a reuși să se angajeze și să ducă o viață normală.

Kristina Grace a ajuns pentru prima dată în România în urmă cu 25 de ani. Acum, Kristina s-a mutat la Sibiu unde vrea să își folosească cunoștințele dobândite de-a lungul carierei în domeniul asistenței sociale. Asistenta are planuri mari, însă ia lucrurile pas cu pas, iar pentru început și-a propus să pună bazele unui centru de zi pentru mamele care sunt victime ale violenței domestice, pentru mamele tinere sau singure unde să capete aptitudini care să le ajute să își poată reface viața.

„Prima dată când am venit în România a fost acum 25 de ani. Mereu am vrut să mă întorc să fac muncă în scop umanitar. Anul trecut am fost pentru patru luni în România și am vorbit cu mulți oameni din mediul asistenței sociale, am vizitat diferite organizații de caritate și am vorbit cu oamenii să încerc să înțeleg de ce are nevoie România. Am încercat să înțeleg care sunt principalele probleme și am încercat să văd ce pot face cu calificarea pe care o am. Pentru că am lucrat cu mame în Noua Zeelandă, victime ale violenței domestice, și am vrut să îmi folosesc priceperea și în România, mai ales că are nevoie de așa ceva”, a spus Kristina Grace.

„Să rupem cercul abuzurilor, traumelor și a sărăciei dând putere familiilor vulnerabile, în special al victimelor violenței domestice”, este scopul principal pe care proiectul Kristinei îl are la bază.

„Casa Mamei”, singurul centru de zi pentru victime ale violenței domestice din Sibiu

Singurul centru din Sibiu care venea în sprijinul victimelor violenței domestice și-a încetat activitatea în anul 2019. Kristina își propune să înființeze un nou centru, având două obiective clare. Primul constă într-un centru de zi, „Casa Mamei”, deschis familiilor vulnerabile din comunitate, inclusiv cazare de tranziție pentru beneficiari până „se pot pune pe picioare”.

„Centrul de zi ar urma să ofere servicii beneficiarilor centrului de cazare temporară și familiilor vulnerabile din comunitatea locală. Familiile vulnerabile vor fi identificate și prioritizate în funcție de faptul că sunt fără adăpost, locuiesc într-un adăpost temporar, șomeri, sunt victime ale violenței domestică sau sunt o familie cu un singur părinte. Mamelor li se va oferi consiliere individuală și terapie psihoeducațională de grup, inclusiv cursuri de pregătire pentru parentalitate antenatală”, a  mai spus Kristina.

Furnizarea de locuințe de tranziție și sprijin holistic, la Casa Harului

Casa Harului are scopul de a oferi servicii care susțin întreaga familie, punând accent pe dezvoltarea individuală, astfel încât beneficiarii programului să aibă puterea de a lua decizii despre ei înșiși și despre viața lor de zi cu zi. „Ne dorim să reduce efectele violenței domestice asupra femeilor și copiilor care se confruntă cu abuzuri domestice și fără adăpost, prin furnizarea de servicii de sprijin care să le permită supraviețuitorilor să-și refacă viața, fără violență și frică. Obiectivele programului includ furnizarea de locuințe de tranziție sigure în Sibiu, sprijin holistic prin psihoeducație și consiliere, formare în abilități de viață, alfabetizare financiară și pregătire pentru muncă, precum și sprijin holistic complet pentru a promova bunăstarea”, explică Kristina.

În cadrul acestui proiect, familiile au la dispoziție 12 luni pentru a se muta în propria locuință după ce au asigurat un venit stabil, dar de obicei își pot reface viața în șase sau până la opt luni de la sosirea la acest centru. „Căutăm voluntari să îi învețe pe beneficiarii centrului  abilități de viață și cum să se descurce cu gestionarea banilor și căutăm sponsori chiar și afaceri care ar vrea să sponsorizeze proiectului”, spune Kristina.

Casa Harului este un nou ONG cu sediul în Sibiu al cărei director este Kristina Grace. S-a instruit în programul unic al Casei Ioana, organizație fondată în 1995 în București, pentru a ajuta familiile vulnerabile. Kristina Grace este asistentă medicală și asistent social, cu o diplomă de absolvire în management non-profit și un master în asistență socială aplicată. Kristina a înființat și condus organizații caritabile din Noua Zeelandă care lucrează cu mamele și familiile, iar acum a hotărât că este momentul să își ofere sprijinul și mamelor din Sibiu și nu numai.

În acest moment, Kristina se află în căutarea sponsorilor care să o ajute cu finanțarea pentru a le putea oferi sprijinul femeilor aflate în situații vulnerabile, care au nevoie pentru a începe viața de la zero.

Persoanele care sunt interesate să o ajute pe Kristina să transforme visul în realitate o pot contacta pe adresa de email casaharuluisibiu@gmail.com sau la numărul de telefon 0799455069.

 

Ultima oră