experimentul prin care două studente din sibiu au dezvăluit cât de simplu e ca un copil să fie răpit de străini de la locul de joacă

Un experiment social realizat de trei studente ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, arată cât de vulnerabili sunt copiii atunci când sunt abordați de străini. Fie că sunt atrași cu dulciuri sau prin intermediul animalelor de companie, unii copii pot dispărea în câteva minute, chiar sub supravegherea părinților.

Studentele Raluca Ghiță, Naomi Faur și Daiana Călăban, au format echipa numită „Safe Kids Talk”, sub coordonarea profesorilor Dumitru Troanca și Țimbalari Carolina de la Facultatea de Științe Economice din Sibiu derulând un experiment focalizat pe educația copiilor. Acesta a constat într-o campanie educativă ce a abordat tema pericolelor asociate interacțiunii copiilor cu străinii. Prin această inițiativă, de o mare importanță în contextul actual, s-a vizat creșterea gradului de conștientizare atât în rândul copiilor, cât și al părinților.

experimentul prin care două studente din sibiu au dezvăluit cât de simplu e ca un copil să fie răpit de străini de la locul de joacă

Experimentul a fost desfășurat în urmă cu 2 luni , iar cu toate acestea, studentele s-au confruntat cu o provocare majoră și anume reticența părinților de a se implica activ în experiment.

„Părinții au avut o părere bună despre proiectul nostru dar mulți dintre ei nu și-au lăsat copiii să vină cu noi pentru că erau siguri că nu vor pleca cu străinii. Spuneau că i-au învătat pe copii acest lucru”, a explicat Naomi Faur.

23 din cei 25 de copii participanți, au picat testul

Rezultatele le-au impresionat și îngrijorat pe studente în egală măsură. Au observat că mulți copii nu sunt suficient pregătiți să gestioneze astfel de situații și, ca urmare, sunt expuși riscului. Din cei 25 de copii implicați în evenimentele desfășurate, majoritatea nu au trecut testul.

„Am avut mai multe evenimente desfășurate în parcuri, în Grădina Zoologică. Mergeam în parcuri și le explicam părinților, mai întâi le ceream acordul să ne lasă să încercăm să vedem dacă vin copiii cu noi. Le spuneam copiilor să vină cu noi că le cumpărăm ceva, sau le spuneam că am un cățeluș și îi rugam să vină cu mine să îi dau de mâncare și mulți veneau. Din 25 de copii, 23 au venit cu noi, doar doi au refuzat”, a mai spus studenta.

Tinerele doresc să folosească acest experiment ca pe o oportunitate pentru a atrage atenția asupra importanței educației și a dialogului deschis între părinți și copii în ceea ce privește siguranța personală. Ele încheie cu câteva sfaturi pentru părinți: să aibă discuții deschise cu copiii despre siguranță, să stabilească reguli clare și să îi învețe pe cei mici să identifice și să evite situațiile de risc.
„După experiment, părinții le explicau copiilor împreună cu noi, că nu este bine să meargă după oameni străini”, a mai detaliat Naomi Faur.

Ultima oră