sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Ora de Sibiu a realizat portretul tuturor candidaților la Primăria Sibiu și vă invită să participați la sondajul de mai jos privind intenția de vot pentru Consiliul Local și Primăria Sibiu.

Sondaj

Ai completat deja acest sondaj.

MERGI AICI LA SONDAJUL PENTRU ALEGERILE LA CONSILIUL JUDEȚEAN

Astrid Fodor (FDGR), Adrian Bibu (PNL), Florian Giubega (PSD), Ruxandra Cibu Deaconu (Alianța Dreapta Unită), Cristian Marinescu (Partidul Patrioților), Ciprian Faraon (Partidul Umanist Social Democrat), Ioan Ștefan Zară (Partidul Ecologist Român), Sebastian Suciu (AUR) și Alexandru Găvozdea (independent) sunt cei nouă candidați care candidează pentru funcția de primar al municipiului Sibiu. Șase dintre candidați sunt de profesie economiști, iar pe listă se mai regăsesc un inginer, un medic și un arhitect.  

Astrid Fodor – Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR)

sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Astrid Cora Fodor s-a născut pe 6 noiembrie 1953. A studiat dreptul administrativ la Sibiu și este de meserie economist. Are doi copii, iar din anul 2001 este văduvă. În ceea ce privește parcursul profesional, în perioada 1978 – 2000, ea a lucrat la fabrica „Libertatea”, ocupând mai multe funcții, printre care și cea de director comercial. Din 2002 până în 2008, Fodor a fost director economic al Bisericii Evanghelice din Sibiu, potrivit Wikipedia. În anul 2008, a fost aleasă consilier municipal din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În același an, a devenit viceprimar al municipiului Sibiu, mandatul ei fiind încheiat în 2014 pentru a preluat funcția de primar interimar. 

Fodor conduce Primăria Municipiului Sibiu, în calitate de primar, din 2 decembrie 2014, când Klaus Iohannis și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta a fost aleasă în Consiliul Local cu o majoritate covârșitoare, cu 21 de voturi „pentru” și două „împotrivă”. 

Economista Astrid Cora Fodor, membră a FDGR, a fost aleasă primar al Sibiului în 2016 cu un scor de peste 57%. La acea vreme, Fodor recunoștea că a fost aleasă de sibieni fiind ajutată de faptul că a fost mâna dreaptă a fostului primar Klaus Iohannis, care a condus Sibiul timp de patru mandate. 

În anul 2019, Astrid Fodor a rămas primar al municipiului Sibiu, după ce Tribunalul a decis să anuleze ordinul fostului prefect, Adela Muntean, care a suspendat-o din funcție în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Mai exact, în anul 2015, Agenția Națională de Integritate (ANI) a decis că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012-2014, când a ocupat simultan atât funcția de viceprimar, cât și calitatea de membru în consiliile de administrație de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și Grădinița cu Program Prelungit nr. 37. Fodor a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, motivând că avea și calitatea de consilier local, iar cadrul normativ de la acea dată o obliga ca în calitate de ales local să fie și membru neremunerat în consiliile de administrație respective. 

La alegerile locale din septembrie 2020, Astrid Fodor a fost realeasă de sibieni cu un procent de 43,05% din voturi, potrivit rezultatelor finale ale Biroului Electoral Județean.

Astrid Fodor este considerată a fi cel mai puternic candidat pentru fotoliul de primar al Sibiu pentru alegerile din acest an, potrivit surselor politice din toate partidele reprezentate în Consiliul Local. 

Adrian Bibu – Partidul Național Liberal (PNL)

sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Adrian Bibu a absolvit Liceul Economic „George Barițiu” din Sibiu în anul 2001, după care a studiat la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. A urmat, ulterior, și cursurile Facultății de Științe din oraș, specializarea Educație fizică și sport, potrivit informațiilor prezentate în CV. În ceea ce privește activitatea profesională, Adrian Bibu a fost, în perioada 2003-2005, director marketing vânzări la o companie de publicitate, apoi director adjunct, în perioada 2005-2009, la Antena 1 Sibiu. Între 2015 și 2017, a fost director marketing la o companie producătoare de confecții textile.  

Economist la bază, candidatul PNL pentru funcția de primar al Sibiului a avut și o carieră sportivă. În anul 2008 a devenit campion european la Taekwon-do cu echipa națională a României la Campionatul European din Polonia. În 2008, 2009 și 2010 s-a clasat în primii zece sportivi sibieni ai anului. A practicat timp de 19 ani arte marțiale la nivel de performanță, a practicat schi de performanță și a fost, totodată, instructor de schi și snowboard. Între anii 2008-2017, el a fost vicepreședintele Clubului Sportiv CS Puma Club Sibiu. Din 2015 până în anul 2017, el a fost și vicepreședintele Federației Române de Taekwon-do ITF. Între anii 2017-2020, a ocupat funcția de director al Sălii Transilvania. 

În anul 2020, Adrian Bibu a candidat pentru prima dată la Primăria Sibiu și a obținut un scor istoric. Candidatul liberal a avut 31,13% din voturi, fiind pe locul al doilea în preferințele sibienilor, după Astrid Fodor (43,05% din voturi). 

Adrian Bibu este consilier municipal la Primăria Sibiu și administratorul public al județului Sibiu. 

Gheorghe-Florian Giubega – Partidul Social Democrat (PSD) 

sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Florian Giubega, candidatul PSD la Primăria Sibiu, este un nume nou pe scena politică sibiană. Acesta a mers la liceu în Horezu, județul Vâlcea, a absolvit Facultatea de Inginerie din Sibiu, după care a lucrat în domeniu la mai multe firme din oraș. 

Giubega este președintele TSD – organizația județeană de tineret a PSD Sibiu. El este foarte activ pe rețelele de socializare, îndeosebi pe platforma TikTok, acolo unde se adresează unui număr mare de tineri din municipiu. 

Florian Giubega este căsătorit și are doi copii. 

Ruxandra Cibu Deaconu – ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) 

sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Ruxandra Cibu Deaconu are 45 de ani, este căsătorită și are doi copii. În adolescență, a practicat handbal de performanță. A studiat apoi la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Economia Mediului, și și-a ales o carieră în economia privată. De mai bine de 20 de ani este angajată a companiei Oracle pe poziția de project manager. 

Ruxandra Cibu Deaconu a intrat în politică în urma protestelor Rezist. În anul 2020, a candidat la Consiliul Județean Sibiu, iar de atunci este consilier județean. Unul dintre proiectele importante la care a contribuit din această pozitiție a fost seria de evenimente „Da, vieții fără droguri”. 

Din anul 2021, Cibu Deaconu este președinta USR Sibiu. 

Alexandru Găvozdea – candidat independent 

sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Lucian Alexandru Găvozdea s-a născut și a copilărit în Sibiu. A absolvit Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, iar ulterior a urmat cursurile Facultății de Arhitectură „Ion Mincu” din București. În studenție, a urmat în Belgia cursurile unui master de conservare a clădirilor de patrimoniu. A obținut apoi o diplomă de master la aeeași facultate din București. 

Alexandru Găvozdea este arhitect și urbanist de peste 20 de ani. În anul 2018, a fost ales Președinte al Ordinului Arhitecților din România (OAR). În Sibiu a realizat peste 20 de proiecte de arhitectură, cel mai cunoscut fiind clădirea de pe strada Ștefan cel Mare, menită a fi sediul Antena 1, potrivit datelor prezentate pe site-ul lui. Studiul de fundamentare pentru Patrimoniu al PUG Sibiu 2011 a fost realizat de el. 

Lucian Alexandru Găvozdea este căsătorit și are doi copii. 

Sebastian-Ilie Suciu – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Sebastian Suciu are 38 de ani. A absolvit Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și este licențiat în medicină dentară, fiind absolvent al Facultății de Medicină Dentară „Victor Papilian” din cadrul ULBS. Din anul 2012, este membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România. În perioada 2018-2019, Suciu a urmat un master în Managementul Sanitar din cadrul ULBS. 

În perioada 2013-2020, Sebastian Suciu a fost medic stomatolog în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. 

Din anul 2020, Sebastian Suciu este deputat de Sibiu, vicepreședinte al comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și membru al Delegației Parlamentului României la Inițiativa Central-Europeană – Dimensiunea Parlamentară. 

Ciprian Faraon – Partidul Umanist Social Liberal – (PUSL)

sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Ciprian Faraon are 46 de ani. A studiat la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu și a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) București și este licențiat în Management și Marketing. În perioada 2002-2004, a făcut masterul la Școala de Studii Postuniversitare de Management din cadrul ASE București, Programul Româno-Canadian, cu predare în limba engleză. În anul 2010, a obținut diploma de master – „Masterat Construcție Politică și Management Electoral”. 

Încă din perioada studiilor, Faraon a ocupat funcția de director de departament la o companie care importă și distribuie hârtie și cartoane tipografice. Apoi, în perioada 2001 – 2005, a fost director comercial al unei companii din București. Timp de șase luni, a fost directorul general al acestei companii. De-a lungul anilor, a ocupat mai multe funcții de conducere, a fost membru în Consilii de Administrație și, din 2013 până în 2017, a fost membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu, potrivit datelor prezentate în CV. Între anii 2015-2023 a publicat ocazional articole cu caracter politic, social și economic în ziare locale. Ciprian Faraon este proprietarul unui hotel de cinci stele din Sibiu. Ciprian Faraon este căsătorit și are doi copii. 

Ciprian Faraon candidează acum la Primăria Sibiu din partea Partidului Umanist Social Liberal însă, în urmă cu câteva luni, el era candidatul Forței Dreptei pentru scaunul de primar. Dar, în urma formării alianței dintre Forța Dreptei, USR și PMP, el a demisionat din partid. 

Ioan-Ștefan Zară – Partidul Ecologist Român (PER)

sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Ioan-Ștefan Zară are 37 de ani, iar de profesie este economist. A absolvit facultatea și masterul în cadrul Facultăților de Ingineri și Științe Economice de la ULBS, are un master în Științe Penale și este licențiat în Drept.

În anul 2016, pe când avea 29 de ani, el a candidat ca independent la Primăria Sibiu. Și-a încercat norocul și în 2020, atunci când a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu din partea Partidului Blocul Unității Naționale. La alegerile din 2024, Zară este susținut de Partidul Ecologist Român. 

Cristian-Mihai Marinescu – Partidul Patrioților (PP)

sondaj: 9 candidați în cursa pentru primăria municipiului sibiu. pe cine alegeți?

Cristian Marinescu are 45 de ani și este președintele Partidului Patrioților (PP) Sibiu. Acesta a absolvit Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, după care a urmat Facultatea de Medicină „Victor Papilian”, fiind licențiat în Medicină Generală. A studiat, de asemenea, Management la ULBS, având diplomă de economist. Potrivit informațiilor prezentate în CV, Marinescu are un master în „Promovarea Securității prin Relații Internaționale” și un master în „Strategii și Politici de Management și Marketing al Firmei”. 

În anul 2009, a fost consilier personal la cabinetul ministrului Victor Ponta. În perioada 1998-2012 a fost director economic și acționar majoritar al companiei SC Atlanta IND SRL din Sibiu. În perioada ianuarie 2013 – decembrie 2014, a fost secretar general adjunct la ministerul Transporturilor. Din anul 2015 și până în prezent este director adjunct al SC Montana Steel Construct SRL, din 2016 este președinte al „Lions Club Decan”, iar din 2017 este director general al unui complex turistic din Păltiniș. 

Ordinea finală în care veți găsi candidații pentru funcția de primar al municipiului Sibiu pe buletinele de vot este următoarea: 

  • Poziția 1: PSD – Gheorghe-Florian Giubega
  • Poziția 2: FDGR – Astrid-Cora Fodor 
  • Poziția 3: PNL – Adrian-Cosmin Bibu 
  • Poziția 4: AUR – Sebastian-Ilie Suciu 
  • Poziția 5: PER – Ioan-Ștefan Zară 
  • Poziția 6: PUSL – Ciprian Faraon
  • Poziția 7: PP – Cristian-Mihai Marinescu 
  • Poziția 8: ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) – Ruxandra Cibu Deaconu 
  • Poziția 9: Candidat Independent – Lucian-Alexandru Găvozdea 

În municipiul Sibiu vor fi 106 secții de votare și una în Păltiniș. Lista poate fi consultată aici: https://sb.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/28/2024/05/SECTII-DE-VOTARE-JUD.SIBIU_.pdf 

Ultima oră