Rețea de transport smart, un nou motor economic pentru județul Sibiu

O colaborare între sectorul public și cel privat în domeniul transportului ar putea oferi soluții eficiente pentru mobilitatea forței de muncă și a elevilor, propune echipa FDGR pentru Consiliul Județean. O asemenea rețea de transport ar facilita deplasarea zilnică către locul de muncă și ar contribui considerabil la dezvoltarea economică a întregului județ.

Un sistem de transport județean eficient ar conecta muncitorii și elevii din zonele rurale sau mai puțin dezvoltate la zonele urbane, precum și la instituțiile de învățământ. Pentru cei care fac naveta s-ar reduce astfel timpul de deplasare și s-ar îmbunătăți accesul la oportunitățile de angajare și educație. Iar o colaborare cu operatorii privați poate diminua costurile de operare pentru transportul public. Parteneriatele pot atrage investiții private, reducând povara financiară asupra autorităților publice. „Știu că una dintre cele mai mari provocări pentru antreprenori este forța de muncă. În zona rurală sunt mii de oameni care nu au acces la locurile de muncă din aglomerările urbane pentru că nu au la îndemână un transport eficient între localități. Și avem mai multe soluții pentru a pune la punct o rețea eficientă”, spune Paul Kuttesch, candidatul FDGR la funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu.

Rețea de transport smart, un nou motor economic pentru județul Sibiu

Una dintre măsuri este crearea unei aplicații prin care cei care fac curse regulate să poată anunța în timp real disponibilul pe care îl au în mașină, în funcție de destinație, iar cei care doresc unul dintre locurile disponibile să le poată rezerva. În același timp, parteneriatele public-private permit ajustarea rutelor și frecvenței curselor în funcție de cerințele pieței muncii și ale industriei iar operatorii privați pot oferi rute personalizate pentru companii sau zone industriale.

„Pentru a dezvolta un sistem de transport județean eficient, este necesară o abordare integrată care să ia în considerare mai mulți factori. Identificarea zonelor de concentrare a forței de muncă și a destinațiilor majore este esențială pentru crearea unor rute eficiente. Iar studiile de piață și consultările cu angajatorii pot oferi informații valoroase în acest sens”, mai spune Paul Kuttesch. Ideea acestei rețele de transport a fost prezentată și îmbrățișată de Clubul Economic German din Transilvania. „Aceste parteneriate pot juca un rol crucial în reducerea disparităților economice și sociale între mediul rural și cel urban, oferind totodată oportunități valoroase pentru dezvoltarea personală și profesională a cetățenilor noștri. Convingerea noastră fermă este că, județul nostru va putea să realizeze progrese semnificative în ceea ce privește mobilitatea forței de muncă și integrarea cetățenilor din mediul rural într-un peisaj economic dinamic și incluziv. Ne exprimăm speranța că această inițiativă va primi suportul necesar și că, împreună, vom putea să construim un viitor mai prosper pentru toți locuitorii județului Sibiu”, transmite Clubul Economic German prin vocea președintelui Wolfgang Köber.

Este de luat în considerare și impactul asupra mediului pe care o asemenea inițiativă l-ar avea. Promovarea transportului în comun poate reduce traficul și poluarea, contribuind la îmbunătățirea calității aerului și la reducerea emisiilor de carbon. De asemenea, tarifele de transport ar trebui să fie accesibile pentru muncitori și elevi, eventual subvenționate de companii pentru angajații lor. Finanțarea poate include sprijin din partea autorităților locale, granturi sau contribuții de la companii. Iar investițiile în infrastructură, cum ar fi stațiile sau terminalele, sunt esențiale pentru îmbunătățirea experienței pasagerilor.

În timp, urmează implementarea tehnologiei digitale pentru monitorizarea rutelor, plata contactless și campanii de informare a pasagerilor, măsuri care vor crește eficiența și calitatea serviciului.

În concluzie, un sistem de transport județean public-privat bine organizat poate îmbunătăți accesul forței de muncă și al elevilor la locurile de muncă și instituțiile de învățământ, contribuind la dezvoltarea economică a întregii regiuni. Colaborarea dintre sectorul public și privat va crea soluții durabile și flexibile, adaptate cerințelor pieței muncii și nevoilor comunității. Extinderea și îmbunătățirea infrastructurii dedicate pietonilor și bicicliștilor vor contribui semnificativ la diminuarea emisiilor poluante și la promovarea unui stil de viață activ și ecologic în județul Sibiu.

Publicat la Comanda Forumului Democrat al Germanilor din România – organizația județeană Sibiu, cod AEP 23240044

 
 

Ultima oră