Jurnalul de Pelerin continuă în Iordania, la magicul oraş al beduinilor- Petra, iar Reporterul Ora de Sibiu este acolo, cu un grup din Sibiu şi Braşov şi cei 2 preoţi însoţitori, Ovidiu Polexă din Sibiu şi Alin Albu din Braşov, pentru a relata experiența inedită, într-un serial de reportaje menite să surprindă contrastele din Orientul Mijlociu, dintre civilizaţii trecute şi actuale, magia deşertului şi a locurilor cu încărcătură spirituală sau cu semnificaţii biblice, precum şi alte aspecte sociale şi politice actuale.
Așteptați-vă să descoperiți frumusețea și profunzimea acestei aventuri spirituale, în fiecare episod ce va urma.
Ziua a III-a: Petra, una dintre minunile lumii, din deşertul Iordaniei
Cetatea Petra a fost inclusă, în anul 2007, în rândul celor 7 minuni ale lumii antice și moderne, inclusă în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial, se află pe Valea lui Moise, la o distanță de 3 ore de mers cu autocarul de capitala Amman, locul în care noi, pelerinii, am fost cazaţi în prima noapte din Iordania.
Petra – ”oraşul de piatră” este un sit arheologic situat in Sud-Vestul Iordaniei, în regiunea deşertica înaltă dintre Marea Moarta şi Marea Rosie. Cetatea este o fortăreaţă sculptată în canion de către nabateeni, o civilizație străveche, care, prin sistemul său de gestionare a apei, includea o rețea de baraje, structuri de depozitare și canale, destinate structurilor de alimentare cu apă ale orașului, încă de acum mai bine de 2000 de ani. Petra a fost vizitată de peste 320.000 de oameni doar în primul trimestru al anului 2023, dar după recentul conflict din fâşia Gaza numărul vizitatorilor a scăzut dramatic.
Am ajuns la Petra, după un drum de 3 ore şi jumătate, cu autocarul, de la plecarea noastră de la hotelul din Amman. Insoţiţi de cei doi preoţi ai Centrului de Pelerinaje Sfântul Mare Mucenic Oprea din Sibiu, precum şi de doamna Geta, ghidul nostru cu origini româneşti venit din partea agenţiei iordaniene, despre care am scris şi aici, ne-am pregătiti cu încălţăminte comodă şi ne-am protejat de soare, pentru a putea parcurge, pe jos, drumul de 4 km din cetatea de piatră.
Biletul de intrare la Petra costă 50 de dolari pentru o zi, dar dacă vrei să o vizitezi 2-3 zile odată ce ai plătit 50 de dolari, pentru zilele următoare vei plăti doar 5. Pentru noi, pelerinii, preţul biletului a fost inclus în costul pelerinajului.
Am pornit la drum într-o zi caldă, cu aproape 40 de grade în termometre, dar ne-am acoperit şi capul şi braţele pentru a ne proteja, iar apa nu ne-a lipsit.
Pentru a înţelege cu adevărat măreţia şi frumuseţea cetăţii Petra, trebuie să ajungi neapărat aici. Jocul de culori, grandoarea rocilor roşii şi portocalii, surpizele care te aşteaptă după fiecare curbă a canionului, apeductele şi grotele ascunse în stâncă, mormintele şi urmele civilizaţiei nabatineilor, mult avansaţi pentru acele vremuri şi chiar şi pentru zilele noastre, toate sunt argumente că Petra merită vizitată măcar o dată în viaţă.
Ne-am continuat drumul, cu scurte popasuri şi tot cu ochii în sus, pentru a admira măreţia stâncilor, coloritul şi felul în care mintea omenească a ştiut să se adapteze naturii, iar ghizii noştri s-au întrecut cu explicaţii cât mai cuprinzătoare, cu detalii pe care le veţi afla şi voi de la aceştia, dacă veţi ajunge aici.
Animaţia din Cetatea Petra, cu beduini, cămile, tarabe şi măsuri sporite de securitate
Deja cunoscută, imaginea aşa numitei Trezorerii, de la Petra, este unul dintre cele mai elaborate temple, care se arată dezvăluită de după o stâncă, când te aştepţi mai puţin. Este într-adevăr grandioasă, iar aici locul este foarte animat, înseţat de turişti şi beduini, deopotrivă. Iar dacă vă imaginaţi că cetatea a fost construită prin suprapuneri de roci, vă înşelaţi. Ea a fost, de fapt, săpată de sus în jos, de către nabatieni, iar felul în care aceştia au reuşit să gândească planurile arhitecturale rămâne un mister.
Aici, la jumătatea drumului din cetate, se află o zonă de relaxare, cu câteva baruri, de unde călătorii îşi pot cumpăra apă, suc sau câte ceva dulce, la preţuri între 3 şi 5 dolari. Negustorii beduini te înconjoară de peste tot, în încercarea lor de a-ţi vinde fie mici suveniruri, fie să îţi facă fotografii, fie să te invite pe cămilă sau pe măgari, pentru câţiva dolari.
Tot de aici, unii dintre noi, pentru a se integra în peisaj, şi-au cumpărat Keffiyeh, o eșarfă pătrată, tradițională arabă, de obicei din bumbac, comercializată pe mai toate tarabele din Orientul Mijlociu, pentru care au plătit alţi câţiva dolari americani.
Cristi, unul dintre sibienii din grupul de pelerini cu care am pornit la drum, a vrut să experimenteze, pentru 5 dolari, mica incursiune pe cămilă. A încălecat blândul animal, iar cămila a făcut câţiva paşi, preţ de un minut, apoi s-a aşezat docilă în genunchi ca să îi permită călăreţului să coboare. El nu a fost singurul din grupul nostru, alţi câţiva, printre care şi femei, au dorit să trăiască acestă experinţă unică.
Pe tot parcursul plimbării noastre am putut observa măsurile sporite de securitate care au fost luate în cetatea Petra.
Maşini blindate, maşini de Poliţie iordaniană, ofiţeri de securitate ai armatei sau aparenţi beduini şi chiar şi un elicopter care survolează cetatea, sunt deja un firesc al locului, printre turişti, dar care au ca scop protecţia şi securitatea tuturor.
Petra poate fi vizitată pe jos, călare sau cu maşinuţe
Pentru cei pentru care efortul este prea mare pentru a merge pe jos cei 4 km, de curând există opţiunea de a urca în nişte maşinuţe mici, la un preţ de 20 de dolari pentru un drum, din care poate fi admirată cetatea.
La capătul de nord al siteului pietros, pentru cei care nu vor să se întoarcă pe acelaşi drum pentru a ieşi din Cetatea Petra, guvernul a pus la dispoziţie, de cîteva luni încoace, microbuze cu 10 locuri care, atunci când au toate scaunele ocupate cu turişti, îi duc pe aceştia în afara cetăţii, iar transportul este gratuit. Nu multă lume ştie de această opţiune, sau ghizii preferă să aducă turiştii înapoi pe acelaşi drum, pentru a creşte şansele vânzărilor de suveniruri ale negustorior din cetate.
Beduinii, scoşi în afara cetăţii, caută să supravieţuiască
Drumul trece şi printr-o oază, asemănătoare cu cele din poveştile de altă dată despre deşert, unde câteva familii de beduini încearcă să atragă turiştii cu obiectele tradiţionale confecţionate de ei, pentru a supravieţui.
În drumul nostru până la Petra, din a treia zi a călătoriei noastre, am putut admira cum peisajul se împarte în două regiuni, zona deșertică și zona cultivată, fiecare dintre acestea fiind asociată cu propriul mod de viață al locuitorilor de aici. Nomazii, care locuiesc în corturi (beduini sau Badū), reprezintă astăzi mai puțin de o zecime din populație şi stau, în general, în deșert, în unele zone de stepă și în zonele înalte. Beduinii din est sunt în principal crescători și păstori de cămile, în timp ce beduinii din vest cresc oi și capre.
Iar ceilalţi locuitori, cu mai multe posibilităţi, s-au grupat în mici aşezări, cu construcţii de tip vilă, din piatră, dar majoritatea populaţiei este concentrată în jurul oraşului Amman.
Numărul beduinilor care locuiesc în corturi, care de fapt sunt o categorie aparte numită bedouli, a scăzut, deoarece guvernul a reușit să impună strămutarea lor permanentă. Celor care obişnuiau să trăiască în cetatea Petra, guvernul le-a construit locuinţe la marginea aşezământului, deşi rezidenții din mediul urban, cei care își trag rădăcinile din beduini, reprezintă mai mult de o treime din iordanieni.
Citeşte mai multe file de Jurnal de Pelerin, din Iordania, cu episoadele de aici , despre Izvorul lui Moise, securitatea strictă şi pacea locurilor biblice de pe Muntele Nebo, cea mai veche hartă a Ţării Sfinte şi locul de unde profetul a privit către Pământul Făgăduinţei sau despre Israel, cu muntele Tabor, unde coboară Lumina Sfântă sub formă de nor, aici . Nu rata nici experienţa noastră de la Râul Iordan, unde Iisus a fost botezat sau mănăstirile din cel mai vechi oraş al lumii, Ierihon.
Pelerinajul se va încheia cu locul în care moaştele Sfântului Gheorghe sunt scăldate în mir
Sibienii interesaţi să descopere locurile din Ţara Sfântă pot să se înscrie la următorul pelerinaj în Israel, organizat de Mitropolia Ardealului, din perioada 26 mai – 2 iunie 900€ 8 zile/7 zile nopți şisă se adreseze Centrului de Pelerinaje Sfântul Mare Mucenic Oprea din Sibiu, str. Mitropoliei nr.36, Tel: 0767321520, persoană de contact preot Emil Oancea.