sibienii se opun vehement construirii unui complex de case pe strada șerpuită
Sursa: Google Maps

Mai mulți sibieni care locuiesc pe strada Șerpuită din municipiul Sibiu sunt împotriva construirii unui complex de case în vecinătatea lor. Aceștia consideră că dezvoltarea unui nou proiect imobiliar în zonă ar genera un disconfort major și ar avea un impact negativ asupra calității vieții locuitorilor din cartier. 

sibienii se opun vehement construirii unui complex de case pe strada șerpuită

La începutul acestui an, sibienii au putut să transmită opinii și sugestii cu privire la elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) cu privire la construirea mai multor locuințe individuale pe strada Șerpuită din municipiul Sibiu. Proiectul, inițiat de Societatea City Residence Construct SRL, prevede construirea a 13 case și 26 de locuri de parcare pe un teren aflat în apropiere de gara din oraș. 

O singură sesizare a fost transmisă municipalității în această etapă, însă ea a fost semnată de mai mulți vecini care locuiesc pe această stradă. 

Vecinii se opun vehement construirii complexului de case

Mai multe persoane care locuiesc pe strada Șerpuită, în vecinătatea terenului unde ar urma să fie construite casele, și-au exprimat „dezacordul categoric” față de intenția de elaborare a planului urbanistic de detaliu supus consultării publicului la începutul anului. Aceștia au enumerat motivele pentru care consideră că acest proiect ar genera un disconfort major locuitorilor din zonă. Potrivit lor, proiectul ar avea un impact agresiv asupra identității arhitecturale a zonei din punct de vedere al densității urbane, propunerea nefiind „compatibilă cu structura urbanistică și cu funcțiunea dominantă a zonei”. 

„Deși în anunțul privind intenția de elaborare PUD se menționează că se dorește construirea de locuințe individuale, în realitate, conform modului de amplasare pe parcelă a locuințelor, vorbim de locuințe înșiruite. Dar documentația evită în mod vădit să folosească aceste noțiuni, folosind doar termenul general de locuințe, tocmai pentru a ocoli reglementările urbanistice care se impun raportat la proiectul propus. Prin modul de amplasare a construcțiilor, lipite între ele, în două zone edificabil, acestea nu corespund caracteristicilor tipului de locuințe individuale, așa cum sunt majoritatea edificabil de pe strada Șerpuită, ci se propune, în realitate, un ansamblu de locuințe colective/semicolective, care va aglomera zona și va spori nejustificat densitatea urbană pe o stradă improprie unei asemenea aglomerări”, au spus localnicii de pe strada Șerpuită.

În aceeași sesizare transmisă municipalității este arătat faptul că cele 13 clădiri ar urma să fie lipite între ele și grupate pe două ansambluri, nefiind păstrată o distanță între aceste clădiri. „Acest lucru reprezintă o încălcare gravă a HCL de aprobare PUG – RLU. Dacă s-ar fi păstrat distanța minimă între clădiri, pe parcela de 3.178 mp, ar încăpea mult mai puțin unități locative (5 sau 6)”, au adăugat localnicii. Potrivit acestora, nu au fost clarificate aspectele privind parcările, respectiv distanțele dintre parcări și ferestrele clădirilor. 

Vecinii de pe strada Șerpuită au mai transmis faptul că acest complex de case ar conduce la aglomerarea zonei. „Proiectul generează un disconfort major, cu impact negativ asupra calității vieții locuitorilor străzii Șerpuită, prin aglomerarea de tip urban propusă și imposibilitatea asigurării parcajelor suficiente în incinta proprie, ceea ce va conduce la aglomerarea domeniului public. (…) Se va crea un dezechilibru în zonă și vor apărea cu siguranță situații de disconfort generate de sporirea densității urbane, a numărului mare de autovehicule care vor apărea odată cu noua dezvoltare. (…) Proiectul propus nu poate fi acceptat de vecini în lipsa unei infrastructuri potrivite care să permită o dezvoltare urbană conform propunerii investitorului. Este de notorietate faptul că Zona Podului Gării are parte de blocaje zilnice de circulație, din cauza dezvoltării necontrolate a zonei Calea Gușteriței, însă infrastructura de drumuri este aceeași, în timp ce noile dezvoltări imobiliare propun un număr tot mai mare de unități locative, adică o aglomerare incompatibilă cu infrastructura existentă”, se mai arată în sesizare. 

Dezvoltatorul vine cu lămuriri

Dezvoltatorul a venit cu lămuriri în urma sesizării locuitorilor de pe strada Șerpuită, spunând, printre altele, că în zona Cartierului Lupeni – Strada Șerpuită se regăsesc atât locuințe individuale, cât și locuințe colective sau semicolective, amplasate izolat, cuplat sau chiar înșiruit pe întreagă lățime a lotului. Clădirile vor avea o înălțime maximă măsurată la cornișa superioară sau la aticul ultimului nivel neretras, în punctul cel mai înalt, de 6 metri. „Prin proiect sunt propune 2 corpuri de clădire care păstrează între ele o distanță minimă egală cu înălțimea celei mai înalte dintre ele, măsurată la cornișa superioară respectând prevederile RLU pentru UTR Lupeni. Distanța minimă între cele două corpuri de clădire este de 23,27 metri. Proiectul propune 13 unități individuale cu un total de 26 de locuri de parcare supraterane. Cele 2 locuri de parcare asigurate în vecinătate sunt aferente fiecărei unități individuale, nu sunt prevăzute ca spații amenajate pentru gararea și parcarea autovehiculelor populației din zona respectivă. Cele două locuri de parcare deservesc exclusiv unitatea individuală desemnată”, se arată în răspunsul dezvoltatorului.  Toate parcările vor fi realizare în incinta proprie. 

Ultima oră