primul om cu transplant de rinichi de porc modificat genetic a murit la două luni după operație
foto Digi24

Rick Slayman, primul pacient din lume care a primit un transplant de rinichi de porc modificat genetic, a murit la două luni după operație, potrivit informațiilor transmise de spitalul unde a avut loc intervenția, scrie Digi24.

Slayman, un american în vârstă de 62 de ani, suferea de o boală renală în stadiu terminal. Transplantul, realizat în luna martie la Spitalul General Massachusetts din Boston, a reprezentat o premieră mondială și a stârnit speranțe în ceea ce privește combaterea penuriei de organe disponibile pentru transplant.

Rinichiul transplantat provenea de la un porc modificat genetic pentru a elimina genele care ar fi putut provoca respingerea de către organismul uman. De asemenea, au fost luate măsuri pentru a preveni transmiterea eventualelor virusuri porcine.

Deși decesul lui Slayman nu a fost cauzat de transplant, reprezintă o lovitură dură pentru domeniul xenotransplantului. Familia lui Slayman a declarat că este „profund îndurerată”, dar că este recunoscătoare pentru șansele la viață oferite de operație.

„Moartea lui Rick este o pierdere uriașă pentru noi toți”, a declarat Dr. David Edwards, directorul programului de transplant de rinichi de la Spitalul General Massachusetts. „El a fost un pionier curajos, care a acceptat să participe la această procedură experimentală pentru a ajuta alți pacienți în viitor.”

Slayman va fi reținut în istorie ca un deschizător de drumuri în domeniul xenotransplantului, chiar dacă povestea sa nu a avut un final fericit. Operația sa a demonstrat fezabilitatea transplantului de organe de la animale la oameni și a oferit valoroase informații pentru cercetătorii care continuă să lucreze în această direcție.

Moartea lui Slayman reamintește, de asemenea, riscurile inerente oricărei proceduri medicale experimentale. Cu toate acestea, eforturile sale nu vor fi în zadar și vor contribui, fără îndoială, la salvarea vieților multor oameni în anii următori.

Ultima oră